18 Март, 2017 17:41 5 875 29

Берлин: "Превратът" в Турция беше театър

  • преврат

Според германското разузнаване случилото се е само удобен претекст за последвалата политическа чистка в южната ни съседка

Берлин: "Превратът" в Турция беше театър - 1
Снимки: БТА/АР

Германското разузнаване смята, че движението на проповедника Фетхуллах Гюлен и неговата организация ФЕТО не стои зад миналогодишния опит за преврат в Турция.

Анкара се опитва да ни убеди, че Гюлен е организатор, но досега не е успяла, заяви директорът на Службата за външно разузнаване Бруно Каал пред "Шпигел".

По думите му ФЕТО е гражданска асоциация, предлагаща религиозно и светско образование.

Според Каал опитът за преврат е бил само удобен претекст за последвалата политическа чистка в южната ни съседка. Тези изявления са в разрез с настояването на турския президент Ердоган, че пучът е организиран от движението на живеещия в Пенсилвания Гюлен.

Берлин: "Превратът" в Турция беше театър

Около 100 хиляди държавни служители в Турция бяха уволнени след пуча през лятото. Кал определи преврата като "добре дошло извинение" и каза, че уволнения така или иначе е щяло да има, макар вероятно не в същия размер.

Правителството беше предприело мащабна чистка още преди 15 юли, каза разузнавачът, цитиран от ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Право Куме в очи

    34 1 Отговор
    Хасане,сега разбра ли,че Германците не са гейове и са достатъчно наясно с кой си имат работа?Като почнат да го гонят и ти трее да си по него,като първи поддръжник.На кого ще оставиш козите и овцете,милите?Язък!
  • 2 Борис

    32 0 Отговор
    Това се говореше още миналата година но под сурдинка.Но явно никой не иска да го каже гласно.Защо ли?
  • 3 ИРАКЛИ

    26 2 Отговор
    Над 60 хиляди турци са в затвора!Те са заподозрени за подготовка и извършване на преврата !........Много от тях са хора с авторитет и обществено влияние!Те имат семейства,роднини и приятели!................Турция ще бъде превърната от ЕРДУГАН в една не стабилна държава!Радвам се,че приятелите ми турци в България са на същото мнение!
  • 4 Ел Турко

    3 25 Отговор
    Поредната немска пропаганда.. Кои бяха убитите?! Кои бяха избягалите в Гърция? Защо да се съди некакъв даскал, доктор,прокурор,военен, полицай?? Те са държавни служители може просто да ги уволни, защо да се мъчите с преврат

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "Ел Турко":

    Не виждаш по-далеч от носа си.
    За промит мозък, лечение няма. Чети си Корана и вярвай че да си прост е благословия.
  • 6 Хасан

    11 18 Отговор
    Меркел се изложи като кифладжия при Тръмп.. Тръмп даже не се здрависа.. Май свърши годността

    Коментиран от #11

  • 7 кроко

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ел Турко":

    Ясно е че чистка има и тя е била подготвяна отдавна, случката е само катализатор. Но това не е пропаганда, пропагандата беше когато след неуспешния преврат масово в Европа се лаеше „Демокрацията победи в Турция”

    Е, виждаме каква демокрация е имам и е победила в Турция!
  • 8 Хасан

    2 19 Отговор
    Ако има много недоволни то на първите избори или референдума Ердоган ще загуби.. Какво толкоз.. Демокрация.. Има много партийна система

    Коментиран от #29

  • 9 Хасан

    1 9 Отговор
    Кроко, кажи сега какво ще стане на изборите?! Кой ще, с кого ще направят правителство?
  • 10 Do sirakli

    7 0 Отговор
    Много си се загрижил за затворниците изглежда що не идеш да ги ощастливиш
  • 11 Спиро

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Тръмп не се слави като човек с добро възпитание. Дори напротив.Той си е такъв, въпреки че за човек на такъв пост си има етикет, протокол и т.н.
    Видам, че в днешният свят, всеки си мисли, че всички трябва да му идват на крака, да му се кланят, да му се молят... Това са и Тръмп, и Путин, и Ердоган... а че даже и онова "творение" от Корейският полуостров.
    За добро или за лошо Европа (не без давлението на Меркел) показа човешко лице за много хора, които имаха нужда от това. Прие вълна от бежанци, която в крайна сметка се оказа свръх възможностите и. Но никой не трябва да вини някого, че е искал да помогне. Чета тук по коментарите, колко виновни са германците като са подпалили ПСВ и ВСВ. Сега пак са виновни... че искат да помогнат на хора в бедствие. Какво общо взето искате в крайна сметка от хора, за които е най-лесно да се изолират, да спазват пълен неутралитет и да се правят, че нищо не се случва?? Е, Слава Богу, немците не са такива. Избрали са си Меркел и явно я подкрепят все още.. Вместо да плювате, по-добре Вие внимавайте за кого гласувате, когато гласувате.
  • 12 Хасан

    14 4 Отговор
    Да ама преди 4 години ако бяха подкрепили тезата на Турция -в самата Сирия да се направи зона и там да се съберат бежанците.. Един казан с ориз и два коча щяха да нахранят цяло село.. А сега в Германия по 500-800 евро на калпак.. И проблеми в Европа и Турция с тях
  • 13 Диди

    11 7 Отговор
    Не Меркел се изложи,а Трамп.В медиите в Америка са я хвалели много.Трамп ще идва през юли в Хамбург.Меркел много добре знае как да се държи,знае етикета.Спиро,споделям твоето мнение.Германия е силна държава.Представете си ако Германия излезе от ЕС как ще бъде,или няма да бъде.Меркел познава много световни лидери и знае към кого,как да се отнася.
  • 14 Хасан

    8 9 Отговор
    Да ама трябва да има общоевропецски,общочовешки ценности а не немски ценности.. Трябва да се вслуша и в България
  • 15 Скорпион29

    21 1 Отговор
    Не само театро а много ЕФТИНО театро
  • 16 гост

    12 1 Отговор
    Аааааа ЗДРАСИ . Те и кучетата им е ясно това . Ама такава тъпотия може само турчин да я измисли .

    Коментиран от #25

  • 17 Диди

    5 7 Отговор
    Хасане,може да я осъждаме за бежанската политика,но тя има човешки ценности,за разлика от мното други лидери.
  • 18 Борис

    7 1 Отговор
    Хасане при положение че виждаш ердуган как наказва различно мислещите турци ,много от тях може и от страх да гласуват в негова поткрепа.
  • 19 Хасан

    2 5 Отговор
    Единствената жена лидер.. Тия разярени чичковци(Тръмп,Путин,Ердоган) които се тъпчат с виагра я хванаха да я млатят.
  • 20 Хасан

    0 0 Отговор
    Страх, аванта, бизнес поръчка.. Има всякакви. То в Турция да не би да е рая.. Има и много грешници
  • 21 Хасан

    1 2 Отговор
    Кроко къде си бе,моя човек ?! Пак на някоя партийна сбирка?!биричка!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    1 3 Отговор
    Прави са принципно. Не точно Гюлент и ФЕТО седят зад опита за преврат, а хората или държавите над Гюлент и ФЕТО. Гюлент с само инструмент в нечии ръце.
  • 25 гост 2

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Тая дандания не ви ли прилича на онази с атентата срещу Доган ?

    Коментиран от #26

  • 26 Геро

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост 2":

    Сюжети, сценарий, театрални изпълнители....
    А казват че у нас нямало култура
  • 27 Гого

    5 1 Отговор
    Много ясно че беше театър жалко че не номинираха Ердоган за Оскарите щеше всичките да ги грабне направи си един блокбъстер Made in Turkey.
  • 28 Не се заблуждавай, Диди

    3 2 Отговор
    ,,Човешките ценности'' на тая кукумявка меркел са само за отбрани хора. Не тя е ощетена, а обикновените хора. Като иска да се дупи тя лично, а не да подлага чуждо дупе. Същото важи и за българските политици.
  • 29 Morgoth

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Божа работа дали ще има много недоволни след усилената работа на пропагандата и дали ако има техните гласове ще бъдат справедливо отчетени. Все пак да не забравяме, че и Хитлер е станал фюрер със справедливи избори.
    Турция в момента върви точно по пътя на Иран. Следващите стъпки ако не се вразумят са да се скарат със запада, да въведат фереджетата, да се изолират, да обеднеят, да започнат борба за надмощие с Израел, Саудитска Арабия и Иран от което съвсем да се изолират и съвсем да обеднеят.
    Сценария не е изгоден нито на турците, нито на европейците, още по-малко на нас по средата.
Новини по държави: