Last news in Fakti

22 Март, 2017 11:06 2 420 5

Облаците над "Ислямска държава" се сгъстяват

  • ислямска държава-
  • коалиция-
  • ракка-
  • мосул

Според Пентагона ИД е изгубила общо 65 на сто от териториите, които контролираше през 2014 г.

Облаците над "Ислямска държава" се сгъстяват - 1
Снимки: БТА/АР

Министри на външните работи или представители на външните министерства на 68-те страни, които се сражават в Ирак и Сирия с групировката "Ислямска държава", се събират на среща във Вашингтон.

Това ще е бойно кръщение за новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън, отбелязват агенциите. Предстои му да приеме десетки свои колеги от чужбина, някои от които са обезпокоени от риска администрацията на новия президент Доналд Тръмп да прояви едностранен подход, и в момент, когато стратегически разногласия са отслабили коалицията.

Тръмп дойде на власт с изолационистка програма. Той обеща да налее с още 10 на сто бюджета за отбрана, но да свие с 28 процента средствата за дипломация. Същевременно поиска от Пентагона подробен план, чрез който да бъде унищожена ИД - както се изрази, да бъде "изкоренен от планетата този ужасен враг".

Според Пентагона ИД е изгубила общо 65 на сто от териториите, които контролираше в апогея си през 2014 г.

Облаците над "Ислямска държава" се сгъстяват
Снимки: БТА/АР

Представители на останалите 27 страни от НАТО ще присъстват на срещата и се очаква Тилърсън да се срещне с почти всички от тях, заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър, както и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция под американско командване, започнаха на 17 октомври офанзива за освобождаване на Мосул, последната голяма крепост на ИД в Ирак.

След като превзеха в края на януари източните квартали на града, иракските войски започнаха на 19 февруари операция в западните му райони, която още продължава. Настъплението срещу Мосул, което може да приключи до лятото, създава разногласия между съюзниците. В Пентагона смятат, че победата в Мосул е предрешена, въпреки че в старата част на града предстоят още твърде тежки сражения.

Облаците над "Ислямска държава" се сгъстяват
Снимки: БТА/АР

Колкото до Ракка - фактическата столица на джихадистите, днес е на практика изолирана от света, тъй като основните комуникационни артерии са прерязани от кюрдско-арабските сили, съюзени с коалицията.

Американските военни прогнозират, че в скоро време джихадистите ще останат само с една последна крепост в долината на Ефрат - източния град Дейр аз Зур.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 американски гении

    6 3 Отговор
    68 ДЪРЖАВИ........че то цяла световна война. Те САЩ ако искаха досега отдавна щяха да са приключили нещата с ИД ама не им отърва. А за големите загуби на джихадистите по-голямата заслуга е на Русия и сирийската армия, подкрепяни от Иран и Хизбула, това е. А в САЩ явно не всички представители на НАТО ще бъдат "огряни" с разговор и среща, май нас като по-незначителни ще ни пропуснат и ще се пробват пак да ни действат по телефона.
  • 2 смяхххххх

    4 0 Отговор
    Тоя на първата снимка с маската кърти яко - какво ли прави с това канцеларско оборудване дето е наслагал по жилетката :))))

    Коментиран от #4

  • 3 кроко

    2 1 Отговор
    Ако чакаме на Пентагона, след няколко години всичко пак ще се повтори, така както се повтаря в Афганистан вече 30г.
  • 4 специалист

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "смяхххххх":

    Този е от американските специални части, убива от смях идилците.
  • 5 съвпадение ли е

    2 1 Отговор
    Съвпадение ли е факта че ИДИЛ започна да отстъпва от момента в който Русия се включи? Не мисля. Както се казваше в една карикатура:
    американците знаят как да воюват с терористи, а руснаците знаят как да воюват СРЕЩУ тях.