Last news in Fakti

12 Юли, 2017 13:05 9 959 11

Огромен айсберг се откъсна от Антарктида

  • антарктида-
  • айсберг-
  • откъсна-
  • лед-
  • огромен-
  • учени-
  • леден блок

Огромен леден блок, близък по размери с Пуерто Рико

Огромен айсберг се откъсна от Антарктида - 1
Снимка: Shutterstock

Един от най-големите айсберги в новата история на нашата планета се откъсна от ледения континент Антарктида, съобщи Би Би Си. Американски сателит наблюдава движението на огромния леден блок, чиято площ е близо 6 000 квадратни километра, посочва агенцията.

Айсбергът се е откъснал от ледения шелф „Ларсен“. Учените са очаквали подобен развой заради огромна пукнатина в леда, забелязана преди повече от десетилетие.

С времето тя се е разраствала и е довела до откъсването на плаващия леден блок. Океанските течения и ветрове могат да превърнат айсберга в опасен за корабоплаването.

За справка откъсналият се айсберг е голям колкото Бруней и близък по размери на Пуерто Рико. Той със сигурност е в топ 10 на най-големите ледени блокове, записвани в човешката история.

По размери обаче не може да се сравнява с айсберга Б-15, забелязан в началото на това хилядолетия. Той беше с размери 11 000 квадратни километра.

Леденият шелф „Ларсен“ вече е с 10% по-малък, отколкото беше преди откъсването. Професор от Имперския колеж в Лондон заяви, че в Антарктида има толкова лед, че ако се разтопи, то нивото на световния океан ще се повиши с 60 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    16 30 Отговор
    Сега ше влезе в топли води и ше се стопи което следователно ше доведе до покачването на водата в моретата и океаните ама на мене не ми пука щото съм нависоко а и тая работа дето ше стане има и плюс за мене щото морето ше доиде по близо до мене !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Госпожицата​.

    17 1 Отговор
    Супер,бих прежалила климатичните промени,в името на това че като се вдигне нивото с 60м.
    много крайбрежни градове ще са под вода.
    Например.
    Колкота,Мумбай, Шанхай,Дака и почти целия Бангладеш,може би Лондон щото е пълно с мангали и т.н. Така населението на земята ще се по-разреди.🌍🌎🌏🏡

    Коментиран от #7

  • 3 шшш

    16 1 Отговор
    дайте го тука, нашите цигани за отрицателно време ще го натрошат и с уискито ще го пият..само да е на далавера..
  • 4 Kcaniba

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    О това си бе ясно, че см високопланински джентлмен с бенвето.
  • 5 mdaa

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Няма да доведе до нищо. Елементарна физика, ама няма кой да учи...
  • 6 Грую

    2 3 Отговор
    Ако не се изпечем в собствените си емисии от газове ще се удавим в океана. От утре трябва да забранят всички двигатели с вътрешно горене. Остава само конската и магарешката тяга и каруци. Електромобилите се зареждат от ток, който се прави от въглища , така че файда никаква. Забраняват се и те, както и водородните автомобили понеже за електролизата се използва пак ток, добит от горене на въглища. Всички да се върнат на село, да садят картофи , да бучат домати и да гледат овце. за производството на слънчеви панели за отопление или за фотоволтаизъм дава не по-малко емисии от колкото всички други производства и най-вече металургията, така че и от тях голям смисъл няма. Отоплението само от слънчевото греене. Иначе яжте и пийте и си носете новите дрехи, че не остана.

    Коментиран от #10

  • 7 Господина

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госпожицата​.":

    ИИИИ селянията по нашето море ще се изчисти кардинално.....супер.
  • 8 Гост

    4 1 Отговор
    Откъде ви хрумна, че като се разтопи айсберга, ще се повиши нивото на океана? Има един древногръцки математик, който преди хиляди години е установил това, възкликвайки "Еврика".
  • 9 ATR

    0 1 Отговор
    Тъмната истина за Антрактида!

    Космическо разкриване - Антарктида: Новата Зона 51
    https://www.vbox7.com/play:d6eef0667d

    Космическо разкриване - Антарктида: Процесът на разкриване
    https://www.vbox7.com/play:4a14b11a50
  • 10 един

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    Не разбрахте ли вече, че това е целта на човечеството- ние сме едни маймуни в резерват, чиято цел е да ЛИКВИДИРАТ ДО НУЛА НИВАТА НА КИСЛОРОД В АТМОСФЕРАТА. Каквото и да правим, това ще е крайният резултат, съпроводен с потоп и край на нашата цивилизация. Лошото е, че това е плавен процес, и ще го ядем големия много дълго време....
  • 11 незнайко

    0 1 Отговор
    Този айсберг ще се стопи, а в южното полукълбо никой не казва, че ледовете нараствит! Да но това няма да доведе до ексцесия, както ако само се топят ледовете ! ХОРА ЧЕТЕТЕ И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ !