Last news in Fakti

24 Юни, 2017 04:30 5 552 5

Десета планета в Слънчевата система? (ВИДЕО)

  • слънчева система-
  • планета-
  • земя-
  • марс-
  • слънце

Астрономи представиха доказателства, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун

Десета планета в Слънчевата система? (ВИДЕО) - 1

Учени от Лунната и планетна лаборатория към университета на Аризона установиха, че обект с маса между тази на Земята и Марс може да се крие в Койперовия пояс зад Нептун, изпълнен с хиляди астероиди, комети и планети-джуджета, съобщи сайтът Space.

През януари миналата година друга група астрономи прогнозира, че съществува планета с размера на Нептун зад Плутон, около 25 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е планетата-джудже. Тя беше наречена "планета 9".

"Обектът с планетна маса", описан от учените от Лунната и планетна лаборатория, изглежда се отразява на орбитите на редица космически тела в Койперовия пояс. Орбитите на повечето от тях са наклонени под определен ъгъл спрямо Слънцето.

Ъгълът на орбиталните равнини на най-далечните обаче се отклонява средно с 8 градуса. Това е сигнал за наличие на по-масивен обект, който изкривява околното пространство с гравитационното си поле.

"Най-вероятното обяснение за резултатите ни е, че има някаква маса, която не се вижда - каза Кат Волк от екипа. - Според изчисленията ни, нещо с маса като на Марс може да предизвиква изкривяването, което измерихме".

Специалистите са категорични, че т.нар. обект с планетна маса е прекалено малък и близък, за да е хипотетичната планета 9. Планета 9 трябва да е на 500 до 700 астрономически единици от Земята, а масата й да е около 10 пъти колкото земната. Планета 10, която въздейства на обектите от Койперовия пояс, трябва да е по-близо от 100 астрономически единици.

Макар и обекти с размер на планета още да не са наблюдавани в Койперовия пояс, астрономите се надяват новият телескоп LSST, който се строи в Чили, да им помогне да открият тези скрити светове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 5 Отговор
    Пълни глупости

    Коментиран от #4

  • 2 Скорпион29

    15 3 Отговор
    Тая я подаряваме на САЩ само обаче ако дойдат да си вземат соросите и ги пратят да я колонизират

    Коментиран от #3, #5

  • 3 гост

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпион29":

    Аз то предлагам да я подарим на ушанките.Нека да си поркат на воля,да си правят манифестации и да строят мавзолеи на другарите.Да мина и да съберат всички родоотстъпници русофили и заедно под ръчичка към светлия комунизъм-социализъм.
  • 4 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    И кое по-точно е глупостта тук? Това, че не може да вникнеш в науката ли?
  • 5 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Скорпион29":

    Сакън, ще намерят злато на нея ;)