Last news in Fakti

22 Юни, 2017 07:49 4 522 5

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • ирак-
  • мосул-
  • ислямска държава

Водената от САЩ антиджихадистка коалиция съобщи, че не е извършвала удари в района

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е взривила вчера емблематичната джамия Ан Нури и прочутото наклонено минаре Ал Хадба в иракския град Мосул, съобщиха световните агенции.

От този храм, датиращ от 12 век, известен също като Голямата джамия и носещ името на сунитския мюсюлмански лидер Нур ад Дин Занки, поръчал построяването, на 4 юли 2014 г. лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на Ислямски халифат. Иракският командир на операцията за прогонването на джихадистите от Мосул генерал Абдел Амир Ярала определи взривяването като поредното историческо престъпление, извършено от ИД.

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Информационната агенция на ИД Амак обаче обвини за разрушаването на джамията американската военна авиация, предаде "Ройтерс".

Водената от САЩ международна коалиция, която воюва срещу "Ислямска държава" в Ирак, заяви, че не е извършвала вчера удари в района в Мосул, където беше взривена историческата джамия.

"Не сме извършвали удари в района", заяви говорителят на коалицията полковник Джон Дориан.
Иракското командване на операцията за завземане на Мосул обвини джихадистите за унищожаването на историческия паметник. Американският генерал-майор Джоузеф Мартин, който командва обединените сили на международната коалиция, потвърди, че отговорността за разрушаването на джамията е на ИД.

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ)

Крайни мерки: Ислямска държава взриви Голямата джамия в Мосул (ВИДЕО+СНИМКИ)

По последни данни иракските правителствени сили в момента водят настъпление към стария град в Мосул и са стигнали на 200 метра от взривената джамия. По данни на командването им в града са останали не повече от 500 джихадисти.

Кампанията на иракската армия за връщане на контрола над Мосул започна през октомври миналата година. На 18 юни иракските военни започнаха последната фаза на операцията в западната част на Мосул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pInochet

    31 10 Отговор
    И у нас има 1000 новопостроени джамии за разрушаване
  • 2 Борис

    20 4 Отговор
    Това ли са вярващите в исляма?Да си взриват джамията .Ако не са им помогнали коалиционните партньори.
  • 3 Извън закона

    14 2 Отговор
    Всички ислямисти са за взривяване !!!
    В центъра на София са си сложили черджетата и се молят,като полиция ги пази някой нещо да не им направи.Стигнали са не само пред джамията но и до улицата,спирката на гр.транспорт и част от градинката!!! Бог да прости геройте като Левски,Ботев и всички загинали за да освободят България от такава пасмина !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Наказателен удар

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Извън закона":

    Внимавай какви ги пишеш и в какъв контекст споменаваш имената на българи като Левски и Ботев! Заради неграмотни полуидиоти с изкривена пропаганда - като теб, младото поколение поради факта, че го мързи да чете исторически източници придобива извратена и невярна представа за борбата и идеите на тези велики българи, които са дали живота си за тази държава. Ти приятелю едва ли си способен на това, но иначе с лекота се опитваш да насаждаш религиозна нетърпимост.

    Коментиран от #5

  • 5 Борис

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наказателен удар":

    А спорет вас понеже младите ги мързи да четът да спрем да говориме за великите български революционери ли?А спорет вас не е ли редно да се споменават та ако някой се поинтересува ,да знае че са са се борили против това което се случва в момента с България.А дали човека е способен да умре за родината си, си мисля че несте с достатъчно капацитет за да прецените това.Ако имате малко дете и минавайки от там ви попита какви са тези налягали хора по площади тротоари и паркове какво ще му отговорите?Това са новите българи,свиквай с това.Кога видя подобни показности от християнска страна.Имат си храм и какво правят в него си е тяхна работа,но да се въргалят по тротоари и градинки които са отредени за отдих не ми емного приятно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания