Last news in Fakti

30 Август, 2017 07:45 1 564 5

Шулц нападна Меркел и сгреши

  • мартин шулц-
  • ангела меркел-
  • германия-
  • избори-
  • парламент-
  • канцлер-
  • грешка

Той вече разбра, че губи битката

Шулц нападна Меркел и сгреши - 1
Снимка; БТА/ AP

Четири седмици преди изборите за Бундестаг консервативният съюз ХДС/ХСС получава 38% от гласовете на избирателите, а социалдемократите (ГСДП) едва 22%. С други думи: Мартин Шулц изостава с потискащите 16% зад Ангела Меркел. На този фон двамата водещи кандидати за канцлерския пост дадоха ексклузивни интервюта за германските обществено-правни телевизии ARD и ZDF - само че поотделно.

Въпреки сериозното си изоставане, което се запазва вече няколко месеца, в предаването на ARD Шулц се показа много борбен. Неговите думи обаче не съдържаха никакви нови послания. Той призова за твърдост спрямо Турция, дръпна една защитна реч за автомобилните двигатели с вътрешно горене, вкл. за дизеловите, и настоя за по-добро образование. Все добре известни позиции, които се застъпват и от лагера на Меркел.

Избирателите не обичат личните нападки

Социалдемократите и техният кандидат за канцлер отчаяно търсят терен, на който да могат да нападнат ХДС/ХСС. Такъв обаче е трудно да се намери. По темата за вътрешната сигурност и двата лагера са за решителни мерки, като консерваторите дори могат да се похвалят с предимство: техният вътрешен министър Томас де Мезиер има възможност да им донесе допълнителни точки в предизборната борба. Така например миналата седмица той представи пилотния проект за автоматично разпознаване на лицата на предполагаеми престъпници с помощта на специални видеокамери. Ден по-късно последва и още едно действие - забранен беше лявоекстремисткият уебсайт "linksunten.indymedia.org".

Едва ли е случайност, че двете неща съвпаднаха по време с най-горещата фаза на предизборната кампания. Още преди лятната парламентарна ваканция канцлерката Меркел методично подготвяше почвата за приемането на т.нар. еднополови бракове - въпреки съпротивата в собствената ѝ партия. А с това консерваторите отнеха на социалдемократите и последната тема със силен емоционален заряд, с която те можеха да атакуват Меркел.

И така, останал без "патрони", на Шулц не му остана нищо друго освен да вземе лично канцлерката на прицел. Хората имали усещането, че Меркел била загубила връзка с действителността, обяви той на всеослушание пред камерите. Само че: ако това беше вярно, то Шулц трябваше да изпреварва Меркел по популярност сред германските избиратели. Но е точно обратното. И ако канцлерът на Германия се избираше директно от народа, Шулц нямаше да има никакви шансове срещу Меркел, съдейки по социологическите проучвания.

Накратко: кандидатът на социалдемократите, който губи битката за канцлерския пост и знае това отлично, се опитва да пребори опонентката си с лични нападки. Този опит обаче е обречен, както личи и от огромната преднина на консерваторите четири седмици преди изборите. Освен това повечето германски избиратели не одобряват подобни лични нападки - не и когато те не са подкрепени от конкретни примери. В това отношение Шулц им е длъжник, а канцлерката намери подходящ начин да отклони атаката на опонента си: "Мисля, че не бягам от хората", каза тя пред телевизия ZDF.

Социалдемократите и ужасът от 2009

На 3-ти септември двамата водещи кандидати ще кръстосат шпаги в единствения директен телевизионен дебат помежду си. Меркел вече обяви, че се радва на предстоящия дуел. И вероятно е искрена, включително защото в него тя няма какво толкова да губи - за разлика от Шулц. А тъй като шансовете определено не са на негова страна, той може да се надява само на едно: да направи добро впечатление на телевизионните зрители. Защото в интервютата по ARD и ZDF, които са нещо като генерална репетиция за този сблъсък, канцлерката се представи определено по-добре от Шулц.

Социалдемократът има само две малки надежди: че ще успее да привлече на своя страна онези избиратели, които все още не са решили окончателно как да гласуват, както и че ще постигне по-добър резултат от този на съпартиеца си Франк-Валтер Щайнмайер. На изборите през 2009 година настоящият президент на Германия постигна най-ниския в историята на ГСПД резултат - едва 23 процента от гласовете. Ако на Мартин Шулц не му потръгне, нищо чудно, ако на изборите на 24-ти септември той се окичи с титлата "най-зле представилият се кандидат за канцлер на социалдемократите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    15 2 Отговор
    Няма такова нещо "избори". Просто баба шмеркел ще бъде преназначена, защото изпълнява великолепно повелите на световния хазарски каганат. Как назначиха никому неизвестния банков служител баболюб?!
  • 2 Пеньо

    8 3 Отговор
    Ние пък си падаме по личните нападки! Не обръщаме никакво внимание на послания и обещания! Важното е сеир да има! Явно и американците така си избраха шута-президент. Може да сме горди, че ни копират!
  • 3 юроМакс

    10 1 Отговор
    Стига през времето до изборите някой орк да не направи поредната гавра и тогава бабен Меркел може и да не спечели. Крайно време е Германия да започне да се управлява от лидер с твърда ръка а не с мека китка %#$@#
  • 4 Джаред

    4 2 Отговор
    Хазарският Каганат назначава на много места защото са избрани да управляват и са с мисия
  • 5 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Хубаво де," юроМАКС ", ама нещичко да си чул за т.н. "канцлер акт" ? Или ти се струва кьорфишек !?!?!? Защо на територията на Германия има 146 военни бази на САЩ ? Къде е златния резерв на тази мощна индустриална страна ? Има ли още хорица по тази Земя, които да не знаят, че след Първата война в Германия нищо не е германско ? "Петко" е абсолютно прав !!!!
Новини по държави: