Last news in Fakti

28 Юни, 2017 11:13 3 646 6

Новата кибератака порази цялата планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • вирус-
  • кибератака-
  • уиндоус-
  • майкрософт-
  • wannacry

Засегнатите вече не могат да отключат компютрите си дори ако платят откуп

Новата кибератака порази цялата планета (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Някои от най-големите компании в света бяха поразени от мащабна кибератака, чиято мишена бе също критична правителствена и банкова инфраструктура в Украйна. Компютри, банкомати и касови скенери в супермаркетите станаха жертва на вируса изнудвач, наподобяващ вируса WannaCry, заразил стотици хиляди компютри в 150 страни минали месец, пише британският в. Financial Times след започналата вчера атака, за която все още никой не е поел отговорност.

Засегнатите от голямата кибератака с искане на откуп, обхванала САЩ и Европа, вече не могат да отключат компютрите си дори ако платят откуп, отбелязва в. Guardian. Британският всекидневник цитира шефа на френския Център за борба с киберпрестъпленията, който казва, че атаката прилича на грипна епидемия през зимата и предупреждава, че ще станем свидетели на много вълни от подобни вирусни атаки през следващите месеци.

Новата кибератака порази цялата планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

В резултат на разрастващата се борба срещу кибератаките разходите за защита в световен мащаб също са нараснали, като глобалният пазар на киберсигурността за тази година се изчислява на около 120 милиарда долара - над 30 пъти повече, отколкото само допреди 10 години, подчертава вестникът.

Експерти по сигурността допускат, че атаката може да се окаже по-голяма от тази с WannaCry, разпространила се по света през май. След нея специалисти по киберсигурност предупредиха, че е възможно да има повторение и атаката да е много по-мащабна от предишната, посочва в. Independent.

Парижката прокуратура започна разследване след многото сигнали от френски компании, че системите им са заразени с компютърния вирус "Petya", пише френският в. Mond. Според няколко компании за компютърна сигурност щамът използва инструмента "Eternal Blue", разработен от американската Агенция за национална сигурност.

Новата кибератака порази цялата планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

Именно той беше отговорен за мълниеносното разпространение на WannaCry през май. Уязвимостта, от която той се възползва обаче, е била коригирана от "Майкрософт" още през април, което значи, че защитата на засегнатите от последния вариант на "Petya" компютри не е била актуализирана, отбелязва ежедневникът.

Изданието цитира руската компания за киберсигурност "Касперски Лабс", според която новата кибератака не се базира на изнудваческия софтуер "Petya". Предварителните ни анализи подсказват, че не става въпрос за "Petya", както се предполагаше, а за нов софтуер, казаха от компанията.

Още не е ясно кой стои зад сегашната кибератака, нито какъв е реалният обхват и пораженията от нея. Вълната започна като атака срещу украински правителствени и бизнес компютърни системи и изглежда беше замислена да нанесе удар ден преди отбелязвания в Украйна празник и неработен ден - годишнината от приемането през 1996 г. на първата конституция след отделянето на страната от Съветския съюз, посочва в. New York Times.

Новата кибератака порази цялата планета (ВИДЕО+СНИМКИ)

Епидемията, разпространила се по света, е най-новата и най-усъвършенстваната от поредица атаки, при които се използват откраднати хакерски инструменти, разработени от Агенцията за национална сигурност и публикувани в интернет през април от група, наречена "Шадоу броукърс", допълва вестникът.

Започналата вчера серия от кибератаки по цял свят използва уязвимост на операционната система "Уиндоус", за която фирмата "Майкрософт" вече е публикувала пач, съобщиха от компанията.

Според първите анализи на "Майкрософт" вирусът използва няколко техники, за да се разпространява. Една от тях се блокира от пача MS17-010. Той е достъпен за всички варианти на "Уиндоус", от "Уиндоус" ЕксПи, до последния "Уиндоус" 10, съобщи говорител на компанията.

Той добави, че компанията продължава да разследва и ще вземе необходимите мерки за защита на клиентите си, но ги подкани да проявяват предпазливост при отваряне на непознати файлове.

Още при атаката с вируса WannaCry през месец май "Майкрософт" беше подканила клиентите си да инсталират пача MS17-010. Уязвимостта на системата и начините за използването й бяха описани в документи, откраднати от американската Агенция за национална сигурност, припомня АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 13 Отговор
    Пияните хохоли-нацисти съвсем я овапсаха!!!
    Квалифицираните инженери, лекари, икономисти избчгаха в Русия, неквалифицирани работоспособни селяни избягаха в Европа - яголи, овошки!
    Крим се откъсна, Донбас, Мариупол и Одеса са на път, а после и други неукрски региони!!!
    Сега и руските хакери са ги забанили!!!
    Тцтцтцтц
    ... то и Парашанко, като се по. ира от парцуцата, пак Русия е виновна, налии
  • 2 onq s konq

    5 1 Отговор
    Моа не могат да го пипнат щото съм с windows 95

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Никито Иванов

    3 2 Отговор
    вечният пияница Потрошенко е виновен :)
  • 4 Касперски

    5 3 Отговор
    Където и да се появят краварите и о.ират пейзажа. Тези не мислят нормално и само се чудят, каква простотия да започнат. Я нейде войничка да заформят, я да разработят някой опасен компютърен вирус, я някой нов щам на грипа да изменят генетично. Тези хора не мислят доброто на човечеството и планетата, а само зулуми им в главата. Оттеглиха се и от споразумението за климата.
    Абе краварска им работа!
  • 5 аман от именаи презимена

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    :) Апа моя е от соца 1986г. некъде и също не моат го пипна оти е на третио етеж! Ама над 80 инча е и си го търпим! А...по-як вирус от гугъл нема. Е па нема!
  • 6 Джони

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Толкова си зле , че чак не знаеш ... и още толкова тЪп че да ,,крадеш" никове ...