Last news in Fakti

14 Август, 2017 07:30 3 474 11

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала

  • терор-
  • терорист-
  • карлос чакала

Баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин

На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес Санчес, известен като „Карлос Чакала”. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт.

В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер.

Карлос Чакала е един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години на миналия ХХ в.

Днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор.

Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин.

След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.

В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени.

В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    17 35 Отговор
    Комунистите са доказани световни терористи!Този е продукт на империята на злото!Използван за подривни дейности и убийства на Запад!
  • 2 кроко

    14 33 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”.
    Е, няма такова лицемерие, университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, се ползва от КГБ за набиране на чужди комунисти, които се борят против дружбата на народите !
  • 3 Сталин

    30 16 Отговор
    Браво на човека борил се е срещу капитализма!

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пазарен Либерализатор

    18 31 Отговор
    Отроче на ушанките, завършен терорист, готов да възнася идеите на КПСС по белия свят с тротил и куршуми. Най-добрият комунист е обесеният комунист. Стара народна мъдрост.
  • 7 ссс

    12 24 Отговор
    Нашите платени русофило-путиноиди-рублоиди само знаят да повтарят мантрата , Сорос това , Сорос онова , Сорос купил този , Сорос купил онзи , но като стане въпрос за шашмите на свещената крава КГБ-то си траят и се правят на ударени с мокър парцал
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 жщг

    5 15 Отговор
    И българските комуняги са му съдействали ! Чакала е идвал няколко пъти в България и съвсем легално си е отсядал в "японския " съз знанието и съдействието на нашите куки!
  • 10 Мозамбе

    14 1 Отговор
    Сериозен тип е Карлос
  • 11 дядоЯго

    0 0 Отговор
    От последното изречение ми се изправи косата-комунист приел исляма....бррррр
Новини по държави: