Last news in Fakti

17 Август, 2017 15:20 2 299 22

Украйна обяви война на Ленин

  • владимир илич ленин-
  • паметник-
  • ленин-
  • украйна

В бившата съветска република са премахнати всички паметници на болшевишкия водач

Украйна обяви война на Ленин - 1
Снимка: Shutterstock

В градовете в Украйна вече няма нито един паметник на болшевишкия водач Владимир Ленин, съобщи директорът на Украинския институт за национална памет, цитиран от ТАСС.

По думите на Володимир Вятрович в страната са демонтирани 2389 паметника, сред които 1320 на Ленин.

По наша информация в градовете вече няма Ленин, казва Вятрович, като уточнява, че става дума за територията под правителствен контрол. Той допуска, че паметници на Ленин може да има някъде по селата или из предприятията, но те не са регистрирани и ще бъдат премахнати, ако бъдат намерени.

Гипсовите скулптурни изображения на болшевишкия вожд не представляват материална и историческа ценност и затова са били унищожени. Бронзовите бюстове може да бъдат претопени или предадени в музеи, казва още Вятрович и съобщава, че вероятно в края на тази година в Киев ще отвори врати музей на монументалната съветска пропаганда, където ще бъдат изложени и скулптури на Ленин.

ТАСС припомня, че от май 2015 г. в Украйна е в сила закон за декомунизацията. Той предвижда в частност преименуване на географски обекти, назовани в чест на съветски държавни и партийни дейци. Град Днепропетровск вече се нарича Днипро, а Кировоград - Кропивницкий. По данни на украинските власти в страната са преименувани 987 населени места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ь 7777

    28 7 Отговор
    Огромната грешка на Ленин-че ги е създал като държава..
  • 2 ххаааахаххаааааа

    20 9 Отговор
    Е тук вече ще се появят соросоидите.хааххааааахххаахаааа
  • 3 Kcaniba

    24 8 Отговор
    Революцията изяждата децата си!!
    А в тази, децата на революцията изяждат създателят си!!!
    Все едно фрицовете да начупят паметниците на Кайзера!))
    Хаха, няма такива тъпаци
  • 4 Реално

    29 7 Отговор
    Типично по украински-те могат да воюват само с мъртвите и паметниците им.

    Коментиран от #16

  • 5 Пазарен Либерализатор

    10 29 Отговор
    И тук трябва да се премахнат паметниците на съветските окупатори и на комунизма.
  • 6 ххаааахаххаааааа

    21 9 Отговор
    Айде първият соросоид се появи-хаахххааахххааааа
  • 7 стоян георгиев

    12 21 Отговор
    а защо трябва да има огромен брои паметници на ленин в украина?ако някъде го смятат за герои и нещо им е допринесъл нека да остане,да го има за следващите поколения ,но да бъде осеяна цялата страна с паметниците на този масов убиец въобще не е нужно.
  • 8 Бай хой

    21 7 Отговор
    Крушка на паметниците. Даме оста2им нито един в България. Да изгоним Българите да развъдник цигани, да вкараме джабидисти. Да се откажем от евтините руски ресурси, да зависим от скъпи го4ива които правят икономиката и индустрията неконкурентни. Да прогоним Българите като им покажем колко е развит запада а затворим производствата в България. Да дадем всички банки и търговски вериги на чужденци. Да дадем всички ресурси на чужденци.

    Твърде много замириса на демокрация, Либия, Ирак, Афганистан...

    И има същества които се наричат Българи и желаят всичко това на отечеството? ПУУУУ!

    Коментиран от #9

  • 9 стоян георгиев

    8 21 Отговор

    До коментар #8 от "Бай хой":

    кои са тия евтини руски ресурси ?единствените такива са евентуално рускините по морето за други не се сещам,но има и други евтини ресурси сред плажуващите:)!
  • 10 Гошо

    10 5 Отговор
    Ленин създаде Украйна със специален декрет 1918 година и сега какво?!Събориха паметниците и сраха върху тях...горките угри......

    Коментиран от #18

  • 11 Баджанака

    11 4 Отговор
    Те украинцита при Ленин бяха баш комунисти при Хитлер баш хитлеристи , после пак комунисти, а сега какви са не мога да схвана.....
  • 12 Джейсън Ворхес

    4 1 Отговор
    При първи петли ще се одречеш 3 пъти от мене
  • 13 Ако знаеше ленин какво създаде

    12 3 Отговор
    Храни куче да де лае, или няма ненаказано добро. Той "владимирчо " ги определи и създаде от руската "ПОКРАЙНИНА" .Но "владимирчо" не беше предвидил ,че 100 години по късно,на местните евреи ,ще им се отвори възможност да се продадат на най-силните евреи. Щото той евреина не гледа на държавата в която живее като своя, той ще направи това което му наредят главните ,особено ако е и подплатено с пари. Главните евреи се стремят и да издигат от своите на отговорни позиции в други държави-банки,бизнес,политика, и когато се наложи ,те действат в тяхна изгода.
  • 14 Рафаел

    5 14 Отговор
    Какво протин Евреити имаш, какво лошо са ти сторили
  • 15 Ghost1

    8 11 Отговор
    А у нас защо за един припознаващ паметник от социализма стоящ като купчина желязо от самото си създаване се вдигна толко много пушек. Украинците имат от 2015-та год. работещ закон за декомунизация. Какво да се каже за бивши соц. страни и настоящи членки на ЕС, отдавна прилагащи такива закони и сега развити технологични държави, осъждащи делата на комунизма - отърваха се отдавна от подобни паметници а това стои в основата на всяка нормална ценностна система. Единствено в България преходът от единият строй към другият продължава да боксува незавършен докрай все още.

    Коментиран от #17

  • 16 кроко

    4 9 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    А, нидей тъй да ги убиждащ саму тях ! Забрави ли, как твоити русняци воюваха с паметника на Дзержински в Москва, а ???
    https://www.youtube.com/watch?v=H2yf5GYzffI
  • 17 Бай хой

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ghost1":

    Освен прехода у нас не е довършено и окончателното прогонване на Българите. А украинците освен прекрасните закони си имат и още по прекрасна гражданска война. Странното е че се нам8рат индивиди на които такива работи им харесват. Или може би просят подаяния от Порошенко.
  • 18 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    тва не е вярно.преди още ленин да доиде има украинска народна република.независима страна призната от огромна част страни включително и българия.ленин ги окупира при това с огромно количество убииства и разрушения.под съветска власт умират вследствие червения терор милиони украинци в периода 1921-1990 година.украинците се съпротивляват през целия период.последния антисъветски партизанин се предава след 1990 година.

    Коментиран от #19

  • 19 Kcaniba

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    А бе трол, само украинци ли?!??
    Първо - се води Първа световна война!!!
    Второ - Гоажданска!!!
    От 500 нпции, мамо украинците са пострадалите!??
    НПО тролня!!!

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Kcaniba":

    убавец добре е да познаваш историята ако ти се влиза в спор.иначе лъжите ти съм ги чел многократно.та украинската народна република е основана в 1917 година в територия близка до сегашната си такава и призната за независима от доста страни в европа включително и българия.впоследствие е окупирана от съветската армия ,въпреки празните приказки на комунистите че позволяват на въпросните да станат независими.ссср освен украина окупира всички независими държави без финландия .навсяккъде където стъпват болшевиките има глад разстрели и политически терор и мракобесие,та затова и никъде не остана паметник ни на ленин ни на сталин от полша през балтика ,до молдова и украина ,а скоро и в белорус.народната любов навсякъде достига до паметниците на комунистическите въшкари.при гражданската воина няма народ дето комунистите да са подминали в терора си.от полша до чукотка и от кавказ до северния ледовит.народа обаче тогава не го е усещал толкова дебел щото така е бил и преди да се появят комунягите бит,грабен и трепан,та затова и лесно се е управлявал.в държава от нероби тва няма как да стане.
  • 21 майна

    1 0 Отговор
    едни ги бутат,други му се кланят,какъв е смисъла на всичко това ?
  • 22 Бат Вальо

    1 0 Отговор
    Украйна - бъдещаа бивша държава ...
Новини по държави: