14 Юни, 2017 15:11 5 330 20

Гърция към Македония: Сменете си името и ще ви подкрепим!

  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • никос кодзиас-
  • нато

Гръцкият външен министър намекна, че Македония трябва да смени името си, за да влезе в НАТО

Гърция към Македония: Сменете си името и ще ви подкрепим! - 1
Снимка: БТА/ AP

Гърция ще подкрепи Македония в усилията й да се присъедини към международни организации, но само ако бъде решен въпросът с името, съобщи македонското издание „24 Вести“.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас изрази готовността на Атина да не блокира опитите на Скопие да се присъедини към северноатлантическия алианс НАТО.

Условието за това обаче е да бъде намерено решение за спора за името, подчерта гръцкият дипломат в рамките на среща с новия външен министър на Македония Никола Димитров.

На свой ред Димитров заяви, че основната му цел е да получи подкрепата на гръцкото правителство и обществеността, за да може Македония да погледне към Европейския съюз и НАТО.

Македонският външен министър подчерта на срещата с гръцкия си колега, че Македония е фокусирана само върху границите, които има.

Преди дни външният министър на Македония обяви, че страната обмисля възможността да смени името си, за да спечели доверието на Атина, която до този момент блокираше опитите на македонците да влязат в НАТО.

Гръцките власти смятат, че името обуславя териториална претенция към северната гръцка провинция, която носи същото име. В опит да умилостивят Гърция македонските власти ще обсъдят промяна на името на страната, заяви външният министър Никола Димитров пред високопоставени служители в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Макето

    8 2 Отговор
    Сменете името пък после ще видите какво ще стане.
  • 2 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    22 4 Отговор
    Няма нужда да си сменят името. Просто е необходимо да си признаят, че Македония е част от България. Така направо ще се тумбат в ЕС. Ама не мога да ги разбера защо толкова се бутат в тоя ЕС. В моментът си похапват собственоръчно произведени натурални хранителни продукти. Дори и по ресторантите ги сервират. Влезнат ли в ЕС не ги чака нищо добро с тия стандарти. Местните производители масово ще затворят, защото няма да могат да покрият изискванията. Ще стане като тука - вносна имитация на храни. Всичко ще поскъпне, а качеството ще се влоши. Важното обаче е, че хората от властта, ако трябва не името на страната ще сменят, ами и своите имена ще променят, само и само да си вземат комисионите от присъединяването.
  • 3 onq s konq

    3 9 Отговор
    Гърците ако искат да са добре, трябва да се научат да уважават исканията старшите,не само да поставят смешни условия.АКО ИСКАТ ДА НИ НАСТИГНАТ,ДА ИЗПЪЛНЯВАТ!

    Коментиран от #18

  • 4 Неутрал

    1 8 Отговор
    Преди да напиша на тази тема ще кажа, че аз съм славяни член на славянски народ, който принадлежи на другите славянски народи, а гърците се Хелън и аз не ги уважавам.
    Във връзка с името на Македония, това не е същото с името на Гърция, която в хода на историята се е наричала град Атина, след това се е наричала Елада, след това се е наричала Хеллас т.н. пълно имена и в същото това време Македония е имала същото име. В Белгия има провинция Люксембург, като в Гърция има провинция Македония.
    Провинцията е била отделена от съседната държава Люксембург на Третото Разделяне на Люксембург, де юре в 1830-1831 от Конференцията на Лондон за справяне с последиците от белгийската революция от 1830 г., де факто през 1839 г. от Уилям I, крал на Холандия и Гранд-войвода на Люксембург, който се е съгласил на тези решения, а с това провинцията е дадена на новосоздаденото Кралство Белгия.
    Дали сега държавата Белгия изисква от държавата Великото херцогство Люксембург да смени името, защото името е също на провинцията в Белгия, която и отнета от Великото херцогство Люксембург?

    Коментиран от #9

  • 5 Неутрал

    2 8 Отговор
    Тук се вижда колемото лицемерие на Гърция, в която до 1993 е забранено да се произнася името Македония и след 1993 г. започнаха с пълен глас да викат, че северната част на Гърция се нарича Македония и представи знамето със златисто слънце от Кутлеш (на гръцки Вергина) на син фон.
    Гърците казват, че македонците фалшифицират историята чрез изграждане обекти или символи. В САЩ има пълно градове, които се наричат със същите имена като градовете в Гърция или в целия свят. В САЩ има братства в университетите, които се наричат с Гръцките символи, в САЩ има пълно паметници и обекти, които са с гръцки архитектура дори има копие и на Акропола. Тогава защо лицемернита Гърция не се объркват срещу САЩ за фалсификовање на тяхната история.
  • 6 непознат

    4 9 Отговор
    НАРОДЕ НА МАКЕДОНИЯ ,не позволявайте да ви сменят името,а изгонете с шутове тези палячовци предатели,ако желаят МОЖЕ ЕЛИНИТЕ да си сменят името на Долна Гърция.не
  • 7 непознат

    3 3 Отговор
    Защо я търпите тази фалирала държава Гърция задължняла 300 млр.евро,ама така е за един локум за друг нищо,имам впредвид Македония.

    Коментиран от #17

  • 8 що е маки все е лайно

    8 4 Отговор
    Тази измислена държава Македония трябва да бъде разпределена между Албания и Сърбия и да се реши проблема.И без друго половината са албанци ,а останалите сърбомани .Така ще се спре с кражбата на история от Гърция и от България.
  • 9 Густо Майна

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Неутрал":

    Неутрални "македонски" братко, само едно ще ти река, пък ти си списвай история. Нациите в Европа са се формирали между 7 и 14 век! В началото бяха гърци, българи и французи. А и щях да забравя. С гърците бяхме в една държава 7 века! А Вие се губите през това време! Що така? Иначе нямам против Вас, нито новата Ви държава - здраве и благодат жекая, но тема Македония съществува от древността и винаги се е свързвала с беломорската гръцка провинция. Факт!

    Коментиран от #10

  • 10 Неутрал

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Густо Майна":

    Не съм нито македонец, нито българин да си направил голяма грешка, което пиша. Това, което съм за единство между славянските народи и теб това очевидно смята, че е твой проблем, а не мой. Аз имам мозък да го използвам и затова, когато прочета някоя статия търся други подходящи източници на информация. Трябва и ти понякога да опитате това. Виждам, че гърците Хелън вас ви се подобри от славяните. Ако само продължите така. А вие още малко ще кажете, че и космоса е българска.

    Коментиран от #11

  • 11 Ироничен

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Неутрал":

    Братле, никой не мрази нормалните граждани на Република Македония, но управниците им ги учат, че Александър Македонски е говорил на скопски диалект, че Климент Охридски си е техен, както и Самуил..... На хората им писва. Защо Аристотел ще се занимава с Александър, защо българският цар ще праща Климент в Охрид? Защо Василий, избил войниците на Самуил е Българоубиец?
  • 12 Хан Аспарух

    1 1 Отговор
    Най ще и подхожда Българогърция .....
  • 13 реалист

    6 1 Отговор
    А в крайна сметка "Македония" си е името на една географска част на България насилствено откъсната от българската държава от Сталин с помощта на Рузвелт и Чърчил . Всичко друго си е бля ,бля ,бля ...

    Коментиран от #15

  • 14 непознат

    2 0 Отговор
    Защо всичките скачате като петли бе,злобни български народе,защото сме си такива злобни до костите си,лошо да кажем няма проблем,добро да кажем мълчим,защо сте всички против Македония какво ни е направил македонския народ,нищо,всички имаме роднини там,хората са добри,управниците са им най-лоши като нашите/депутати/депутатите който се къпят с народните пари,а народа си трае.
  • 15 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "реалист":

    Бля бля , Как Сталин е откъснал Македония от българската държава , когато последните територии които губим са през 1919г. , ? ей това ми обясни друго не искам. Кога е била Македония в пределите на България след освобождението ни от ТР и била ли е изобщо?. Изключвам няколкото неуспешни опита да си я върнем обратно силово с войни и окупация по международното право. Името Македония, като гръцка област се среща много преди номадското племе българи да мине Дунава , и да се засели тук. И Македония е по скоро част от Гръцката история , от колкото на българската. И за това ,ако попиташ как се е наричал примерно меча на македонският войник, и какво значи самата дума ,един българин и един днешен "македонец " не биха ти отговорили , а гъркът би ти отговорил, защото мечът се е казвал "Копис" и идва от гръцкият глагол -режа. До падането ни под ТР ние българите сме владеели тази територия , и население, и би било справедливо отново да си я върнем , но великите сили не са мислили така, и разцепват териториите ни ,за да не се роди голяма и силна балканска държава. И граничим с държави които са се освободили много по рано от нас , и са натрупали международна тежест. Проиграваме златният си шанс в Балканската Воина поради огромните амбиции на Фердинанд, и още един път когато заставаме на губещата страна в ПСВ 1919г. , когато и с международен договор се отказваме дори и да имаме бъдещи претенции. Александър Стамболийски го подписва с капитулацията в Ньой , и чупи писалката
  • 16 Гост

    0 0 Отговор
    Фердинанд проиграва хазартно нашият звезден час ,извоюван от нашата армия, и шанса да се обединят всички останали българи в пределите на една по голяма от Сан Стефанска България държава пропада , и вместо това първа национална катастрофа , и първите разделения в сплотеното да тогава българско общество. След което отново не се ориентираме правилно , губим следващата война , а тя е ПСВ. Александър Стамболийски заедно с капитулацията подписва и черно на бяло и отказ от всякакви бъдещи претенции на България спрямо Македония, и чупи своята писалка. А разделенията в обществото вече са стигнали до гражданска война.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: