Last news in Fakti

2 Юли, 2017 16:43 2 886 3

Брекзит в действие: Лондон спря съвместния риболов (ВИДЕО)

  • великобритания-
  • риболов-
  • ес-
  • брекзит-
  • споразумение-
  • лондонско споразумение за риболов

Обединеното кралство се оттегля от споразумението за риболова край британския бряг 

Брекзит в действие: Лондон спря съвместния риболов (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

Британското правителство обяви решението си да се оттегли от Лондонското споразумение за риболова от 1964 година, за да си възвърне изключителния контрол над правата за риболов край бреговете на страната, съгласно вота в подкрепа на Брекзита, предаде ВВС.

Споразумението е сключено през 1964 година, тоест преди присъединяването на Великобритания към ЕС през 1973 година. По силата му риболовът се разрешава "в зона от шест до дванайсет мили" от бреговете на подписалите документа. То дава по-голяма свобода на действие от европейското право, което определя тази граница на 12 мили.

С оттеглянето от споразумението британските рибари ще изгубят правото самите те да работят близо до бреговете на пет други страни: Франция, Белгия, Германия, Ирландия и Холандия.

Това е исторически първи етап към изграждането на нова политика за национален риболов в момент, когато напускаме ЕС, заяви в комюнике министърът на околната среда Майкъл Гоув. Това означава, че за първи път от 50 години ще можем да определяме кой да има достъп до нашите води, допълни той.

Излизането от споразумението беше приветствано от Британската национална федерация на риболовните организации.

Брекзит в действие: Лондон спря съвместния риболов (ВИДЕО)

Британското правителство утре ще уведоми за решението си страните, подписали споразумението, което е начална точка на процес на напускане, продължаващ две години. Едновременно с това Лондон ще трябва да договори излизането си от Общата политика в областта на рибарството.

През 2015 година британските кораби са уловили около 708 000 тона риба на стойност 775 милиона паунда (близо 900 милиона евро), по данни на Лондон.

За сравнение - чуждестранните кораби, извършващи дейност в британски води по силата на Лондонското споразумение, са уловили 10 000 тона риба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брекзитин

    5 1 Отговор
    Честито на печелившите!
  • 2 юрист

    7 4 Отговор
    Лондон няма право на това, докато не изтече 2 годишния период и ю.к. официално не излезе от ЕС. Ха сега една солена глоба от ЕК за нарушаване на първичното право на ЕС- т.е. договорите за ЕС- ДЕС и ДФЕС, за да се научат аланглетата на договорно право и че то трябва да се спазва!
  • 3 Morgoth

    1 0 Отговор
    10 000 тона на фона на 708 000 тона са смешна цифра. В това има по-скоро политически подтекст - да се покаже сила и независимост.
Новини по държави: