27 Юли, 2017 10:30 3 493 20

САЩ строят военна база на Каспийско море?

  • казахстан-
  • астана-
  • русия-
  • двойна игра-
  • военна база

Казахстан замисля двойна игра, твърди руско издание

САЩ строят военна база на Каспийско море? - 1

Ще имат ли САЩ военноморска база на Каспийско море?, пита руското издание "Правда". На пръв поглед казахстанският лидер Нурсултан Назарбаев е най-верният съюзник на Русия в Централна Азия. Наред с Русия Казахстан участва във всички интеграционни структури в постсъветското пространство, но същевременно с това Астана задълбочава сътрудничеството си с Пентагона, посочва електронният вестник.

Подписан тези дни във Вашингтон петгодишен план за военно сътрудничество до 2022 г. предвижда според "Правда" възможност да бъде създадена база на военноморските сили на САЩ в каспийското пристанище Актау. Страните не разкриват подробности, но според източници, близки до преговорите,става дума за програма на САЩ с цел подготовката на квалифицирани кадри за армията на Казахстан.

И "най-важното тук е помощта на САЩ за създаване на казахстански флот в Каспийско море", където след разпадането на Съветския съюз "доминират военните кораби на Русия, а флотът на Казахстан е едва на етап строителство".

"Затова не е изключено да бъде създаден на постоянна основа учебен полигон в пристанището Актау, който в бъдеще може да бъде трансформиран в база на ВМС на САЩ", пише изданието.

Така Казахстан, който от четвърт век води така наречената "многовекторна" външна политика може да стане надеждна крепост на САЩ в стремежа им да поддържат стабилност в Централна Азия и Каспийско море, заключава "Правда".

САЩ строят военна база на Каспийско море?

Целта на Пентагона е очевидна: постепенно да измести Русия от Казахстан като негов главен военен съюзник и при първа възможност да разположи там военна база на САЩ. А Казахстан - този "най-верен съюзник на Русия в Централна Азия", май замисля опасна двойна игра с най-непредсказуеми последици за отношенията с Москва, предупреждава руското издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 29 Отговор
    Чудесна новина!Браво на Казахстан!
  • 2 Бай Благой

    36 12 Отговор
    Не съм фен на руската мечка както и политиката им като цяло, но притиснатата мечка в ъгъла може да се разгневи...и тогава дупе да им е яко на краварите.
  • 3 жщг

    14 30 Отговор
    Русия е бита карта ! Всичките и "най-верни съюзници " започват да се ориентират леко -по леко от къде духа вятъра и на къде отнася шумата !

    Коментиран от #5

  • 4 смотан путин

    13 24 Отговор
    Казахстан е сериозна държава във всяко едно отношение ! Ева ли ще стои дълго в дръгливата сянка на изостанала и западаща Русия ! Светът е широк , всеки си търси късмета !

    Има вечни интереси ,няма вечни приятели! У. Чълчил
  • 5 ДАМА ПИКА

    32 9 Отговор

    До коментар #3 от "жщг":

    Русия никога не е била и няма да бъде бита карта г-н ГАЛОШ.Тя е държавата която раздава картите на нейна маса.

    Коментиран от #6, #8, #9

  • 6 Kcaniba

    11 27 Отговор

    До коментар #5 от "ДАМА ПИКА":

    Русия се разпада,даже и руски експерти го твърдят
  • 7 гн КАИШКОВ

    6 15 Отговор
    Който плаща , той определя музиката, останалите танцуват.
  • 8 onq s konq

    11 23 Отговор

    До коментар #5 от "ДАМА ПИКА":

    Никой няма против Русия да си раздава картите на НЕЙНАТА СИ МАСА И ТЕРИТОРИЯ.Тя обаче от време на време се опитва да раздава и извън кочинката си,за което т.н."Запад" бие през пръстите!Поняла?

    Коментиран от #14

  • 9 Kcaniba

    9 21 Отговор

    До коментар #5 от "ДАМА ПИКА":

    Галошите, заедно с ватенките и ушанките,са най–модерните облекла в империята на злото!
  • 10 Трол

    23 3 Отговор
    "Казахстан е готов да предостави на НАТО пристанището Актау на Каспийско море за транзит на товари от Афганистан и обратно. Това заяви на 26 април президентът на Република Казахстан Назърбаев в Алма Ата на конференцията на министрите на външните работи от Истанбулския процеса за Афганистан."
    Момчета, претопля се манджа от 2013 год. не се вдъхновявайте!

    Коментиран от #11

  • 11 Kcaniba

    6 19 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    Прочети хубаво статията, но ако не разбираш български език това обяснява неадекватния ти коментар,или пък махморлука,който ви гони постоянно в коневръза...осторожно товорищи...

    Коментиран от #13

  • 12 Диди

    3 19 Отговор
    Е добре де,защо Казахстан иска американците да им помогнат във флотското развитие,а не са се обърнали към путъо?

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Трол

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Много добре разбирам! Ти не вдяваш! Просто ще стане, като новината, която съм цитирал. Тази идея се дъвчи от няколко години. Хайде спокойно си преживяй фуража в кравефермата.
  • 14 ДАМА ПИКА

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Карай си коня МУСТАФА и си мятай селската ватенка на мегдана.Щатите къде раздават картите и на коя маса играят бе.

    Коментиран от #15

  • 15 onq s konq

    6 13 Отговор

    До коментар #14 от "ДАМА ПИКА":

    Ти си некултурен,слабообразован и не умееш да разговаряш с аристократи.Затова ти и спирам духовното обучение като "храна в турски ресторант".
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Истината

    7 1 Отговор
    На всеки е ясно , Казахстан след като смени кирилицата със маимуница,ще смени и политиката си.То е ясно че са сателити на Ердоганчо,но като се има предвид прегръдката на султана с Путьо,за по тактично начало се започва със империята на краварите и след преоворъжаването с американско оръжие,ще се залепи за бащицата-султань,абе турското двуличие е връхта на черешката......
  • 18 Kcaniba

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    моем ли се обърна към твоя путьо
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фриман

    1 3 Отговор
    Пълна измишлетина! Това няма да стане в близкото бъдеще!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания