Last news in Fakti

20 Март, 2017 09:24 1 184 0

Каталуния отново поиска независимост

  • каталуния-
  • независимост-
  • референдум-
  • испания-
  • шотландия

По примера на Шотландия...

Каталуния отново поиска независимост - 1
Снимка: БТА/ AP

Правителството на испанската автономна област Каталуния отново поиска провеждането на референдум за независимост, вдъхновявайки се от примера на Шотландия, пишат испанските медии.

Искането е отправено в отворено писмо до испанските власти, публикувано във вестник El Pais, от председателя на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон и неговия заместник Ориол Жункерас.

„Всичко показва, че Шотландия и Обединеното кралство отново ще се споразумеят за организирането на втори референдум за независимост, пишат сепаратистките лидери.

След проведения референдум във Великобритания за излизане от Европейския съюз в Шотландия отново се заговори за народно допитване за независимост.

През 2014 година се проведе референдум за независимост на Шотландия. Тогава 55.30% от гласоподавателите гласуваха против отделянето на страната си. Лондон обаче може да приеме или отхвърли предложението за провеждане на нов референдум.

Шотландските власти смятат, че правителството на Тереза Мей се страхува от провеждането на ново допитване.

Световните агенции припомнят, че подобни настроения има и в Каталуния. Правителството на Каталуния обеща да организира през септември референдум за независимост, с или без съгласието на Мадрид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: