2 Юли, 2017 12:18 3 243 5

Носталгия по Европа завладя британците

  • великобритания-
  • брекзит-
  • ес-
  • лондон-
  • тереза мей

Шестима от десет поданици на кралицата искат да останат граждани на ЕС

Носталгия по Европа завладя британците - 1
Снимка: БТА/АР

Шестима от десет британци биха искали да запазят европейското си гражданство, включително правото да живеят, работят и учат в страните от ЕС, след Брекзит. Това показват резултатите от проучване, направено от Лондонския институт по икономика и публикувани във в. Guardian, предаде ТАСС.

Основната група желаещи да запазят европейското си гражданство са на възраст от 18 до 24 години (85 на сто от анкетираните). В проучването са участвали 2000 души.

Правителството на Тереза Мей предложи на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел да се създаде за живеещите в Обединеното кралство 3,2 милиона европейци нов статут, който да им даде право на достъп до образованието, системата на здравеопазване, пенсии и социални придобивки след Брекзит.

Носталгия по Европа завладя британците

Преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще продължат до ноември 2018 г., след което националните парламенти ще имат на разположение половин година да ратифицират постигнатото споразумение по условията на Брекзит.

Носталгия по Европа завладя британците

Европейското гражданство беше въведено с договора от Маастрихт от 1992 г. То съществува наред с националните гражданства и дава допълнителни права за гражданите на страните от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалата

    12 5 Отговор
    Късно е либе за китка!
  • 2 budalata

    7 7 Отговор
    никога не е късно .
  • 3 Гост

    8 10 Отговор
    Пълни глупости - дреме им за Еврогейзия. Имаше си референдум и точка! Тези платени статии имат претенциите да са по-представителни от официален референдум ли?

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А не се ли сещаш , че след десет години изкуфелите пенсии които решиха тоя референдум ще са в гробищата , кой тогава ще спре тия сегашните 18/24 годишни да се върнат в ЕС , ако не го направят и по-рано ?

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Вярваш ли си или имаш официални поименни данни с възрастта на всеки гласувал?
    Стига си писал простотии!
Новини по държави: