Last news in Fakti

25 Август, 2017 07:01 9 287 23

В САЩ екзекутираха расист с нова инжекция

  • инжекция-
  • сащ-
  • флорида-
  • екзекуция-
  • мъж-
  • убийство-
  • марк асай-
  • тъмнокож

Мъжът беше екзекутиран за убийства, извършени преди 30 години

В САЩ екзекутираха расист с нова инжекция - 1
Снимка: Shutterstock

В южния американски щат Флорида беше екзекутиран мъж, признат за виновен за убийства преди три десетилетия, съобщи Би Би Си. Подсъдимият беше умъртвен с нов медикамент, който не е използван до този момент.

53-годишният Марк Асай е първият бял мъж, който е екзекутиран заради убийството на тъмнокож. Властите посочиха, че действията му са били подтикнати от расистки мотиви.

През далечната 1987 година той извършва две убийства в Джаксънвил. Смъртната присъда с инжекция беше изпълнена в 22:22 часа местно време. Прецедент е използването на съвсем нов летален медикамент.

Преди тридесет години Марк Асай застрелва Робърт Лий Букър, тъмнокож мъж, и Робърт Макдауъл, който е бил испаноговорящ. Расистки коментари стоят в основата на всичко.

От 1976 година насам в щата са екзекутирани 20 тъмнокожи за убийството на бели, но никога до този момент не е умъртвен бял човек заради убийството на чернокож.

Осъденият на смърт беше приспан с медикамента етомидат – анестетик, който до този момент не е използван с такива цели на американска земя. Той замени мидазолама, който беше подложен на критики от правозащитници заради страданието, което причинява на подсъдимите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 error

    59 5 Отговор
    Ами някой мисли ли какви страдания са испитали убитите и дали са били умъртвени ХУМАННО та сте се загрижили за убийците да бъдели умъртвявани хуманно и без болка и страдание.ОТВРАТИТЕЛНО.
  • 2 бббббб

    83 1 Отговор
    В майката на демокрацията има смъртно наказание,а ние ги храним и издържаме до живот.

    Коментиран от #9

  • 3 анонимко

    10 74 Отговор
    Следващия е Путин,ама спринцовката да я боднат във врата...

    Коментиран от #12

  • 4 Барчо

    38 13 Отговор
    30 години да чакаш този момент. Това са над 10 000 дни живот подарен. Само лежи и пърди през всичките тези 30 години. А от убитите са останали само кокаляци. Какво правосъдие е това? Ами ако си беше умрял от естествена смърт през това време? Роднините на убитите са хранели и топлели убиеца през всички тези години в пандиза. Да ти имам правораздавателната система! Демокрация, ама друг път.

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Кики

    19 6 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Към компетентния ти коментар добавям, че изпълнената смъртна присъда не е равностойна на убийството, което е извършил.
  • 6 Око за око

    13 5 Отговор
    А,този когото е застрелял осъдения,някой питал ли го е дали е боляло да го застрелят?
  • 7 Бате Цецо

    36 2 Отговор
    И как е новият препарат, има ли странични ефекти проявяващи се след време?
  • 8 Пеньо

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "Барчо":

    Кое ти дава основание да мислиш, че доживот в затвора е за предпочитане пред смъртната присъда? Да не би да си мислиш, че там е място за отмор и релакс? Бил ли си там, при смъртниците? Ти би ли станал екзекутор?

    Коментиран от #10

  • 9 656

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    Майката на демокрацията е Гърция (древна Гърция) дори и думата произлиза от гръцки - Демокрацията (от гръцки: δημοκρατία, „народовластие“) или народовластието е форма на управление, при която държавната власт произтича от народа чрез консенсус (консенсусна демокрация), референдуми (пряка демокрация) или избрани представители (представителна демокрация).
  • 10 ГАНЬО

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пеньо":

    Правиш ли разлика между умишлено и не умишлено отнемане на човешки живот? Напълно споделям становището на Барчо. След като е убил умишлено дори един човек, никаква милост. Пък дали ще "лежи"година или две в очакване на смъртното наказание и как ще го преживява, това си е негов проблем. Нека осъзнае че не е безсмъртен.
    Друг е въпросът при не умишлено причинена смърт. Никой не е застрахован от инциденти. Тогава съвеста ще мъчи този човек цял живот и това е най-голямото наказание.
    Не знам какво е в килия на смъртници и пази боже никога да не разбера но не бих простил за умишлено убийство, и да бих се превърнал в екзекутор на такива типове.

    Коментиран от #11

  • 11 Пеньо

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "ГАНЬО":

    Ника много ти отива и затова ще ти задам един съвсем простичък въпрос: какво правим ако е станала съдебна грешка?

    Коментиран от #16

  • 12 НКВД

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "анонимко":

    анонимко, знаеш ли колко бързо могат да те сбарат руските служби, и да те закарат при Путин, сам да му я боднеш във врата... !

    Да не говорим, че ако Путин (или някой от обкръжението му), се обади на ББ и каже "Искам го тоя", ще отлетиш за Русия до 30 минути !

    Кажи нещо за Тръмп, да проличи колко си смел !

    Коментиран от #13

  • 13 Пеньо

    8 10 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Не мога да се сдъжа да не те коментирам! Видно че че ти липсват старите ДС/КГБ времена, когато дори да виц се влизаше в затвора! Виждам, че ти е приятно да плашиш хората! ЗАПОМНИ-тези времена няма да се върнат, колкото и да грухтиш!
    Що се отнася до малкият орк ето и мойто мнение: винаги съм казвал че САМО руският народ ще го съди!
  • 14 Jack Bauer

    10 3 Отговор
    Аз ще се изкажа по крайно. Всички убийци трябва да бъдат елиминирани с инжекции , всички педофили, "хора" които измъчват и убиват животни без причина. Не говоря за Ловците да не ме разберете погрешно говоря за хора които си избиват комплексите върху невинните животни. най-често котки и кучета. Въведе ли се навсякъде тогава да видим кой ще посмее да убива
  • 15 Грую

    5 2 Отговор
    Всъщност равносметката е потресаваща: Трима души изгубили живота си заради психологически подбуди от расистки характер. Един грозен пример за част от истината за безсмисленото противопоставяне на празни идеи в съвременното общество.
  • 16 ГАНЬО

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пеньо":

    Ника ми е синоним на твоят. Май си гледал много филми. Тук не става въпрос за масови екзекуции а за безпорно даказани престъпления. А иначе тълкувания има много. Ако погледнеш и във война се убива или при самоотбрана. Това също е умишлено. Нали?Зависи от гледната точка. Но това е друго. Да отнемеш живот без да е заплашен твоят, ей така, защото ти е гот или някой те погледнал накриво. За това какво ще кажеш.
    И не се заяждай излишно.

    Коментиран от #17

  • 17 Пеньо

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГАНЬО":

    За синонима няма значение, отива ти! Престъплението "убийство" няма какво да го коментирам, то си е престъпление и е от най-гнусните!Самото понятие "безспорно доказано престъпление" е спорно! За да искаш смъртно наказание трябва да си убеден в безпристрастието, неподкупността и професионализма на съдебната система. Ти вярваш ли в нашата? А в друга?
    И преди да задаваш безсмислени въпроси отговори на тези, простичките, които аз съм ти задал. А писането ми не е заяждане, а нищожен опит да накарам такива, като теб малко поне да се замислят!

    Коментиран от #18

  • 18 ГАНЬО

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пеньо":

    Човек, в статията става дума за доказано престъпление. Ние коментираме факта, а не съдебни системи, дали вялваме или не. А на простичкият ти въпрос ще отговоря така: След като не вярваш на ничия съдебна система и смяташ че толкова безотговорно се допускат съдебни грешки, ами да се налагат никакви наказания тогава. От страх за съдебна грешка, убийците ще си убиват, след това ще си "лежат"в пандиза за сметка на данъкоплатеца. Дали е добре или зле там но са ЖИВИ!!! Това го обясни на роднините на убитите. Дали ще те разберат!??

    Коментиран от #19

  • 19 Пеньо

    3 5 Отговор

    До коментар #18 от "ГАНЬО":

    Разбрах! Проблемът ти е, че са живи! За такива като теб с радост бих гласувал да им бъде разрешено лично да ги убиват! Ти да не си падаш малко убиец, а? Доколкото си спомням в Саудитска Арабия има свободни места за палачи! Що не се пробваш? Стана ми ясно, че не си християнин, защото щеше да си чувал за седмата божия заповед! Обясни как още едно убийство, ще компенсира предното?
    И наред ли си с главата, като пишеш безумства от рода " От страх за съдебна грешка, убийците ще си убиват.." Що за простотия е това? И чул, недочул, откъде знаеш, че това убийство е абсолютно доказано? Ти ли си водил разследването? Къде, в Карлуково ли? Лека вечер, и да не пропуснеш да си вземеш хапчетата!

    Коментиран от #20

  • 20 ГАНЬО

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Пеньо":

    Отново се заяждаш. Тъп ли си по рождение или ходиш на уроци? Прочети постовете на другите, и тогава драскай. Или май не се се пил ти хапчетата. Тръгнал човека да дава акъл за съдебната система. Защо не си пуснеш някой американски екщън и да се успокоиш. Ти да не си поп че да цитираш божиите заповеди? Там пише и не кради! И не убивай! И т.н Ами огледай се бе човек! Къде живееш, в кой свят? Или живееш като отшелник и изобщо не си в час какво се случва!? Може би в Карлуково!!!?
    Хайде, измий си краката и си лягай,че ставаш досаден.
  • 21 дос

    11 2 Отговор
    бялата раса в щатите също като българия е подложена на геноцид
  • 22 дос

    8 2 Отговор
    всеки ден черните ни трепят с техните атентати а ние трябва да сме хуманни и после ни наричат расисти
  • 23 вежлив човек

    1 1 Отговор
    Странно, че са бастисали бял човек, за ради един латинос и един негър. И то в южен щат....странна работа