12 Юли, 2017 17:23 1 486 3

САЩ остават в Ирак и след поражението на ИД (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • сащ-
  • ирак-
  • мосул-
  • багдад-
  • ислямска държава-
  • пентагон

Пентагонът изтъкна, че иракското правителство гледа положително на подобна възможност

САЩ остават в Ирак и след поражението на ИД (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ и редица страни от международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава" (ИД) се канят да поддържат военно присъствие в Ирак и след като джихадистите бъдат победени. Това заяви във вторник високопоставен американски военен, предаде Reuters.

Генерал-лейтенант Стивън Таунсънд, командващ силите на коалицията, изтъкна, че иракското правителство гледа положително на тази възможност.

Също като Багдад нашето правителство има интерес от това, както и редица правителства на коалицията, съобщили, че проявяват интерес към тази перспектива, обясни генералът и уточни, че дискусиите по въпроса са навлезли във финалната си фаза.

Таунсънд очаква "присъствие на коалицията в Багдад след поражението на ИД", но в по-ограничен размер от сегашния петхиляден американски контингент в Ирак.

САЩ остават в Ирак и след поражението на ИД (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2011 г., когато президент беше Барак Обама, Вашингтон приключи с изтеглянето на американските войски, останали в Ирак след инвазията в тази страна през 2003 г. Впоследствие обаче местните сили за сигурност бързо отслабнаха, докато премиер бе Нури ал Малики.

Междувременно ИД, настанила се вече от двете страни на сирийско-иракската граница, увеличи своята мощ, а иракската армия се оказа безсилна да възпре нейната експанзия.

САЩ остават в Ирак и след поражението на ИД (ВИДЕО+СНИМКИ)

Може всички да погледнем назад във времето, когато в края на 2011 г. САЩ и силите на коалицията напуснаха за последно Ирак, и да видим какво се случи през последвалите три години", предупреди генерал Таунсънд. "Мисля, че не искаме подобно нещо да се повтаря отново, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очо

    8 2 Отговор
    Естествено че ще останат...нали и за това отидоха в Ирак-та вечно да си лапат петрола на иракчаните...Ние това си го знаем...
  • 2 Тр.тс

    7 0 Отговор
    Дали пък има изобщо някой да си е помислил нещо различно
  • 3 999

    0 0 Отговор
    А аз знам до кога ще останат!!! Докато има петрол и след това ще си ходят.