Last news in Fakti

25 Юли, 2017 16:17 2 978 3

Българин заема топ пост в сръбската дипломация

  • сърбия-
  • ивица тончев-
  • ивица дачич-
  • екатерина захариева

Развиваме бизнеса със Сърбия

Българин заема топ пост в сръбската дипломация - 1
Снимка: МВнР

Вече пет пъти за един месец се срещам с моята приятелка Екатерина. Имаме голямо доверие помежду си - то е същото и между премиера Борисов и президента Вучич. Моят държавен секретар Ивица Тончев е българин. Това разкри вънпният министър на Сърбия Ивица Дачич.

Днес той прие своя българска колега Екатерина Захариева.

Тя и Ивица Дачич се разбраха да работят заедно за стимулиране на бизнеса между двете държави. Първа стъпка в това ще е организирането на двустранен икономически форум в Ниш или друг южен сръбски град.

Двамата се срещнаха в рамките на двудневното посещение на Захариева в Република Сърбия, с което започва Балканската обиколка на първия ни дипломат.

"Надявам се до края на годината или в началото на следващата да бъде обявена поръчката за изграждането на магистралата София-Калотина, за да започне строителството през първата половина на 2018 година", каза българският заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Пътищата, инфраструктурата и интерконекторът с България са нашите приоритети. Радвам се, че България е на второ място по брой туристи, посещаващи нашата страна", отвърна първият вицепремиер и министър на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич.

Българин заема топ пост в сръбската дипломация
Снимка: МВнР

Двамата обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения и международния дневен ред. Работи се и по меморандум за европейска интеграция между министерствата на външните работи на България и Сърбия.

"В лицето на премиера Борисов имате истински поддръжник. Каня ви през октомври заедно с президента Вучич на съвместното заседание на българското и румънското правителство в България, както и разчитам на вашето присъствие на неформалния съвет на външните министри от ЕС "Гимних" по време на нашето председателство", каза още Захариева.

Външните министри обсъдиха проблемите на българското национално малцинство в Сърбия и се договориха да бъде решен проблемът с учебниците на български език и предаванията на майчин език, като възможните варианти са да се финансират такива емисии в Сърбия или български телевизии да се включат в пакетите на местните кабелни оператори. Обсъдено бе и как Западните покрайнини да бъдат стимулирани икономически, за да бъдат задържани хората там.

България предложи на Сърбия помощ в преговорния процес, а в рамките на своето председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи да настоява за ясна европейска перспектива на страните от Западните Балкани.

"Благодаря ви за усилията Европейският съюз да остане отворен към разширяване в посока Западните Балкани", заяви сръбският министър-председател Ана Бърнабич, която се срещна с българския заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Бърнабич заяви, че в последните три години страната й се е съсредоточила върху икономическите и финансови реформи, като е постигната стабилност. Сега фокус в работата на кабинета е върховенството на закона и по-специално въвеждането на бързо съдопроизводство и гарантиране на изпълнението на присъдите. Надявам се да засилим скоростта по затварянето на преговорните глави с Брюксел, добави сръбският премиер.

Захариева поздрави Бърнабич за реформите и подчерта, че от това зависят пряко и чуждестранните инвестиции. "Винаги на различни европейски форуми говорим за европейската перспектива на Западните Балкани", допълни българският първи дипломат. От името на премиера Борисов тя покани Бърнабич на посещение в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шиптъра

    4 2 Отговор
    ....да връщат западните покрайнини , че голям ги чака теа !
  • 2 Българската УКРАИНА

    1 2 Отговор
    Сталин и Георги Димитров отдали географският район Македония, такива са били тогава историческите обстоятелства, но днес защо нашите нови ДЕРМОкрати, при новите исторически моменти и сънтиметър не помръднаха за нейното възвръщането и, при това, че Района Македония вече е свобосед независим район. Откровенно казано имаде непрофесионали - ИНПУТЕНТНИ ДЕЛИТАНТИ НЕДЕЕСПОСОБНИ ДА НАПРАВЯТ И КРАЧКА В ЗАЩИТА НА ДЪРЖАВТА - ТУЙ Е НАШАТА ДЕРМОкратична предателска администрация. Взаимни протоколни вежливости и придържане към външните Евро-указания. За национални интереси повече и дума не става. Е тогава нека направим съпоставка, ДЕРМОкрацията с какво е по-добра от старата система? По народному - от трън на глог. Защо и дума не се споменава защо юнака от КТБ, Сърбия все още не екстрадира? Какви права са им нужни, че да го отправят у дома му където УЖ МНОГО ГО ТЪСЯТ. ИНТЕРСНО Е НАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ ЗАЩО НИЕ НЕ НАСТОЯВАМЕ И НЕ ПРЕДПРИЕМАМЕ ДЕЙСТВИТЕЛНИ МЕРКИ? Мирише на гнило, на гангстерско котило в НС, МС и Президетсвото. Защо? Защото каиша опъна дребният човечец а големановци минаха по по допирателната?
  • 3 хахаха

    1 0 Отговор
    Забележете, че третото знаме в залата е това на ЕС! Сърбия ще е новият член на ЕС, рано или късно! Хибридчики, поняли ето?!?
Новини по държави: