2 Юли, 2017 14:07 3 908 2

Словения и Хърватия още не могат да разделят спорен залив

  • словения-
  • хърватия-
  • залив-
  • пирански залив-
  • адриатическо море

Любляна ще връчи на Загреб специална нота във връзка с арбитражното решение за границата

Словения и Хърватия още не могат да разделят спорен залив - 1
Снимка: БТА/XINHUA

Словения ще връчи следващата седмица на Хърватия специална нота във връзка с началото на прилагането на арбитражното решение за границата, което Загреб заяви, че няма да спазва.

Правителството ще назначи и специална група, която ще координира прилагането на решението на арбитражния съд, съобщи словенският премиер Миро Церар в разговор с кметове на гранични общини с Хърватия, предаде агенция Хина.

Церар каза, че на договорената за по-късно този месец среща с хърватския премиер Андрей Пленкович няма да разговаря за ново решение на граничния спор, както иска Загреб, а за прилагането на арбитражното решение, което по думите му е задължително и да двете страни.

Словения и Хърватия още не могат да разделят спорен залив

Хърватия се отказа едностранно от арбитража през 2015 г., след като бе разкрито, че представители на Любляна са лобирали пред съдиите да вземат решение в тяхна полза. Оттогава Загреб настоява за нов формат за преговори със Словения по граничния спор.

Постоянният арбитражен съд в Хага постанови на 29 юни, че три четвърти от спорния Пирански залив принадлежи на Словения, която със специален акт получи и коридор през хърватските териториални води към международни води.

Словения и Хърватия още не могат да разделят спорен залив

Хърватия отказва да се съобрази с решението и да позволи на Словения достъп до международни води.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 0 Отговор
    И за каво бе това разделяне???
    Някой може ли да обясни!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Клаш роял

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Всеки иска повечко земя.Особено пък като е морска.Словения има 20-30 км море докато Хърватия има стотици километри.
Новини по държави: