10 Юни, 2017 08:33 2 552 1

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)

  • бразилия-
  • мишел темер-
  • президент

Съдебно решение позволи на Мишел Темер да запази поста

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/XINHUA

Голяма победа отбеляза президентът на Бразилия Мишел Темер. Висшият избирателен съд късно снощи обяви решението си да отхвърли обвиненията за нарушения във финансирането на предизборната кампания през 2014 г., които щяха да доведат до отстраняването му от поста, предаде АП.

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)

След четиридневен размисъл съдиите приеха с 4 срещу 3 гласа оправдателна присъда по делото, заведено малко след президентските избори през 2014 г. от една от губещите партии. Според обвиненията листата на кандидат президента Дилма Русеф и нейния кандидат за вицепрезидент Темер е спечелила нечестно предимство чрез незаконни дарения за кампанията. Темер пое президентския пост миналата година след импийчмънта на Русеф.

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)

Ако съдът беше се съгласил, че е имало нарушения, резултатите от изборите от 2014 г. щяха да бъдат анулирани, лишавайки действащия президент от остатъка от мандата му. Това щеше също така да лиши и Русеф, и Темер от политически права за осем години.

Решаващият глас за оставането на Темер на поста беше даден от съдия Жилмар Мендес, който по собствените му думи е дългогодишен приятел на президента. Мендес, също така съдия от Върховния федерален трибунал, най-висшата съдебна инстанция в страната, заяви, че електоралното законодателство трябва да бъдат реформирано, а политиците не бива да плащат цената за една дефектна система.

Президентът на Бразилия оцеля на косъм (СНИМКИ)

Системата има нужда от стабилност. Много е лесно да се говори за морал и борба с корупцията. И аз искам това. Лишаването на президента от мандат обаче е мярка, която се приложима в извънредни ситуации. Президентът не може да се сменя на всеки час, дори и да е налице такова желание, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помацу

    3 5 Отговор
    Краставите магарета се надушват.
Новини по държави: