Last news in Fakti

17 Юни, 2017 08:46 2 476 2

Хелмут Кол – велик европейски идеолог

  • хелмут кол-
  • реакция-
  • политици
Хелмут Кол – велик европейски идеолог - 1

На 16 юни 2017 г. на 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен умря бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол. Той ще остане в световната история като човекът, изиграл ключова роля за обединението на Германия. Как реагира света на тъжната вест?

„Изключителен германец”

„Той беше велик държавник, велик герХелмут Кол – велик европейски идеолог

мански политик, но преди всичко – велик европеец, който направи много не само за обединението на Германия, но и за Европа. Това е неговото завещание. Такъв ще остане в нашата памет” бяха първите думи на германският външен министър Зигмунд Габриел.

„Велик архитект”

„Със смъртта на Хелмут Кол, загубихме човек, който в продължение наХелмут Кол – велик европейски идеолог

десетилетия формира европейската политика и генерира идеите й. Той беше велик европеец и архитект на обединяването на Германия и на Европа. Той в голяма степен поддържа влизането на Австрия в Европейския Съюз (ЕС)” написа в своя профил в социалната мрежа Twitter Себастиян Курц, председател на ОССЕ.

„Истински приятел на цяла Европа”

„Без Хемлут Кол нямаше да има евро и ЕС никога не би има днешнитеХелмут Кол – велик европейски идеолог

граници. Новината за смъртта на бившия канцлер и мой близък приятел е тежък удар за мен. Той ще ни лисва. Кол беше истински приятел на цяла Европа” бяха първите думи на председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, който в знак на почит нареди флаговете на институциите на ЕС да бъдат свалени наполовина. „Кол вля живот в европейския дом. Той построи мостове от Изток и от Запад и никога не престана да създава нови проекти за европейското бъдеще. Без Кол нямаше на има евро. Той от самото начало разбра икономическата и политическа важност и безграничната възможност на единната валута. За него и неговия близък партньор Франсоа Митера, Европа винаги е била проект на мира, който спаси континента след две Световни войни”, допълни Юнкер.

„Лидер, обединил Германия”

„Хелмут Кол беше един от най-големите приятели на Израел. Той винаги сеХелмут Кол – велик европейски идеолог

придържаше към идеята за осигуряване на безопасност на Израел. Симпатията на Кол към Израел и ционизмът намериха отражение в нашите многобройни срещи, а също така и в неговата твърдо произраелска позиция, който той неизменно демонстрираше в Европа и на международни форуми. Работата ми с Кол беше един от най-приятните моменти в живота ми”, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Един от великите лидери на поствоенна Европа”

„Хелмут Кол допринесе за прекратяване на Студената война. ТоХелмут Кол – велик европейски идеолог

й посвети живота си за укрепване на демократичните институции в Германия и извън нея. Работата рамо до рамо с моя добър приятел за прекратяването на Студената война и обединението на Германия в рамките на НАТО остава един от най-приятните моменти в моя живот” сподели 41-вият президент на САЩ Джордж Буш-старши.

„Изключителен държавник”

„Хелмут Кол очерта тенденциите на историческото развитХелмут Кол – велик европейски идеолог

ие на Германия и Европа. През 1989 г. благодарение на неговия силен дух, политическо мъжество и лидерски качества стана възможно възстановяването на германското единство. Той беше изправен пред предизвикателството да отговори на едни от най-фундаменталните въпроси на своето време” каза лидерът на Социалдемократическата партия на Германия Мартин Шулц.

„Далновиден ръководител”

„Дълбоко скърбя за загубата на моя близък приятел Хелмут Кол, чиетоХелмут Кол – велик европейски идеолог

далновидно управление подготви Германия и цяла Европа за XXI век. То успя да отговори правилно на фундаментални въпроси и благодарение на това стана възможно обединението на силна и процъфтяваща Германия и създаването на ЕС”, напиша в сайта Clinton Foundation, бившият американски президент Бил Клинтън.

„Съхрани мира със съседите”

„Хелмут Кол успя да обедини Германия като съхрани мирните отХелмут Кол – велик европейски идеолог

ношения със съседите. Благодарим му за това, че Германия беше призната за европейска единна нация и по този начин беше решен „Германският въпрос”. Тези заслуги винаги ще бъдат помнени. Ние кога няма да забравим Кол” пише в изявление на президента на ФРГ Франк Валтер Щайнмайер.

„Огромно уважение към неговите исторически заслуги”Хелмут Кол – велик европейски идеолог

”Един от най-големите привърженици на ЕС и създател на единна Германия. Той беше политикът допринесъл много за утрепването на френско германската дружба” написа в Twitter френският президент Еманюел Макрон.

„Патриот”

„Историческите му заслуги заслужават уважение. Обединяването на ГерманХелмут Кол – велик европейски идеолог

ия и на целия континент завинаги ще бъдат свързани с неговото име. Макар, че през 1998 г. с него водихме ожесточена предизборна борба и по редица политически въпроси мненията ни се разминаваха и се разминават, изпитвам огромно уважение към неговите исторически заслуги”, заяви бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland.

„Заслужил уважение далеч извън пределите на своята родина”

„Благодарение на своята мъдрост, далновидност и плодотворна работа тойХелмут Кол – велик европейски идеолог

заслужи признанието и уважението не само в своята страна, но и далеч зад нейните предели. Справедливо зае място в историята сред представители на нашата епоха”, каза президентът на Беларусия Александър Лукашенко.

„Загубихме голям приятел”Хелмут Кол – велик европейски идеолог

„Със загубата на Хелмут Кол Унгария загуби голям приятел” написа в своя профил във Facebook президентът на Унгария Виктор Орбан като добави черно-бяла снимка с бившия германски канцлер.

„Колосът на европейската история”

„Хелмут Кол беше огромна фигура в историята на съвременна Европа иХелмут Кол – велик европейски идеолог

помогна на тази част от света и на своята собствена страна да намери настоящия си облик. Той беше колосът на европейската история. Той осигури щастливото обединение на родината си и помогна за изграждането на цялостна и свободна Европа” написа в Twitter министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели

    2 2 Отговор
    Интересно никъде в статията не се споменава за Меркер как с подкрепата на Америка на власт дойде и продължава да служи вярно.Въпреки такъв лидер като Хелмит Кол бе елиминиран а сега проливат крокодилски сълзи.
  • 2 ултра

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Той беше политикът допринесъл много за утрепването на френско германската дружба"

    Ако беше допринесъл за "уТрепването" на отношенията с Франция, сега щяхме да сме в условията на ТСВ, вероятно:)

    Поклон пред паметта на един голям европеец! Бог да го прости!