20 Август, 2017 19:40 1 707 11

Иракските кюрди може да се откажат от референдума

  • референдум-
  • кюрди-
  • ирак

От там искат отстъпки от Ирак

Иракските кюрди може да се откажат от референдума - 1
Снимка: БТА/AP

Референдумът за независимост на иракските кюрди може да бъде отменен в замяна на икономически облекчения от страна на правителството в Багдад, съобщи The National.

Според лидерът на кюрдския Патриотичен съюз Мала Бахтиар обяви, че в момента в Багдад има делегация, която преговаря за евентуални условия за отмяна на референдума.

САЩ, Турция и Иран се опасяват, че евентуален успех на референдума ще доведе до нови размирици в Ирак. Вероятно кюрдите ще очакват иракското правителство да помогне за преодоляване на икономическите проблеми в региона.

Смята се, че той има задължения от около $ 10 млрд. По-рано лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани заяви, че референдум ще има.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън вече призова за отмяна на вота, назначен за октомври. За това настоява и Турция. Очаква се решението на лидерите в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коча

    9 9 Отговор
    Кюрдите усетиха на къде духа вятъра , че ще го ядат голям колкото не са и сънували , дори и братята им кравари които ги окуражаваха няма да могат да им помогнат , остава и другите местни народи да разберат , че великите кравари от както са там мир няма и да ги изритат
  • 2 Пърча

    13 2 Отговор
    Кюрдите ще си направят референдума, а който им скочи, ще яде дебелия, особено турците. Имат предостатъчно хора, оръжие и пари за да си устроят държава. Района на Киркук и Ербил е само нефт под тяхна власт.Няма да изпуснат сега влака с желанието си за държава.Не съм им фен, но това са фактите.
  • 3 Джерард

    5 4 Отговор
    На кукуву лято ще са независими забравяш околните държави най вече Иран и техният най голям съюзник Руската Федерация
  • 4 Нострадамус

    6 5 Отговор
    Kюрдите са маша в хамериканските ръце ,никой няма да ги покрепя освен хамерика. Сега получиха много голямо количество оръжие от сащт, срещу 50 % от добиеания петрол. Най скоро време оръжието ще бъде конфискувано, и ще получат силен ритник между краката .Америка и кюрдите са не желани там, руснаците разбраха плана на сащтт , и ще ги държат по на далрко от границите си.Много скоро ще бъдем сеидетели на втора серия ЕФРатСки щит 2.
  • 5 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    няма да има референдум.ирак ще остане цял поне за сега .кюрдите имат сериозна автономия и реално ще управляват наравно със сунитите и шиитите целия ирак.същото ще бъде и в сирия след асад,а защо не и в турция след ердоган.кюрдите за сега са предвидим съюзник за сащ и европа.

    Коментиран от #6

  • 6 ХАСАН

    3 5 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Кюрдите са родови общности...В Ирак е рода на Барзани и той иска да бъде лидер на всички кюрди...В Турция кюрдите нямат ограничения във властта..половината им министерски съвет са кюрди...Кълъчюароглу е кюрд - Републиканска партия,Демирташ - лява партия...Проблема е с ПКК..тя е марксисэко ленинска терористична организация..като Червените Кхмери в Кммбоджа,или фракция Червена армия в Европа...

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "ХАСАН":

    аз не отричам че има кюрди в турския политически живот,но не съм съгласен че всички такива са терористи свързани с пкк.в турция би могъл да управлява да речем демирташ,които е приеман добре на запад и е основната алтернатива на ердоган ,до колкото може да се каже че ердоган има такава.та при едно управление на премиер кюрд в турция и такъв в сирия и ирак кюрдите не биха се чувствали ощетени заради факта че нямат собствена държава.между другото са наи-големия народ в света без такава.
  • 8 Джерард

    3 3 Отговор
    Прав си Стояне но там е такава каща че никой не знае кой е прав и кой е крив, просто нямат късмет и няма да имат самостоятелна държава

    Коментиран от #10

  • 9 Трол

    1 0 Отговор
    Не се знае, в Ирак кюрдските групировки са две, на Берзани и Талаби. Първия е протурски. Не се знае кой кого ще пребори. Имайки се в предвид политическата ситуация, най-вероятно протурския клон, има подкрепата на Ирак, Турция и САЩ. Русия и Иран нямат голямо влияние там. А и определено рашъните ще ги оставят нещата на самотек.
  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Джерард":

    каша е ,но кюрдите са сега във сериозен възход,демогравски,национален,етнически ,а имат различна визия за региона от арабите ,която доста се приближава до нашата ,та ще бъдат подкрепени ако не натискат да разцепват държавите в които живеят .
  • 11 Българин

    0 0 Отговор
    Може, но няма!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания