12 Юни, 2017 10:53 17 159 44

Македония сменя името си, за да влезе в НАТО

  • македония-
  • нато-
  • гърция-
  • министър-
  • никола димитров-
  • име-
  • смяна

Ще бъде ли приета Македония в алианса?

Македония сменя името си, за да влезе в НАТО - 1
Снимка: Shutterstock

Македония ще обсъди смяна на името си в опит да влезе в НАТО, заяви външният министър на страната, цитиран от „Файненшънъл таймс“.

С този си ход македонските власти ще се опитат да отговорят на Гърция, която остро се противопоставя на членството на балканската страна в северноатлантическия алианс.

Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име. До този момент Атина блокираше опитите на Скопие да влезе в НАТО, припомня „Euobserver“.

В опит да умилостивят Гърция македонските власти ще обсъдят промяна на името на страната, заяви външният министър Никола Димитров пред високопоставени служители в Брюксел.

Според дипломата няма конкретни предложения за име, но той ще се срещне с гръцки министри, за да обсъди възстановяване на приятелските отношения между двете страни.

Новият македонски министър-председател Зоран Заев изрази надежда, че през следващата година страната му може да бъде приета в алианса. Той също заговори за смяна на името.

Никола Димитров заяви, че новото име на страната ще бъде прието след провеждане на референдум. Дипломатът изрази надежда, че ще бъдат успокоени политическите и исторически страсти в региона.

Новото македонско правителство бе сформирано след месеци на политическа криза и безизходица. Зоран Заев, който е на първо официално посещение в Брюксел, заяви, че приоритет на новия кабинет ще бъде членството в ЕС и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 момчилов

    37 3 Отговор
    най добре-илирида,за да не се наложи после пак да сменят
  • 2 Kcaniba

    49 9 Отговор
    малка албания, също става!
    За вбъдеще!
    Инак бардака табелата сменя, а ...... не!
  • 3 хахаха

    28 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Зоран Заев, който е на първо официално посещение в Брюксел, заяви, че приоритет на новия кабинет ще бъде членството в ЕС и НАТО.

    Е те това си е направо люта чушка в зад.....ка на Малечко Палечко:)
  • 4 гост 2

    40 38 Отговор
    Руски троянски коне не са нужни на НАТО. Освен това- македония краде българската култура, българската писменост, българската история и българските царе. За това не трябва да влиза в НАТО. Нали руският и македонският президенти са единодушни и съгласни, че руската писменост идвала от ...“македонските земи“ , само изпускат да кажат коя държава е упражнявала своята държавна власт върху земите на днешната държавичка македония и коя държавна власт е допуснала разцвета на българската писменост по тези земи? Е- които си приличат, те се и привличат! Ми да се вземат тогава! Айде- македония- вратата ти към одкб е отговорена! Защо не искаш да влезеш в одкб, а си се засилила към “гадното“ НАТО,. а?

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Монго

    31 17 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Твоя случай трябва да го има в медицинските учебници!

    Коментиран от #6

  • 6 гост 2

    18 35 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    Твоят случай на лизане на руските държавни интереси се нарича “предателство към България“ и е наказуемо с до 8 години лишаване от свобода:) Така, че- леко с квалификациите:)

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 7 Темида

    19 2 Отговор
    Предлагам Тракия или Добруджа примерно ...............................
  • 8 опааа

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Заплашваш ли го ??? Нещо много станахте "батките" и "адвокатките" в тая държава ???
  • 9 7777777

    53 2 Отговор
    ДА СЕ ПРЕКРЪСТЯТ НА БЪЛГАРИЯ 2!
  • 10 ПОРЕДНАТА МИШКА ЗА ПУШЕЧНО МЕСО

    26 17 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    АМИ ТО И НАС ДВАМА ТРИМА ВЕДНО С РИВЛИВИЯ ПАСИ НИ НАБУТАХА В ТАЯ АГРЕСИВНА НАТОВСКА СБИРЩИНА ЩО НЕ НАПРАЙХА ДОПИТВАНЕ ПО ТОЯ НАЧИН ША ПРЕКАРАТ И МАКЕДОНЦИТЕ.
  • 11 Хан Крум

    45 6 Отговор
    Винаги са били ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ! Дойде време и официално да го приемат !
  • 12 АЗ САМ

    30 7 Отговор
    Аз предлагам следното име : "Бивша територия на БГ - Вардарска Македония " !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Киро

    34 11 Отговор
    Скопска република или ФИРОМ, ето има варианти.

    Това нещо, измислено от Сталин, наложено от сръбските комунясти, заедно с престъпника Г.Димитров, не е държава Македония и никога не е било.

    За тях най-добре е част да отива към Албания, друга част към България, ама не могат да го осъзнаят повечето.
  • 16 гост

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    притеснен съм за теб...честно, не се подигравам.
  • 17 VMORO

    32 4 Отговор
    По-скоро да направят референдум за единение с майка България. Хем в НАТО, хем в ЕС ще влязат. И ще секнат ядовете с шиптърите от раз. Тогава ще има едно по-друго преименуване. София ще трябва да стане отново Средец - сиреч среда на българското землище.
    Въпросът е: Кому са нужни две български държави на Балканите в 21 век?
  • 18 Монго

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Я да видим как ще ме "наказуеш" с 8 години за предателство към България!
  • 19 mf2

    34 7 Отговор
    Колкото и да не ни е приятно трябва да приемем факта, че Македонските земи никога повече няма да бъдат в състава на България!
    И за това не са ни виновни комунистите, а унищожителната и нескопосана политика на почти всички правителства след съединението до 1944.
    Просто си проиграхме всички шансове, които историята ни предложи.
    А примери като нашия колкото щеш: Германия и Австрия, Гърция и Кипър, Румъния и Молдова, да не говорим за Унгария, която преди век беше империя, но комшиите и дружно окрадоха земите им.
    Да не говорим за това, че не можем да оправим собствената си територия, та искаме да досъсипем и македонската...

    Коментиран от #21

  • 20 Едикой си

    24 1 Отговор
    Дума да не става....
    Как така ще сменяте името - та нали самия Македонски е основал държавата Македония...
    Първоьот човек на земята е македон!!
    Не не не....никакво сменяне...
  • 21 VMORO

    14 5 Отговор

    До коментар #19 от "mf2":

    Никога не казвай "никога". Съдбата на българите е само и единствено в наши ръце. Не се знае как ще се завърти рулетката в близките десетилетия. Може би проиграхме досега предложените шансове. Но трябва да изиграем правилно шансове, които ще дойдат. А такива ще има рано или късно. Балканите са стратегическа точка, ветровит район, войните тук не са спирали от хилядолетия...
    Естествено, че комунистите, сърбите, гърците и русите са виновни Македония днес да не е част от България и да има нация "македонци". Щом защитаваш червените антибългари, явно си част от тях. Познах ли?
    Ще завърша с две български поговорки. Където е текло - пак ще тече. Кръвта вода не става. Запомнете ги, българите сме мъдър и прастар народ, преживели сме много. Ратувайте!
  • 22 комитата

    9 4 Отговор
    Тоя гордиев възел трябва да се отсече с един удар.Да се отстоява българщината.Така както Гърция без да има право го прави.И без компромис.Ако ние допуснем сръбско руски македонизъм в ЕС ,горко ни.Работи ли България по тоя въпрос.По същия начин ърябва и със Сърбия.
  • 23 ВеликоВ

    20 2 Отговор
    Да,......трябва да си върне името България !!!
  • 24 хаха

    10 6 Отговор
    тия са битер циганите
  • 25 има надежда

    16 1 Отговор
    Време е за новото Съединение на Република България и Вардарска Македония, за осъществяване на националния идеал.
  • 26 Аяжо

    6 6 Отговор
    БЪЛМАКДОНИЯ, от България и Македония.

    Коментиран от #29

  • 27 Аяжо

    6 5 Отговор
    Или БЪЛМАКГАРИЯ.

    Коментиран от #37

  • 28 Шаран БГ

    15 0 Отговор
    Много сме нагъсто на този полуостров! Едва ли има друго място по света с толкова много държавици и толкова много граници.Особено след разпада на СФРЮ и за капак имаме и Косово. И от страни като ни гледат немци, френци и англичане, сигурно се пукат от смях. Но всичко тук е плод на тяхната дългогодишна "мъдра" политика !!! Сега и тия велики македонци , какво ли име ще си измъдрят ? Чрез референдум!? Направо да направят конкурс. И ние да можем да вземем участие. Ама гърците- мамата си тракат - те защо не си променят името на северната провинция?Да измъкнат от историята си някакво име и готово!Такава богата многовековна история имат !!Ще олекне и на бракята македонци, и ние няма да се тревожим .
  • 29 Иван

    25 3 Отговор

    До коментар #26 от "Аяжо":

    Направо да се кръстят Макдоналдс и ще влязат в НАТО ...
  • 30 некойси

    16 2 Отговор
    Не вярвам да им е проблем да си сменят измисленото име, та все пак става въпрос за измислена държава с има няма 50 годишна история.
  • 31 Неутрал

    13 0 Отговор
    Без ВМРО може би не могат да променят нищо. Така че референдум ще бъде напразен. Мен ме интересува друго нещо. Всички тук в коментарите пишат за Македония да се съедини с България, никой не пише за тези умници, които допуснаха Тракия да принадлежи на Гърция и такова стратегическо място на морето да не е от България. Така Тракия заедно с остров Самотраки и поклониха на Гърция (1913), за да получат Пиринска Македония, която няма излаз на море. Е хайде обяснете каква гениална стратегия е това.
  • 32 onq s konq

    5 8 Отговор
    Не разбирам защо трябва да чакаме Македония да се присъединява към България,след като можем за нула време НИЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ НЕЯ?!Пък нататък ше се оправим някакси...
  • 33 misli posle govori

    6 4 Отговор
    а така + 2.5 млн души към 7млн. и
    опа 9-10 милиона българи.
    Като си оправим държавата хади още 1-2млн. и ето ти Велика и обединена България.
    Ако ти сака душата Охридското езеро или пък Черно море./...
  • 34 Никола

    9 2 Отговор
    И гърците имат право в/у името Македония колкото и тези от Скопие , т.е никакво ! Древните македонци не са гърци , а по-скоро траки , после името Тема Македония визира земите на днешна Тракия и е била в пределите на Византия и на България доста време . Никога земите около Вардар не са се казвали Македония , това наименование се появява там доста късно .
  • 35 Българин Враца

    6 1 Отговор
    Ако зависи от тях ще се прекръстят Рим или Византия,или не Марс.Защото се предполага ,че преди милиарди години там е имало живот.И май са били македонци!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 читател

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аяжо":

    Да я нареКеме МАГАРИЯ от Македония и България
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бай Иван

    4 1 Отговор
    Не е зле и ние да се противопоставим срещу тез ..... пардон "братята македонци"
  • 42 китайче

    2 2 Отговор
    Тея изпращяха тотално !!!!!!!!
  • 43 Иван

    4 2 Отговор
    Западна България
  • 44 Никито Иванов

    1 0 Отговор
    най-добре да се присъединят към нас, и ..... да ги мятаме по върховете :)
Новини по държави: