7 Юни, 2017 14:12 1 220 0

Берлин: Възможна е "тръмпификация" на конфликтите в Залива

  • доналд тръмп-
  • персийски залив-
  • саудитска арабия-
  • зигмар габриел

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Персийския залив

Берлин: Възможна е "тръмпификация"  на конфликтите в Залива - 1
Снимки: БТА/АР

Германският външен министър Зигмар Габриел изрази тревога от рязката ескалация на напрежението в Залива, след като Саудитска Арабия и други арабски страни внезапно скъсаха отношения с Катар.

В интервю за вестник "Ханделсблат", цитирано от "Ройтерс, той предупреждава за заплаха от "тръмпификация" на напрежението в региона.

Габриел, който трябва по-късно днес да се срещне със саудитския външен министър, каза, че е изненадан от силата на напрежението, избухнало в района на залива.

Тази тръмпификация на отношенията между отделните страни е особено опасна в регион, който вече гъмжи от кризи, каза той, очевидно намеквайки за все по-острата конфронтационна риторика след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ м.г.

Берлин: Възможна е "тръмпификация"  на конфликтите в Залива

Целта очевидно е Катар да бъде повече или по-малко напълно изолиран и подложен на натиск. По-нататъшната ескалация не е полезна на никого. Близкият изток е политическо и военно буре с барут, подчерта германският външен министър.

Габриел, който отдавна критикува германските оръжейни продажби, разкритикува и неотдавнашните големи продажби на американски оръжия от Тръмп на други страни от Залива. Според него тези "гигантски оръжейни сделки" увеличават риска от нова спирала на оръжейната надпревара.

Това е напълно погрешна политика и със сигурност не е политиката на Германия, посочва първият дипломат на Берлин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: