4 Август, 2017 07:45 4 679 9

Страната, в която жените нямат име

  • жени-
  • име-
  • афганистан-
  • домакини-
  • майки-
  • мъже-
  • чест-
  • афганистанки

Викат й "майко на децата" или "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо

Страната, в която жените нямат име - 1
Снимка: Shutterstock

"Дъщерята на Гул Ахмад", "Майката на Барялай", "Жената на Тадж Мохамад" – в крайно консервативния Афганистан жената няма дори име. Много мъже по-скоро биха си отрязали ръката, отколкото да нарекат жена си по име. Вместо това те ѝ викат "майко на децата" или просто "домакиньо". Всичко друго е просто немислимо. Името на жената не се изписва дори върху надгробния камък, пише "Дойче Веле".

А който си няма име, не оставя и следи. Дори когато една афганистанска жена извърши нещо забележително, впоследствие се споменава единствено името на мъжа, на бащата или на сина ѝ. И лаврите отиват при тях. Но това си има и обратна страна. Когато една жена стори нещо, което в очите на обществото е скандално, тогава потърпевша е не само тя – увредено е и името на всички нейни мъжки роднини. В резултат: за афганистанската жена повечето врати, които водят навън, са затворени. Поради страха, че може да опозори мъжете.

Всичко в името на "мъжката чест"

Честта ("намус") на един мъж е пряка функция от честта на жена му. Тази традиция идва още от предислямски времена и е позната и в други страни. Само онзи мъж, който успешно брани жена си от външни заплахи, може да се смята за човек с достойнство и чест. Но ако не се справи с тази задача, тогава губи честта си и вече не може да се смята за истински мъж. А който иска да възстанови изгубената си чест, той е склонен дори към насилие: бой с камъни, киселина в лицето, отсечени крайници, та чак до убийство – афганистанското общество толерира всички тези "санкции" срещу жените.

Жените се отделят от мъжете на публични места в редица култури. В Афганистан обаче правят още една крачка: никой не бива да знае името на жената, камо ли да види лицето й!

"Къде ми е името?"

Срещу тази традиция протестират афганистански жени с новата си кампания в социалните мрежи. Под хаштага #WhereIsMyName ("Къде ми е името?") те защитават своята собствена идентичност и поставят под въпрос това дълбоко вкоренено табу. Във "Фейсбук" и в "Туитър" вече заваляха постинги от афганистанки, живеещи както в страната, така и извън нея. Кампанията подкрепят хора на изкуството и политици, които споделят свои снимки и снимки на жените си. Повечето жени обаче не смеят да публикуват свои снимки, защото ги е страх от последствията. Един млад мъж пише: "Аз вече съм възрастен човек, но доскоро изобщо не знаех името на майка си."

Кампанията онагледява един добре известен факт: никъде другаде по света жените не са тъй потискани, както в Афганистан. Тази страна, където вече от десетилетия се водят граждански войни, е най-опасното място за една жена на земното кълбо. Според някои оценки, над 60% от жените още на 16-годишна възраст сключват принудителни бракове. Никъде другаде по света броят на самоубийствата сред жените не е по-висок от този сред мъжете – а в Афганистан това е факт. Но как ли да се решат тези ужасяващи проблеми, след като жената няма право дори на име?

Преди 15 години НАТО влезе в Афганистан. Оттогава досега международната общност даде милиони за насърчаване на правата на жените. Срам и позор е, че въпреки това афганистанските жени и до днес са принудени да се борят за такова основно право, каквото е правото на име и идентичност!

Женски права - да, само не у дома!

Разбира се, и в Афганистан можете да откриете семейства, които не се прекланят пред тази традиция. Обикновено обаче общественият натиск е прекалено силен. Афганистанският президент Ашраф Гани често се появява на публични места с жена си, която е християнка от Ливан. Неговите предшественици обаче никога не си позволяваха такова нещо. Г-жа Рула Гани дори взе участие в предизборната кампания и държа няколко речи в подкрепа на мъжа си. Мнозина образовани и модерни афганистанци одобряват такава нагласа, но въпреки това за нищо на света не биха извели жените си на публично място. Дори когато публично се споделят сватбени снимки, на тях обикновено се вижда само младоженецът. За мнозина афганистански мъже модерността свършва там, където започва личното им пространство. Когато става дума за правата на жените, лицемерието се шири навсякъде. Когато е за правата на чуждите жени – подкрепяме! При мен вкъщи обаче – и дума да не става!

В един видеорепортаж западни журналисти интервюират на улицата млади мъже, които подкрепят кампанията на жените. Когато обаче трябва да отговорят на въпроса как се казват жените в техните семейства, интервюираните видимо се колебаят и се чувстват неудобно. В крайна сметка го правят, но си личи, че им е много трудно и че част от имената очевидно са измислени.

Сложете край на лицемерието!

Питам се: колко пари е вложила международната общност в проекти за промяна на манталитета на афганистанските мъже? Защото ако някой наистина желае да подобри правата на жените в Афганистан, трябва първо да тръгне от лицемерието на мъжете. И едва когато един афганистански мъж гордо публикува във "Фейсбук" сватбената снимка заедно с жена си, тогава ще му повярвам, че се интересува от правата на жените. А най-прекрасно би било, ако под снимката напише, че е горд да бъде съпруг на Гул Мина…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 1 Отговор
    Диваци
  • 2 гост

    11 3 Отговор
    поне не кръшкат и не им пилят на главата
  • 3 Kcaniba

    34 10 Отговор
    Та ФАЩ, или както пише в статийката от 15 години са там...
    За какво?!?!
    Когато лоши е ушанки, ваьници, пияни мечки бчха в Афганистан, била е построена, изградена цялата инфраструктура на Афганистан, клято дори днес тнзи демократизатори ползват!!!
    Хиляди афгански жени учиха в СССР и, се връщаха еманципирани и са ставали лекари и учители.
    И сега, днес, какво се случва!?!
    Толкова много промити мозъчета има по,света...

    Коментиран от #4

  • 4 уайт гай

    13 25 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ей, копейкаджия, руснаците се изнесоха, като на.рани в края на 80-те. Джагалите им режеха главите постоянно, ква инфраструктура те гони.
    Тия са маймуни, разбират само от напалм, нищо друго не ги оправя.
  • 5 Morgoth

    26 0 Отговор
    Ето това е дикриминация, а не това, че жените не успявали да се преборят за високите мениджърски постове в големите европейски корпорации.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 добре

    8 4 Отговор
    Направо с раждането да ги трепят
    За да може и мъжете да им намалеят малко тия боклуци мръсни
  • 8 Темида

    3 1 Отговор
    Да направим Афганистан шеф на комисията за правата на жените. След СА те да са на ред.
  • 9 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    Всичко това не е по нашия вкус, по нашите разбирания, традиции, обичаи, религии и прочие, и прочие. Не разбирам, защо трябва да налагаме нашия начин на живот на хора, които стотици години са живели по своите правила?? Може би единствено , за да ги управляваме и експлоатираме по-добре - тях и техните природни дадености !! Иначе ---ЗАЩО ? За тях не сме ли ние "диваци", особено през последните 20-30 години със разюзданата и безсрамна медийна помия заливаща ни безспирно, целта на която е само една - да затъпеем окончателно и безвъзвратно, да не различаваме добро от зло, морално от неморално !!!!х Не одобрявам това, което вършат спрямо жените ! Навярно има и много други неща, с които не съм съгласен и не съм наясно от техния бит.Но някой пита ли ги изобщо- те какво мислят за нашия бит ??
Новини по държави: