Last news in Fakti

27 Юни, 2017 07:29 5 623 6

27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава

  • русия-
  • швеция-
  • полтава
27 юни 1709 г. Петър I разбива шведите при Полтава - 1

На 27 юни 1709 г. руският цар Петър I разбива шведските войски в битката при Полтава, с което практически печели Северната война, започнала в началото на XVIII век.

Поражението пък лишава Швеция от статута й на велика сила в Северна Европа.

Карл XII, според съвременниците си, „е бил влюбен във войната." Армията му често печелела сражения с превъзхождащ я противник. Така се случило в битката при Нарва през 1700 година, когато той напълно разгромил руските войски. След нея шведският крал наредил да бъде изсечен медал с подигравателно изображение на плачещия Петър, който бяга, хвърлил шпагата и шапката си. След победата над Русия, Карл тръгва към Полша и Саксония и побеждава Август II. Руският цар, междувременно, успява да се превъоръжи и да реформира армията, за да изгони шведите от руското крайбрежие на Балтийско море и да се установи в устието на река Нева в Санкт Петербург.

Но на страната е бил жизнено необходим широк излаз на Балтийско море за развитие на търговията с Европа. През 1707, Карл, който разбира, че Русия все още е основният му опонент, повежда армията през сегашната територия на Украйна към Москва.

Битката при Полтава показва, че руснаците за кратко време са усвоили най-добрите военни и технически постижения на времето. Артилерията на Петър I значително е превъзхождала шведската. Построени са били старателно измислени фортификационни съоръжения. Сметките на Карл XII за щикова атака, в която гвардейците са силни, не се оправдават. Битката е ожесточена. Загубите на шведите са два и половина пъти по-големи от загубите на руската армия. Карл е бил принуден да избяга в Турция. Това е победа.

Няколко години по-късно, Петър побеждава шведите в морските битки с при Гангут и Гренгам. Европа, преди обръщала малко внимание на руския цар, оттогава се научава да има предвид в международната политика интересите на Русия. Петър I, истинското призвание на когото, според историците, е водната стихия, получава искания достъп до Балтийско море. Войнственият шведски крал е убит в битка с норвежците през 1718. "Ах, братко Карл" - със съжаление казал Петър, като разбрал за него. И обявил седмица на траур за великия командир.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    10 2 Отговор
    Ах братко ми Карл....
    Благороден е царя на Русия!!!
    Благородна и Великодушна Русия!!!
  • 2 Пеньо

    2 2 Отговор
    1709 година! Тогава Крим още не е бил руски! Това става през 1783г.

    Коментиран от #3

  • 3 ЧЕСТНО

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    А УКРАЙНА ПЪК ИЗООООБЩО ХИЧ Я Е НЯМАЛО.

    Коментиран от #4

  • 4 Пеньо

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "ЧЕСТНО":

    Но украинците са били там!

    Коментиран от #5

  • 5 Kcaniba

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пеньо":

    Там са били татарите.
    Славяните от са били продавни в истамбул за гребци на галерите на веницианците, слааянките продавани за наложници и харемите.
    Русия ги е спасила
  • 6 Фейк

    0 1 Отговор
    Статия за невежи. Битката при Полтава се води не само от руснаци а още от датчани, поляци, литовци и прусаци. Петър ръководи руските части. Карл Густав го спасява българинът Мирчо Бимбалов, който е награден със специален орден за спасяването на краля.
Новини по държави: