Last news in Fakti

25 Юли, 2017 17:03 1 366 3

Макрон посредничи за решение за военния кошмар в Либия (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • либия-
  • триполи-
  • бенгази-
  • халифа хафтар-
  • муамар кадафи-
  • файез сарадж-
  • еманюел макрон

Либийският премиер Сарадж и военният лидер Халифа Хафтар поемат ангажимент за спиране на огъня и за организиране на избори 

Макрон посредничи за решение за военния кошмар в Либия (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Премиерът на правителството на националното съгласие на Либия Файез Сарадж и източнолибийският военен лидер Халифа Хафтар поемат ангажимент за установяване на режим на прекратяване на огъня и за произвеждане на избори при първа възможност. Това става ясно от проектодекларация, разпространена от Елисейския дворец.

Този работен документ бе разпространен преди днешната среща между двамата в района на Париж под егидата на френския президент Еманюел Макрон.

Според дипломатически източници Сарадж и Хафтар са се споразумели за такава декларация, но публикуваният текст още не е окончателен. Той съдържа десет точки и заявява, че от либийската криза може да се излезе само с политически средства. Потвърждава валидността на подписаните през 2015 г. в мароканския град Схират споразумения под егидата на ООН.

Макрон посредничи за решение за военния кошмар в Либия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спирането на огъня няма да се прилага, когато става дума за борба срещу тероризма, се уточнява в текста, който призовава за демобилизация на бойците от милициите и за съставянето на редовна либийска армия.

Макрон посредничи за решение за военния кошмар в Либия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В него се настоява за изграждане на правова държава в Либия и за защита на правата на човека.
Либия е в хаос от падането от власт на Муамар Кадафи в края на 2011 година. Няколко властови центъра и милиции си оспорват контрола върху територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сарко

    2 0 Отговор
    Само Макронова ще оправи нещата!
  • 2 асът на асовете

    3 0 Отговор
    Положението в Либия в последните години е поредния буламач, сътворен от САЩ и "приятели".
  • 3 Абе празни кратуни са

    2 0 Отговор
    Вижте в нета как вещерона Хилъри Клинтън истерично се смее и радва като разбра че Кадафи е убит-каза..дойдохме-видяхме и го убихме...А сега Европа се задъхва от бежанци а на америте не им пука. Затова Кадафи е ангел в сравнение с убийците от Вашингтон.
Новини по държави: