26 Юни, 2017 08:00 1 387 3

Глобалното затопляне атакува кафето

  • кафе-
  • етиопия-
  • глобално затопляне-
  • адис абеба-
  • климатични промени

Отглеждането на културата в Етиопия е сериозно застрашено от климатичните промени

Глобалното затопляне атакува кафето - 1
Снимки: Shutterstock

Климатичното затопляне може да превърне близо 60 процента от площите за отглеждане на кафе в Етиопия в неподходящи за кафеени плантации земи до края на 21-ви век, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Гардиън".

За сметка на това площите за отглеждане на културата могат да се увеличат четирикратно чрез "преместването" им в други райони, поясниха авторите на изследването.

Кафето осигурява на Етиопия една четвърт от приходите й от износ. Страната е 5-ият най-голям производител на кафе в света и износител номер 1 на Черния континент.

Около 80 на сто от кафето в Етиопия произхожда от гористи местности, които предоставят нужната за растежа на културата сянка. Отглежда се на надморска височина 1200-2200 метра, като идеалната температура е между 18 и 22 градуса Целзий.

Глобалното затопляне атакува кафето

През последните пет десетилетия обаче средните температури в Етиопия са се повишили с около градус и половина Целзий.

Според експерти от Кралската ботаническа градина в Лондон, ако не се вземат спешни мерки, между 39 и 59% от сегашните площи за отглеждане на кафе ще се превърнат в неподходящи за подобна култура до края на 21 век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 2 Отговор
    Вземане на "спешни мерки" относно температурните проблеми с кафето със сигурност значи купуване и инсталиране на достатъчен брой климатици около кафеените плантации.По евтиният вариант е разполагане на голям брой хора с ветрила.Поскъпването му обаче неминуемо ще доведе до постепенната му замяна с ракия.

    Коментиран от #2

  • 2 АЗ С ДЪЛГОТО ИМЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Нищо подобно, просто като не става, ще спрат да го отглеждат и ше почнат да сеят нещо друго- тютюнец, конопче, марихуана и т.н. А кафето ще бъде поето от Путин- в новооформените земеделски площи в Сибир, където промяната в климата действа изцяло положително, земята става супер плодородна и всико що боднеш, расте само. Затова се бият сега за северния полюс, ама той ще ги изрита всички.
  • 3 черна борса

    4 0 Отговор
    Като почне някой да "обясняна", че еди какво си не става, сметайте че иде реч за кинти.