22 Юни, 2017 08:24 2 248 5

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • китай-
  • пхенян-
  • ким чен-ун-
  • сащ-
  • джим матис-
  • рекс тилърсън

Вашингтон притисна Пекин да окаже по-голям икономически и дипломатически натиск върху Пхенян

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ притиснаха Китай да окаже по-голям икономически и дипломатически натиск върху Северна Корея да обуздае ядрената и ракетната си програма на среща във Вашингтон между представители на външните работи и отбраната на двете страни, съобщи "Ройтерс".

Припомнихме на Китай, че има дипломатическа отговорност да упражни по-голям икономически и дипломатически натиск върху севернокорейския режим, ако иска да предотврати по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън на обща пресконференция с министъра на отбраната Джим Матис след разговора в Държавния департамент.

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ)

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ)

Матис каза от своя страна, че САЩ ще продължат да взимат необходимите мерки за своята отбрана и защитата на съюзниците си от Северна Корея, която се опитва да се сдобие с ядрена ракета, способна да достига до територията на САЩ.

Тъй като изпреварващи военни удари са твърде рисковани, съветниците на Тръмп залагат на икономически и дипломатически натиск върху Северна Корея, отбелязва "Ройтерс".

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ)

В дневния ред на новоустановения диалог за дипломация и сигурност, който събра Тилърсън и Матис с китайския държавен съветник Ян Цзечъ и началника на генералния щаб на китайската армия Фан Фънхуей освен Северна Корея, която бе основната тема, фигурираше и въпросът за напрежението в Южнокитайско море вследствие на растящите териториални претенции на Китай.

САЩ отново заявиха, че са против милитаризацията на островите, които Китай изгражда в стратегическото море.

Тилърсън съобщи, че президентът Тръмп ще направи държавно посещение в Китай тази година, а Матис посочи, че двете страни са се споразумели да разширят военните си връзки, сигнализирайки, че новото правителство на САЩ е решено да продължи усилията за нормализиране на отношенията с Китай.

САЩ към Китай: Обуздайте Северна Корея (СНИМКИ)

Матис призова също за по-голяма координация между САЩ и Китай в борбата с тероризма и посочи, че правителството на Тръмп очаква от Китай да помогне на иракското правителство с конкретни действия, бе да даде подробности.

Китайското външно министерство коментира след срещата, че Пекин полага огромни усилия да разреши напрежението на Корейския полуостров заради собствените си интереси, а не поради външен натиск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опаааа

    17 9 Отговор
    Е защо така-армадата от самолетоносачи май не направи нищо край бреговете на С.Корея. А сега молим Китай да помогне...хаахааахааххааа..."великите американци"...хааахаахххаааа...
  • 2 Да го кажем направо

    12 4 Отговор
    Това звучи като"ще кажа на батко" и тогва ще видите вие гадни корейци. САЩ ни показаха поредният фарс.
  • 3 Kcaniba

    7 10 Отговор
    Смешни руси,това е опит Китай да вразуми С.Корея по мирен път!Китай е най–големия икономически поддръжник на С.Корея!Целта е да се избегне ненужното кръвопролитие,а бъдете сигурни ,че двете Кореи ще се обединят,и скалпа на Ким ще бъде взет!

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Първо са понапъни малко и си измисли собствен ник после давай акъл. Седднал да хитрува като ромка врачка на гейпарад.
  • 5 Kcaniba

    3 8 Отговор
    Е еее не така от коневръза!