7 Август, 2017 14:31 1 960 2

Катар и Турция с бойна демонстрация на приятелството (ВИДЕО)

  • турция-
  • катар-
  • учение-
  • доха-
  • реджеп ердоган

Турски войници участват в мащабно военно учение с арабския си съюзник

Катар проведе съвместно военно учение с турски сили, съобщи местна медия.

Новината потвърждава стратегическия съюз на двете страни на фона на бойкота на арабските съседи на Катар, които обвиняват Доха в подкрепа на тероризма, предаде Reuters.

Маневрите целят да подготвят катарските въоръжени сили да защитават "жизненоважните икономически, стратегически и инфраструктури обекти", съобщи държавният вестник "Ал Шарк".

Турският парламент прие по ускорена процедура на 7 юни закон, позволяващ стотици турски войници да бъдат разположени във военна база в Катар, създадена в рамките на споразумение, подписано през 2014 г., в проява на подкрепа за Катар. В страната се намира също най-голямата американска военновъздушна база в района, отбелязва Reuters.

Анкара посочва, че ще разположи 3000 войници от сухопътните сили в базата, която ще има за цел да служи като място за съвместни учения и подкрепа на усилията на борба с тероризма.

Турция застана на страната на Катар, след като на 5 юни Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн обвиниха Доха в подкрепа на тероризма и прекъснаха дипломатическите отношения и транспортните връзки със страната. Катар отхвърля категорично всички обвинения.

На 22 юни Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет предадоха на Катар чрез Кувейт списък с 13 условия за изход от кризата, сред които прекратяване на военното сътрудничество с Турция и закриване на турската военна база в страната, закриване на телевизия Al Jazeera и ограничаване на отношенията с Иран.

Катарското правителство определи исканията като неизпълними и призова за преразглеждането им. Анкара заяви, че призивите за закриване на турската военна база в Катар са проява на неуважение към Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    5 6 Отговор
    Бравос
  • 2 На ердо ханъмата

    11 3 Отговор
    Между тюрки и араби ( семити) никога няма да има дружба. Сега интереса клати феса, после-паника и смут.