Last news in Fakti

2 Юли, 2017 08:00 3 979 19

Така и не се разбра кой поръча това убийство

  • борис немцов-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • русия-
  • москва
Така и не се разбра кой поръча това убийство - 1

Петимата обвиняеми за убийството на Борис Немцов бяха признати за виновни. Но истината за "мозъка" на това коварно престъпление си остава неразкрита. Защо ли?

След заседания, продължили няколко дни, съд в Москва обяви за виновни петимата обвиняеми за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Съдебните заседатели сметнаха за доказано, че Немцов е бил застрелян от чеченеца Заур Дадаев. Другите четирима обвиняеми, които също произхождат от Чечения, са били съучастници на Дадаев. На базата на доказателствата, предоставени от обвинението, съвсем спокойно можем да изхождаме от предположението, че петимата чеченци са действителните извършители на убийството. Дотук добре.

Кой и защо?

Неясно остава обаче кой е поръчал убийството на един от най-изявените критици на Путин. Следователите смятат, че става дума за поръчково убийство, за което на обвиняемите са били обещани 15 милиона рубли. Обвинението обаче не разследва най-важните въпроси около това коварно престъпление, а именно - кой е поръчителят и какви са били мотивите.

Тъкмо това е големият недостатък на този процес. Недостатък, който обаче едва ли е изненадал някого, като имаме предвид как са се развивали предишни подобни случаи. А и при разследването на едно такова поръчково убийство човек неминуемо нагазва в бездната на създадената от Путин политическа система. Главният извършител Заур Дадаев е бил висш офицер в чеченския батальон "Север", който се намира под командването на доверен човек на чеченския президент Рамзан Кадиров и формално принадлежи към подразделенията на руското вътрешно министерство.

Освен това има улики, че московските жилища, които извършителите са използвали, докато са подготвяли атентата, са принадлежали или са били наети от друг офицер от батальон "Север". А това означава, че в рамките на процеса трябваше да бъдат разпитани както други висши офицери от чеченския батальон и от руското вътрешно министерство, така и самият чеченски президент Кадиров. Прокуратурата обаче отхвърли, а поведението ѝ може да се тълкува само по един начин: обхватно разследване на престъплението очевидно е нежелателно.

Кремъл и потулването

Както и при други политически убийства, като например това на журналистката Анна Политковския, сега Кремъл сигурно се надява, че с осъждането на физическите извършители случаят бързо ще бъде забравен и никой няма да тръгне да задава неудобни въпроси за задкулисните играчи. В тази ръководена от Путин държава опитите за потулване на истината навярно ще успеят. Разкриването ѝ ще стане възможно едва в една сводобна, демократична и правова Русия.

Това обаче не означава, че убийството на Немцов ще потъне в забрава. Този човек остава дълбоко в сърцата на всички либерално настроени руснаци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питащ

    39 15 Отговор
    За Русия може да се говори назидателно .Питайте у нас кой уби Мишо Бирата и Ваньо Танов. Страх и лицемерие има в българската журналистика..
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Марко

    24 27 Отговор
    Обвинението обаче не разследва най-важните въпроси около това коварно престъпление, а именно - кой е поръчителят и какви са били мотивите.
    *******************

    Горецитираното е директна лъжа. Това, че разследването не е успяло да установи кои са поръчителите не означава, че този проблем не е бил разследван. Има и нещо друго във връзка с въпросните поръчители - не е зле авторът да посочи примери за политически убийства от този тип, чиито поръчители са били установени.

    Коментиран от #15

  • 4 да да да

    27 28 Отговор
    Абе то не се разбра и кой поръча убийството на Кенеди...не се разбра и кой поръча стрелбата срещу Рейгън...не се разбра ама тихичко подминаваме тези неща.....Тенденциозното журналистическо представяне на фактите вече се виждат и от обикновенните хора...В комунизма нямаше толкова манипулиране с фактите..

    Коментиран от #7

  • 5 666

    18 28 Отговор
    Значи хем са осъдени убийците, хем нямало читаво разследване. А можеше да избягат зад граница както при нас, или да изчезнат доказателства. Това, че са служили в батальон някакъв означава ли, че са си пили ракията заедно с Кадиров? Да се разпитват и други офицери, щот убийците са военни..... ми тоя който ги е наел няма да наеме счетоводители. Айде сега да разпитат всички чеченци един по един следователите, щот убийците са чеченци.
  • 6 Kcaniba

    13 28 Отговор
    Пак повтарям, да бърникаш на чеченките под полите ли е демокрациата!??
    Пак объркахме политиката с к..валъка!!!
  • 7 ьььььььььььь

    12 29 Отговор

    До коментар #4 от "да да да":

    Дойче Веле пич-какво искаш-само промивки идват от там.Даже германците това го казват.
  • 8 Kcaniba

    28 19 Отговор
    Немцов се бореше за по справедлив и достоен живот на Руснаците,уви сполетя го съдбата на много други дръзнали да се опълчат на сегашния режим!Поклон и Вечна памет!
  • 9 Ярослав Станчев

    15 24 Отговор
    Поне има осъдени и вкарани в затвора за убийството.За разстрела на Андрей Луканов кого вкараха в затвора?Петима бяха съдени,после ги пуснаха,а единия даже осъди прокуратурата и му платиха обезщетение 150 000 лв. за дето е лежал неправомерно в пандиза.Даже и в "неправова" Русия за убийство вкарват в затвора,само в "демократична" България за такова деяние не се носи отговорност.
  • 10 ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО

    12 21 Отговор
    Айде пак започна манипулацията с плюсовете и минусите--абе сороси,по този начин още повече отвръщавате хората от евро-атлантизма...-

    Коментиран от #12

  • 11 Скорпион69

    22 17 Отговор
    Убиват кадърните и можещи хора,после се чудят защо са най–изостаналата икономика,така 100г вече!
  • 12 Фоли

    8 19 Отговор

    До коментар #10 от "ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ТОТАЛНО":

    Как се появи тоя драскач № 8 и № 11 ---той е един и същ--си праска плюсове и минуси...Пуберска му работа-един смислен коментар няма от него.Абе НПО подлога си е-личи си му..
  • 13 Antimediator

    17 11 Отговор
    Много труден въпрос !
    Кой еднолично взима в Русия решения?!
    Путин и марионетките около него.
  • 14 Гост 13

    10 15 Отговор
    Статията е политическа, а убийството икономическо. Борис Немцов беше Депутат, Министър на енергетиката, Вицепремиер, Губернатор(областен управител). Най младия политик в преходните години. Учредител на партиии и движения, СПС( както нашето СДС ако го помните), "Справедливост"( като в Полша, ако я помните) и ....Партиите и политиката имат нужда от пари, и който ги плаща очаква облаги. Тези които са ги получили по това време през 90те години, сега губят позиции и ще продължават да ги губят. Затова и чистят , но се стараят с един куршум да убият два заека, като са избрали мястото и човека на покушението. Защо другите опозиционери са живи и здрави?! Не са приключили с мисията!!!
    А Немцов беше използван и утилизиран.
  • 15 гост 2

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "Марко":

    “...Публикувано във факти.бг: Горецитираното е директна лъжа. Това, че разследването не е успяло да установи кои са поръчителите не означава, че този проблем не е бил разследван....“ Напротив- не е лъжа. Разследването ТРЯБВА ДА МОЖЕ да установи кой е съизвършителя- поръчител на това престъпление. Разследващите са част от държавната власт в русия и имат всички законови правомощия да издирят и установят самоличността на поръчителя. И аз считам, - като автора на статията- че не е налице професионална и политическа воля за установяване на самоличността на поръчителя на убийството на Немцов. Прокурорите, следователите, дознанието и дознателите в русия на хартия би следвало да са независими, но не са независими и е явно ,че има политическо въздействие върху прокуратурата- нещо, което е забранено от руските закони, но е налице в този казус. Така, че- когато руските застъпници хвърлят помия върху прокуратурата в България, да вземат много сериозно да се замислят за положението в руската прокуратура, дознание, следователи, следствени отдели и изобщо- в руските разследващи органи и да спрат да храчат само по България!
  • 16 Чепа

    10 2 Отговор
    Може ли аз да кажа кой е...щом ви е толкова трудно???
  • 17 Реалист

    3 3 Отговор
    DW- Поръчано- написано!
  • 18 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    НЯМА НЕРАЗКРИТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО Е СВЪРЗАНО С ВЛАСТТА - основен постулат в криминалистиката !!!
  • 19 Тодор

    1 0 Отговор
    Добре,де,добре!Специално за Дойче веле-Путин е поръчал убийството!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания