1 Юли, 2017 14:48 1 929 5

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)

  • папа франциск-
  • ватикан-
  • папа-
  • герхард мюлер-
  • кардинал-
  • джордж пел

Франциск отстрани кардинала, отговарящ за надзора на католическата доктрина

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Германският кардинал Герхард Мюлер, крайно консервативният ръководител на органа на Ватикана, натоварен с надзора на католическата доктрина, е отстранен от папа Франциск, съобщиха днес световните агенции.

Шестдесет и девет годишният Мюлер бе назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата на 2 юли 2012 година. Вчера Франциск се е срещнал с него и според медийни информации му е казал, че след пет години на поста мандатът му вече е изтекъл.

Ватикана потвърди информациите на медиите, предаде АП. В изявление на Светия престол се казва, че Франциск е благодарил на Мюлер за свършената работа. Мандатът на Мюлер изтича този уикенд, а през декември той навършва 75 години, което е нормална възраст за пенсиониране на епископите. Франциск е можел да удължи мандата му, но е отказал да го направи.

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)

Германският кардинал е смятан за един от най-големите критици на апостолическото насърчение за любовта и семейството Amoris laetitia (от латински, Радостта от любовта) на папа Франциск. В този документ, публикуван миналата година, папата казва, че хората, които са се развели и сключили повторно брак, при определени обстоятелства, може да получат достъп до светото причастие.

В изявлението на Ватикана се казва, че папата е избрал йезуитския монсеньор Луис Ферер, настоящ номер две в Конгрегацията за доктрината на вярата да замени Мюлер на поста.

Папата провежда чистка във Ватикана (СНИМКИ)

По-рано тази седмица отпуск си взе ковчежникът на Ватикана, кардинал Джордж Пел, обвиняван в родната си Австралия за сексуални посегателства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папата

    0 0 Отговор
    Чисти!

    Коментиран от #3

  • 2 Тц тц тц

    1 0 Отговор
    Еее, той па нагъл - иска да му подпишат бутилката...

    Коментиран от #4

  • 3 Ulavia

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Папата":

    А кой ще остане след чистката. Ватикана ще се оваканти яко. :)))
  • 4 Пазарен Либерализатор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тц тц тц":

    Това е бухалка за крикет.
  • 5 Извън закон

    6 0 Отговор
    Да изгонят вярващите,да могат да лапат другите повече )) Скоро помогнах на едни от нашата православна черква а те викат : ако има Господ ще ни помогнеш. Направо бях в шок те са от черквата ама не знаят дали има Господ.Тия във Ватикана са същите Лапунгери Хаха