7 Юни, 2017 13:23 1 997 5

Лов на бизнесмени в Истанбул

  • фето-
  • фетхуллах гюлен-
  • истанбул-
  • бизнесмени-
  • реджеп ердоган

Задържаните са предполагаеми членове на организацията на Фетхуллах Гюлен

Лов на бизнесмени в Истанбул - 1
Снимка: БТА/АР

Службите за сигурност в Турция арестуваха близо 130 бизнесмени в мегаполиса Истанбул. Задържани са и висши държавни служители.

Рано тази сутрин екипи на отдела за борба с финансовите престъпления към Истанбулската дирекция по сигурността извършиха масови обиски и задържания на 103 различни адреси в Истанбул, съобщи в. „Миллиет”. Задържаните са предполагаеми членове на организацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО.

Издадените заповеди от Главната републиканска прокуратура в азиатската част на Истанбул касаят общо 128 заподозрени бизнесмени. Всичките са служители на 19 фирми, една фондация и едно дружество на холдинга „Кайнак”. Същият още от 2015 година е поставен под запрещение и има назначени надзорници.

Вчера бе арестуван шефът на Международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“ Танер Кълъч. Той е задържан в дома си в град Измир на основание предполагаемо членство в движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен.

Уточнява се, че Кълъч е арестуван заедно с още 22-ма адвокати. Освен това са извършени обиски в дома и офиса му. Местни медии съобщават, че председателят на „Амнести Интернешънъл“ в Турция е популяризирал идеята за съставяне на правителство в Анкара от привърженици на Гюлен.

Преди дни полицията задържа и старши съветника в Министерски съвет Бирол Ердем и съпругата му Гюлюмсер Ердем по обвинение за членуване във ФЕТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    7 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 georgi

    8 0 Отговор
    Който е неудобен е Гюленист, такава е демокрацията в Турция. Беше хубава страна.
  • 3 Хасан

    1 4 Отговор
    Ами след това Кокто се случаи последние две три години..преврат,терористични атентати...редно е да се стегнат редиците..турците хванаха много орьжие на ПКк произведено в Сащ и Европа ..и затова побесняха

    Коментиран от #5

  • 4 Хасан

    2 2 Отговор
    Цялата работа направи Обама..искаше да накара Турция да влезе в Сирия..Ердоган не отказа..и след това почнаха бомбите,преврата и всичко друго..
  • 5 antimediator

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Нещо се оплете в глупостите , които ни сподели.Но , имаш напредък.
    До вчера обясняваше ,че Гюлен е ислямист, днес го премълча.
    как се стягат редиците ?1
    Като най-кадърните,,най-образованите и най-можещите се вкарат в затвора и останат партийните активисти от дълбоката провинция на построят новия свят.
    Този филм сме го гледали много пъти по времето на нашите комунисти.
Новини по държави: