1 Август, 2017 20:30 4 157 21

ИД окървави тигрите на Сирия

  • сирия-
  • ислямска държава-
  • тиргри

Тежки боеве в провинция Ракка

ИД окървави тигрите на Сирия - 1
Снимка: БТА/AP

Елитната сирийска дивизия „Tiger Force” е понесла тежки поражения след сражения с бойци на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи rusvesna.su.
.

Сирийските военни са извършвали масивна акция в провинцията Ракка. Терористите обаче нанесли мощен контра-удар. Те атакували в района на градовете Ган-ал-Али и Шинан на западния бряг на Ефрат.

Те са успели частично да прекъснат линиите за снабдяване на военните. Военните са понесли тежки поражения. В щурма на град Шинан загинали са 37 военни. Ранени са още 50 души.

В района на Румейла са загинали още 6 души. Все пак военните части вече са се прегрупирали. В момента те продължават своята офанзива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някойситам

    11 25 Отговор
    Че са били ЕЛИТНА спец. част на сирийски военни... ама понесоха поражение от маймуни с калашници в ръце и въздух в глава.

    Не съм чувал, някоя от истинските елитни части да е понасял поражение от необучени заблудени мюслита. Не съм войник, и дай боже никога да не ми се наложи, но преди да се нарекат себе си ЕЛИТНО воено звено, трябва да имат поне причина за това, а не защото така ги кефи тези примати.

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 спец

    13 29 Отговор

    До коментар #1 от "някойситам":

    Е, няма какво да се чудиш. Тази "елитна" част е правителствена - на Асад, т.е. обучавани са от "елитни" руски военни съветници. Толкова са ги и научили...
  • 3 Боби

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "някойситам":

    И какво от това, да не мислиш,че след една загубена битка веднага ще се предадат?Не те няма да се предадат,сигурен съм,че след този удар Специалните сили на Сирия ще смачка тези отрепки с калашници,които избиват невинни хора,за да се показват по телевизията като хора имащи топки!
  • 4 Боби

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "някойситам":

    И какво от това, да не мислиш,че след една загубена битка веднага ще се предадат?Не те няма да се предадат,сигурен съм,че след този удар Специалните сили на Сирия ще смачка тези отрепки с калашници,които избиват невинни хора,за да се показват по телевизията като хора имащи топки!
  • 5 Боби

    3 10 Отговор
    Те не са нищо повече от една арабска паплач!
  • 6 сухеил хасан

    33 0 Отговор
    гледам ескпертна работа от горе до долу...това, че някой е преписал по диагонал статия от руски източник, който пък от своя страна съчинява по мотиви от ал масдар... явно не притеснява никого. тигрите са наистина елитна част. за справка това са хората, които затвориха обсадата на източно алепо и в последствие го превзеха- с минимални жертви. това са хората , които спряха ал кайда при хама. това са хората, които освободиха летището в кувейрес след 2 год обсада. същите, които превзеха маскана и ресафа и в момента продължават настъплението към обсадения дейр ез зор. в оригиналната статия се казва, че тигрите са понесли загуби, но точно те са спрели атаката на идил, в която са участвали повече от 10 коли със смъртници. и при последвалата контраатака са превзели половината ган ал али/който пък е едно от десетките селища освободени в последните няколко седмици от тигрите/. идил може да са тъпи фанатици, но това не ги прави лоши или необучени бойци. особено когато се бият в територии , които са държали с години и са укрепили доволно силно. колко опасни могат да бъдат обречени фанатици можете да видите в иракския мосул- 9 месеца щурм от 70 хил армия, убити около 25 хил войници, вкл и половината от елитната 11 "златна" дивизия/ почти 10 хил/... и това срещу няколко хиляди фанатици, които за броени дни употребиха над 600 коли бомби. преди да упреквате тигрите- вижте поне кои са и какво са постигнали.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Бесен Язовец

    20 4 Отговор
    ИД са бита карта, проблема на САЩ е че останаха на сухо в Сирия и сега накъде остана им само един изход С.Арабия и Кувейт ха-ха и в Ирак им показага един к....р и в Либия
  • 8 Джон Смит

    6 2 Отговор
    Много малко жертви, то Рамбо сам избива за 5 минути двапъти повече!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 стоян георгиев

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "сухеил хасан":

    къде видя 25000 убити сирииски военни в мосул бе руски лъжецо?11000 от златната дивизия.направо като в старата съветска телевизия.що се отнася до тигрите ,те станаха тигри като получиха огромна въздушна подкрепа ,както и сериозно намаляне на ислямистите от операциите на американската коалиция.преди това бяха котенцата ама тва си го забравил.та чакам да ми дадеш надежден източник за 25000 убити иркаски воиници при превземането на мосул.истината е много по прозаична ,убитите военни са под 1000.надявам се да си прочел кво съм писал.да под 1000!

    Коментиран от #14

  • 11 До стоян георгиев

    2 2 Отговор
    Ти тотално си объркал вселената, в която живееш и пишеш пълни безсмислици.

    Коментиран от #12

  • 12 bohemond

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "До стоян георгиев":

    Гледам тук са се събрали все елитни експерти и разбирачи, дето са започнали да попрочитат нещо по проблема откакто руснаците влязоха в Сирия. Първо, грандиозното поражение, за което става дума в този материал и което се коментира доволно малоумно изобщо няма нищо общо с реалните факти. Тигрите понесоха големи загуби, но няколко часа по-късно вече бяха в настъпление, което завърши с превземането на всички населени пунктове по брега на Ефрат в полоса от 30км. Някой нещо да е прочел или просто си чешете неграмотните езици? Второ, тигрите са наистина елитно подразделение и са доказвали това по време на цялата война. И не, не са обучавани от руснаците, ама някой трябва да седне прочете за историята им вместо да ръси малоумни коментари. Практически всички стратегически победи на лоялистите са свързани с тях и то много преди появата на руската авиация. Някой от "експертите" тук чувал ли е за операцията "Northern storm", когато през есента на 2013 тигрите с боеве за една седмица преминаха 120км., овладяха магистралата Итрия-Алепо и деблокираха западната част на града обсадена от джихадистите? Или за операцията "Canopus star", проведена в началото на 2014, когато отново тигрите овладяха индустриалната зона Шейх Наджар при Алепо и почти завършиха обкръжението на източните му квартали? Някой изобщо чувал ли е, че първото сериозно поражение на идил, след като бяха обявили халифата си, беше работа отново на тигрите в първата битка за Шаер през есента на 2014? И като ст
  • 13 bohemond

    4 0 Отговор
    И като стана дума за това кой кого обучава и след като ви светнах, че тигрите НЕ са обучавани от руснаците, някой може ли да ми обясни кюрдите, дето са обучавани от американците какво още се сополявят при Ракка и защо им трябваха по 3-4 месеца, за да превземат села като Манбидж и Табка? Някой може ли да ми каже, защо обучаваната от американците „умерена“ опозиция яде бой през цялата война и от ал кайда и от идил и от правителствената армия? И как стана така, че създадената от американците „Нова сирийска армия“ на два пъти беше унищожавана от идил миналата година? Някой нещо?
  • 14 bohemond

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    "преди това бяха котенцата" - ти сериозно ли бе, неграмотен джихадист? Защо не седнеш да попрочетеш малко? А, сещам се - аллах не разрешава.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "bohemond":

    кво да попрочета за 25000 убити военни при превземането на мосул???смяхххх или за това че кюрдите не напредвали в рака.ами що тигрите не напредваха в градовете бе убавецо и то години?що не напреднаха в дамаск ,идлиб ,що не напредваха в холмс докато не се изтеглиха от него тези дето го защитаваха ?и да сравняваш тигрите с кюрдите е наистина достоино за съжаление.кюрдите нямат ни танкове ни ,военни специалисти за мащабни военни деиствия ,а тигрите са основно военни ветерани въоръжени с танкове и напредват в пустинята ,където врага им нито е сериозно укрепен нито има авиация и артилерия с която да им се противопостави.тва че си агресивен,но необразован не те вкарва в добра позиция при спор,по скоро те прави смешен.

    Коментиран от #16

  • 16 bohemond

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Какъв Мосул бе, джихади бой? Кой говори за Мосул? И какъв хоЛмс те мъчи? Казах ти, неграмотен си и изобщо не си в час. Ако беше в час, щеше да знаеш, че операцията по овладяването на Хомс завърши ПРЕДИ да бъдат създадени тигрите - остана един квартал, напълно обкръжен, който нямаше никакво стратегическо значение и накрая твоите джихадистки приятели се изметоха при себеподобните си в Идлиб. А колко безобразно незапознат си, се вижда от малоумния въпрос защо тигрите не настъпвали в градовете. А кой превзе източен Алепо бе, умнико? И за колко време, а? И изобщо колко града с размерите на Манбидж и Табка превзеха в последните месеци? Да си чувал нещо за Дейр Хафер и Маскана? Едва ли! И пак, за колко време ги превзеха? Или сигурно като кюрдите висяха пред тях с месеци? Да не говорим, че за първи път чувам, че Дамаск е в ръцете на опозицията, та да се налага тигрите да го освобождават. Тигрите били воювали в пустинята - да, в момента са там, ама на тебе само дотам ти се простират познанията. Посочих ти и други операции и ако имаше грам информация за тях, нямаше да задаваш такива малоумни въпроси. И не ми я пей тая песен за нещастните голи и боси кюрди, дето нямали оръжие и специалисти, защото си смешен. Ти не знаеш ли, че американците ги въоръжават? Сериозно ли не си чувал? Не знаеш ли, че заедно с тях воюва американски, а вероятно и британски и френски спецназ? Верно ли не си чувал, неграмотнико? Сигурно и самолети нямат, а? Я бягай да си играеш в пясъчника, не

    Коментиран от #17

  • 17 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "bohemond":

    нищо не ме мъчи,просто сега смени ника и мосул се оказа друга тема ,няма проблем продължаваш с лъжите и затова скоро ще смениш и този ник.та първата тигрите били създени след превземането на холмс.тигрите са създадени 2013 ,хомс превзет лятото на 2014 .преди измитането си от хомс джихадистите държат поне 30% от града,а не някакъв квартал.демек лъжа втора.американците въоръжавали кюрдите подобно на тигрите или поне адекватно.кюрдите нямат танкове и тежка артилерия ,нямат дори бронирани коли,а само няколко хъмврита,тва е заради турския натиск.от друга страна тигрите са на танкове с гаубици високи калибри и деистват заедно с руския спецназ .демек крадеца вика крадеца.що печелят?печелят щото към момента ид няма ресурс да потдържа разтегнатия фронт и именно затова превземат градове и села ,но го правят бавно предвид силите на противника.ид няма укрепен фронт ,а и не може да се движи през пустинята щото няма защита от авиацията на русия и нато коалицията така че въпросните тигри напредват .частите от които са създадени тигрите съществуваха и преди ,но когато ислямистите бяха във форма можеха само да се отбраняват.след влизането във воината на русия и нато ситуацията се смени и тигрите станаха тигри.що превзеха алепо ,щото го разрушиха и защото се съгласиха на сделка с ал каида да ги пропуснат.ако им се налагаше да воюват както се воюва в мосул и досега щеше да са пред града както е в дамаск,нищо че и там превърнаха терена в лунен пеизаж.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 bohemond

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Нещо те е налегнала параноята, джихади бой. Формирането на тигрите започва през лятото на 2013 и приключва през есента. Първата им задача е пробивът към обсадения Алепо в късната есен на същата година, която е последвана от операцията за обкръжаване на източните квартали, включваща и боевете за индустриалната зона Шейх Наджар. И двете задачи са ОФАНЗИВНИ и са изпълнени успешно. Хайде сега пак ми обясни как тигрите само се били отбранявали преди да дойдат руснаците или измисли някакво друго малоумие. По същото време, когато пробивът към Алепо е възложен на Хасан, октомври 2013, ситуацията в Хомс вече е пречупена в полза на армията – джихадистите са обкръжени в последния им подконтролен район. Зачистването им се отлага заради намесата на „международните фактори“ поради хуманитарни съображения. И не, не се изтеглиха, както пишеш ти, а се возиха на автобуси … В този смисъл, тъпанарският въпрос защо тигрите не са се били в Хомс (а не хоЛмс) целящ да внуши, че не могат и не щат да водят градски боеве получава своя отговор. По това време Алепо е приоритетна задача, а Хомс е практически под контрола на армията. Така че няма никакви лъжи, а ти за пореден не си наясно, което вече не ме изненадва. Колкото до кюрдите, никъде не съм правил сравнение във въоръжаването. Да, нямат танкове, но да ми обясняваш как били голи и боси и затова се влачат като сополи с месеци, с каквото и да се захванат, смешно е. Нямали артилерия. Верно ли бе? То май и американска артилерия няма
  • 19 bohemond

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    То май и американска артилерия няма там, а? И изобщо нямали тежко оръжие? Стига бе! А това за превземането на Алепо си е чиста неграмотна шизофрения. Превзели го, защото го били разрушили? Как мислиш какви градове се превземат по-лесно, здрави или разрушени? Превзели го защото имали сделка с ал кайда? Ти беше там и присъства на подписването на споразумението или това го научи от туитъра на Бана? Тигрите били настъпвали бавно. Нима? И с кого да ги сравним в тази война, за да разберем дали наистина е така или ти току що се връщаш от някоя война, където вече си показал как се прави бързо настъпление. Няма такива глупости. Диванен генерал. Там, „анализа“ за боевете в пустинята и прочее изобщо няма да ги коментирам. Няма смисъл. Зле си. Казах ти – лопатката и в пясъчника. И още нещо - „поДДържа“ се пише с две букви „д“.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "bohemond":

    как се отбранявали тигрите преди да доидат руснаците питаш.ами провери частите дето са основна градивна сила на тигрите кво са правили преди да се формират въпросните тигри.може да провериш и как се развиваха боините деиствия до 2015 година ,когато реално се включи русия и нато натисна също.или тва си го забравил?да тигрите и дивизията на махер асад извършваха настъпателни операции и преди това ,но ефекта им бе никакъв.за хомс ти казах че лъжеш и се оказа че лъжеш нали така .джихадистите в хомс са с решена съдба едва през 2014 година след като офанзивата им забозва .през лятото 2013 както казах държат 30% от града според руските извори.да возиха се на автобуси ,щото загубите на сирииската армия щеше да са в пъти по-големи.няма никакви хуманитарни причини за това ,щото там където са бунтвониците няма цивилно население,а когато имаше въпреки световните призиви асад го трепаше безмилостно.хомс и до днес е лунен пеизаш неставащ за живеене.та тези плоски лъжи ще си ги разправяте в кварталната кръчма ,за хуманитарните подбуди на асад.подобни джобове има и в дамаск и на много други места в източна сирия ,но там тигрите не влизат ,а удобно нападат в пустинята.в алепо бе същото ,напредващите тигри всъщност не постигнаха нищо до 2016 когато реално града бе сринат от руската авиация и бунтвовниците се съгласиха да го напуснат.тва се повтаря постоянно .затова и сирииската армия не тръгна към рака ,а предпочете да остави столицата на идил други да я плащат с кръвта си.
  • 21 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "bohemond":

    за кюрдите ти казах ,да не лъжеш.да те са голи и боси ако ги сравняваме с тигрите.нямат артилерия ,сега чакат първите 36 гаубици ,получиха малко хъмфрита и тва е.американците имат артелирииски дивизион до рака ,но кюрдите нямат свои и оперативността им страда много от това.градовете се превземт трудно и разрушени, дават се много жертви при превземането,а сделката с ал каида не е таина бе убавецо,тя се извърши публично,дори путин я оповести неколкократно ,не е нужно да съм бил там за да разбера че пропуснаха около 10000 алкаидисти да се изтеглят от алепо.всъщност в алеопо асад не постигна нищо по отношение на ал каида загубите на последните са около 1000 човека ,другите си тръгнаха,а града бе разрушен с маса цивилни жертви,както и огромен брои жертви сред асадиската коалиция.особено дебел го ядоха иранците и хизбула ,които бяха ударните групи в града ,а не въпросните тигри.те затова и до последно бяха против сделката ама ...та тигрите настъпват бавно щото реално срещу себе си нямат фронт ,а те са брониран корпус с пълна въздушна подкрепа.за маса време немогат да преодолеят 100 км .смяххх,с кого да ги сравним ли ами сравни ги с ромел,деиствал е в същите природни условия с много по-сериозен противник.та така скъпи ми лъжецо,хубавото е че все пак се интерасуваш от въпроса явно и се поограмоти,но по-леко с лъжите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания