Last news in Fakti

1 Юли, 2017 15:59 15 529 17

Ислямска бомба със закъснител тиктака на Балканите

  • балкани-
  • балкански полуостров-
  • ислямска държава-
  • боец-
  • джихад-
  • джихадист

Завръщането на бойци на ИД е главен проблем за държавите на полуострова

Ислямска бомба със закъснител тиктака на Балканите - 1
Снимки: БТА/АР

Един от главните проблеми, пред които е изправен днес балканският регион, е връщането в страните им на лицата, които се биха в редовете на джихадистката група Ислямска държава в Сирия и Ирак. Това заяви представител на НАТО, отговарящ за Балканите, за белградския вестник "Блиц".

Тези хора са обучени да воюват и са радикализирани. Освен това съществува и проблемът с търговията с хора, наркотици и оръжие, каза неназованият представител за "Блиц".

Той посочи, че единственият начин за справяне с тези проблеми е засилването на сътрудничеството между полициите и разузнавателните служби на страните от Западните Балкани, което според него не е на нивото на европейските страни.

Според него НАТО трябва да бъде важен фактор на Балканите, където от 90-те години на миналия век "имаше доста тежки събития".

Западните Балкани са от ключово значение за НАТО, това е ясно. Сътрудничим отлично с Белград, където имаме и представителство, както и с Македония, която има силно желание да стане част от алианса. Радвам се, че кризата там приключи и изцяло подкрепяме демократичното правителство на Македония, заяви неназованият събеседник на белградския вестник.

Ислямска бомба със закъснител тиктака на Балканите

По думите му сътрудничеството на Сърбия с НАТО е "далече по-голямо, отколкото с Русия". Той добави, че военният неутралитет не подразбира неактивност в усилията за запазване на мира и стабилността.

Във връзка с Косово представителят на НАТО каза за "Блиц", че макар не всички страни от алианса да признават косовската независимост, все пак са съгласни, че "Косово трябва да бъде сигурен район, който няма да заплашва мира на Балканите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исляма

    18 4 Отговор
    тя да не гръмне само!
  • 2 Барчо

    33 22 Отговор
    Бамбата е заложена отдавна и християнството, поради неговата благост е осъдено да изчезне.

    Коментиран от #6

  • 3 Справедлив

    88 14 Отговор
    Кой я заложи тази бомба-кой разбуни арабският свят със Арабските Пролети...кой радикализира мюсолманите като започна още с Талибаните през 80-те години..Кажете мерси за всичко това на САЩ..

    Коментиран от #5

  • 4 good

    9 9 Отговор
    all evil in the world because of NATO
  • 5 Да ама не

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    САЩ изостря и насърчава конфликтите, а джихадът срещу Запада и тероризмът му са създадени в Париж и Лондон и Берлин преди 100години. През 1916 г. британският и френски дипломат сключват тайно споразумение известно като „Пакта Сайкс-Пико”. С него Париж и Лондон си поделят Османската империя, а Берлин реагира като с помощта на истанбулския халиф, призовава арабите на Свещена война срещу британците.
    Прочети: Как Лондон и Берлин създадоха новия ислямски
    джихад https://www.vesti.bg/sviat/kak-london-i-berlin-syzdadoha-noviia-isliamski-dzhihad-6069255
  • 6 111

    9 11 Отговор

    До коментар #2 от "Барчо":

    Ти изчезвай с тоталната си неграмотност за историята

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Барчо

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "111":

    Що мислиш така бе?
  • 8 Барчо

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "111":

    И тук не говорим за история, а за бъдеще!!! А историята я знам, не се притеснявай. Даже я имам в предвид в коментара си без да я споменавам.
  • 9 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    само не се разбра що сърбите толкова харесват нато ?сръбския bliz обяснява как нато трябало да бъде важен фактор на балканите.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 незнайко

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Явно малко им е бил боя от натовците щом ги харесват. Няма да казвам как се наричат тези, когато ги бият а те се радват.
  • 11 беж

    1 0 Отговор
    Християнството няма да изчезне а че за всичко това което се случва на Европа този по горе е прав благодарете на големия ЮЕСЕЙ
  • 12 асът на асовете

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Всъщност сърбите съвсем разбираемо не харесват НАТО, това че го харесват го казва някакъв хамериканец дето е цитиран в статията. Ама ние няма пък да му повярваме сега на наглия кравар, като знаем как стоят нещата в действителност.
  • 13 СнБ

    0 0 Отговор
    Барчо, не може да изчезне християнството, защото е църквата на Живият. Не могат човеци да унищожат Вечносъществуващият, защото днеска ги има а утре ги няма. Преди около 20 века, човекът Савел се опитал същото да стори и разбрал, че срещу ръжен не се рита, добре е да се запознаеш с тази история, а и от тогава до сега много царе, водачи и лидери са се опитали, но не са успели, защото това което е насадил Живият - човеци не могат да го оплевят, горко им ако не се опомнят.
  • 14 Христо

    0 0 Отговор
    Повече от 1 Бог не може да съществува,зашото в противен случай ще се ограничават. Следователно Христос,който е едно с Отца си(Яхве) е Бог или Аллах, който Мохамед не признава Христос за Бог,а само за пророк.Всъщност аллах е Сатаната като ангела поискал Христос да му се поклони.Халфът ще бъде Антихриста,а Аллах е Самият Сатана ал Илатх.

    Коментиран от #15

  • 15 СнБ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    Христо, прав си, че Бог е един, и че няма друг бог, но за останало не си прав. На всеки език думата Господ се изрича по различен начин. Ал-лах е на арабски и означава Господ, Ал е Бог, а лах е членът който го определя като единствен. На еврейски Ел е Бог, но никога няма да го чуеш така, а Елохим, членуван в единствено число. Ние българите трябва да се поучим от араби и евреи, когато говорим за Бога и да го членуваме в единствено число.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: