30 Август, 2017 01:15 8 998 19

Наздраве! Литовците са най-големите пияници на света (ВИДЕО)

  • литва-
  • алкохол-
  • пияница-
  • алкохолизъм

Изследване на СЗО показа, че те са нацията, консумираща най-много алкохол на планетата

Наздраве! Литовците са най-големите пияници на света (ВИДЕО) - 1
Снимки: Shutterstock

Литовците консумират най-много алкохол в света - 18,2 литра чист спирт на човек от населението годишно, изпреварвайки беларуси, молдовци и руснаци, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от ТАСС.

За сравнение французите изпиват по 11,7 литра, германците - 11,4 литра, а британците - 12,3 л.

Сред изтъкваните причини за алкохолизма са лошото психическо здраве и проблемите в междуличностните отношения.

Наздраве! Литовците са най-големите пияници на света (ВИДЕО)

Според СЗО през 2014 г. 16,7 процента от литовските мъже са злоупотребявали с алкохол или са били зависими. Най-предпочитана е бирата, следвана от водката.

Според психолози основен виновник за редовното прибягване на литовците до чашката е "литовският песимизъм".

За 15 години населението на Литва е намаляло с 600 000 души до 2,9 милиона жители, основно заради масовата емиграция в чужбина в търсенето на по-добро заплащане. В Литва средната нетна заплата е 600 евро, една от най-ниските в ЕС, и равнището на неравенство и бедност в страната е относително високо.

Изправени пред ширещия се алкохолизъм, наскоро властите взеха мерки за ограничаването му. На 1 юни парламентът прие с голямо мнозинство нови разпоредби: повишаване на законово регламентираната минимална възраст за консумация на алкохол от 18 на 20 години, забрана за продажба на алкохол между 20,00 ч. и 10,00 ч. и пълна забрана на рекламите на алкохол от 1 януари 2018 г. Парламентът одобри също повишаване на акциза върху алкохола.

Министърът на здравеопазването Аурелиюс Верига изобщо не е оптимист. "През 1998 г. Литва прие стратегия за намаляване на употребата на алкохол с 25 процента. На практика тя се увеличи със 130 на сто", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Причините са важни

    41 46 Отговор
    Мани това че са най-големите пияници...Вижте причините за това пиянство--от "благините"на Е.С...То и у нас ако сметнат домашарката и алкохола в стил Цар Киро ...то и ние ще сме в челните места..--и пак от хубав европейски живот...
  • 2 Да го кажем направо

    44 46 Отговор
    Дотук с мантрата,че Балтийските държави били много добре след влизането си в Е.С. И тази НПО партенка умря. Да ви се вижда позната ситуацията там и тук у нас???
  • 3 Реално

    26 7 Отговор
    Англичаните са най-големите пияници. Просто процента им пада при проучванията,защото Шотландия и Ирландия дават много малак процент-това го има офицялно в проучванията за Великобритания.
  • 4 Гост

    35 3 Отговор
    Нещо ви е грешна класацията . По големи пияници от Българите няма. У мое село тия 18 литра ги изпива човек за месец , и жените наравно с мъжете. Който не вярва може да дойде и да види сутрин след 9.00 часа всички жени са в кръчмата и се изпиват в пъти повече алкохол , към 11.30 часа след като си изкарат животните на паша , пристигат мъжете и се пие до вечерта. Днес като им кажа за тези 18 литра на година ,че изпиват латвийците и са първи в класацията , ще си умрат от смах.

    Коментиран от #12

  • 5 Kcaniba

    47 26 Отговор
    В Русия се пие по 25 литра бояришинка на месец на човек!

    Коментиран от #8

  • 6 Уточнение

    22 1 Отговор
    Процентът им е висок заради приходящите пияници от скандинавските страни-фини, шведи и норвежци.Там хем им е по-евтино, хем са анонимни.Те и в България като дойдат нито им е до море нито до ски-изтрезняват чак за обратния полет.
  • 7 СССР

    12 19 Отговор
    Другари и малките деца в детската градина знаят че по големи пияндурници от нас няма !

    Коментиран от #18

  • 8 Kcaniba

    18 28 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    При нас пък тролите са яко на апове, с чужди никове се подвезават и имат халюциногении филми за Русия!!
    Фобии и психологически деменции и страхове че мечка ще ги гази и т. н.
    Подсъзнателно са травммрани от вътрешният си свят.

    Коментиран от #14

  • 9 Шаран БГ

    15 2 Отговор
    Цар Киро ряпа да яде !Най-добра у нас е "якорудката" - от раз задълбочава демографската криза! Южняците не могат да се мерят със "юнаците" , които живеят около 50-я паралел. Там климатът е благосклонен към употребата на " твърд " алкохол. По-ниските температура и влажност на въздуха са от значение. Не може испанец от Андалусия, или италианец от Сицилия " да се мери" с богатир от Русия или кореняк финландец ! И ние, колкото и да се бием в гърдите, нямаме думата - много ни е "топло и мокро" ! ПРОСТОТИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ НАБИВА В ОЧИ И ТАМ!!! Вместо да работят за подобряване условията на живот, за да не бягат хората им "където им видят очите", както и у нас, те тръгват със забрани и по-високи данъци, акцизи и налози. И НА СНИМКА ДА ВИДИШ ПОЛИТИК - ЗАПЛЮЙ ГО !!!
  • 10 Киро

    38 25 Отговор
    Около 25% от населението на Литва са руснаци.
    Останали там и не желаещи да се приберат в калната дупка Рашка.
    Работещи най-долната работа обикновено, социалната нула.
    Тези пропадалища "произвеждат" 50% от общата консумация на алкохол!

    Ако от някой от вас, тролове копейкаджии, беше ходил там, щеше да види европейска страна, а не кален колхоз, като Расия!

    Да не говорим пък, че и заплатите са доста по-високи от Рашка, както и БВП/ППП на глава от населението по-голямо от на калната дупка, с всичките и газища, нефт и тн. ресурси!
  • 11 непукист

    11 0 Отговор
    До наесен че зберем около 130 кила ракия от всичко,кайсии,стари компоти,ланшно вино и камина,всичко е двоен препек и си го къркам сам.
  • 12 Ярослав Станчев

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    У ваше село много я захващат ралтата.У Кочмар почват от 7:00.Хоремага още не е отворил ама те си носят масите и столовете от къщи.Режат си салатите и сядат да жулят.Като дойде хоремагчииката към 8 и викат-ади ма Мароооо,ракиено време стана,ко чакаш,че не отваряш. И това е целогодишно,няма зиме няма лете.Пиене от сутрин до мрак.Казаните в селото са 3 по 300 литра и не могат да насмагат.То и виц има за кочмарци.Двама братя кочмарци отишли на море и единия казал на другия-еййййй,бате глей колко вода бе.А брат му рекъл-ми ко беше ракия батьовото?А,два дни работа бе,бате.
  • 13 Lukata

    6 1 Отговор
    Добре,че немогат да изследват колко домашен алкохол се изпива в България!
    Тези данни са на база-продадено в магазините а производството от селските казани....?
  • 14 Kcaniba

    25 16 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    При вас може да си правите каквото искате ,тук в България присъствието на русофили е нежелателно и с антибългарска и антиевропейска пропагандае криминално деяние!

    Коментиран от #17

  • 15 Гост

    4 4 Отговор
    По данни изнесени от Българската Лозаро-Винарската Камара, всеки месец около 10 000 души попадат в токсикологията след употреба на фалшив алкохол. И това е само върхът на айсберга.Всеки втори си вари ракийца, и си я пие като битов алкохолик в семейна среда, и тя не му стига до новият сезон , и си купува от "ятак" на 6-7 лева ,незнайно каква алкохолна субстанция. И статистика не го хваща. Разликата ни с останалия свят е такава,там не можеш така свободно да си приготвяш и продаваш алкохол. Там се пие качествен заводски алкохол ,преминал нужният контрол.И техните алкохолици нямат толкова ясно изразени поражения от алкохола, или се появяват много по-късно, и след много сериозна дългогодишна злоупотреба. Като погледнеш някой наш герой, на 50 години изглежда като зомби , с кървясал поглед , подпухнали клепачи и нос, и мозъка му засича, колко ли антифриз е преработил организма му. И съм виждал хора от тази част на кълбото , на преклонни години да пият по бутилка истинска водка на ден , и са розови, свежи и приятни хора. Та не количеството е важно , а качеството.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БУМ БАМ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Kcaniba":

    ЩО НИ ДОЙШ ДА МИ ГО КАЙШ ЕЙ ТВА В ОЧИТЕ А.....
  • 18 БЪЛХАрия

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    И ПО ГОЛЕМИ МИШУНГЕРИ ОТ НАС НЯМА ДЕТ РОМ- МОР ТЪРТЕИТЕ НА ПРАЯТ КОТ СИ ИСКАТ
  • 19 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Eдни пият от радост, други от мъка, а трети от сутринта...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания