Last news in Fakti

1 Септември, 2017 08:00 1 977 18

Защо Русия ухажва Хамас?

  • русия-
  • хамас-
  • ухажва-
  • палестина-
  • израел-
  • иран

Русия започна все по-ясно да ухажва радикалната палестинска организация

Защо Русия ухажва Хамас? - 1
Снимка: БТА/ AP

В началото на август руският посланик в Иран се изказа изключително топло по адрес на палестинската организация Хамас. Тя не била терористична организация, а по-скоро национално движение и един от политическите представители на палестинците. Думите на руския посланик бяха насочени към арабската общественост, защото е известно, че с подобни послания за солидарност с палестинците или техните ислямистки представителства, може да се трупа политически капитал. Още през август 2016 година заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов се срещна в Доха с Халед Машал, един от върховните лидери на Хамас. Беше заявено, че двамата са разговаряли главно за близкоизточния процес, без да се дават повече подробности. Но дори самото обстоятелство, че двамата се срещат, представлява много силно послание. През 2015 Халед Машал беше разговарял и с руския външен министър Сергей Лавров.

И двете страни извличат печалби

Новото, грижливо режисирано разбирателство е добре дошло и за двете страни. Хамас получава известно международно признание, а неговите лидери разчитат и на практическа политическа помощ. "Сближаването между Русия и Хамас показва, че Хамас разчита на Москва като на една от най-важни столици в света, за да парира омразните САЩ и Израел", заяви след срещата съветникът на палестинските власти в Газа - Тайсир Мохайсен. Москва също има изгода от сближаването с Хамас. Тя съзира в тази организация влиятелен партньор, който може да стане проводник на руското влияние над палестинците.

"Изглежда, че президентът Путин иска да възстанови съветската империя поне отчасти и вярва, че чрез палестинците и Хамас си отваря една врата към Близкия Изток. Затова, за разлика от ЕС и САЩ, Москва не е смята Хамас за терористична организация", допълва Тайсир Мохайсен.

Руската политика - между прагматизма и опортюнизма

В студия на мозъчния тръст Rand-Corporation се казва, че Русия си налага по-малко самоограничения във външната политика, отколкото Западът. Това дава възможност на страната да провежда гъвкав курс на базата на "краткосрочен прагматизъм", който може да бъде наречен и "опортюнизъм". Същевременно Русия не разполага с достатъчно икономическа и военна сила, за да провежда дългосрочна стратегия. Затова страната залага на краткосрочни политически възможности, когато и където ѝ се открият?, отбелязват анализаторите. Русия очевидно поддържа подобен курс и спрямо Хамас. За разлика от Запада, Москва явно не се държи политически дистанцирано спрямо радикалната палестинска организация.

"Когато Русия подобрява отношенията си с Хамас, тя същевременно получава достъп и до останалите ислямистки движения", казва политологът от университета в Наблус - Абдул Сатар Квасем в интервю за интернет-изданието „Ал Монитор“. Той твърди, че изявлението на руския посланик в Техеран не е случайно. Политологът смята, че това е косвена покана към Хамас да се присъедини към водената от Техеран шиитска анти-израелска ос. Фактът, че Хамас е сунитска организация, в случая явно играе второстепенна роля.

Натиск срещу Израел

Съюзът с Хамас, съчетан с военното сътрудничество с Иран, е шанс за Русия да засили значително политическата си тежест в региона. Добрите отношения с Русия ще увеличат и значимостта на палестинската Хамас, която оказва въоръжена съпротива на Израел. А това ще увеличи значително тежестта на Русия спрямо Израел и косвено спрямо САЩ. Руският посланик в Израел, Александър Шайн, заяви в средата на юни т.г., че неговата страна не смята нито Хизбула, нито Хамас за терористични организации.

Новите отношения с Хамас показват, че Русия ще продължи да следва отдавна поетия от нея курс. Заедно с ливанската терористична организация Хизбула Москва още отсега упражнява силен натиск над Израел. Тази организация е съюзник с Техеран и оперира в непосредствена близост до границата с Израел.

Русия като посредник?

Засега Израел реагира на този натиск с дипломатически средства. Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с руския президент Владимир Путин в Сочи. Това беше шестата среща между двамата от избухването на войната в Сирия. Нетаняху предупреди за опасностите от засилено иранско присъствие в непосредствена близост до Израел.

Ако Техеран разположи военни части на Голанските възвишения, Израел ще се окаже в крайно затруднена ситуация. Подобна ситуация би могла да доведе до война в целия регион, предупреди Нетаняху. Изглежда, че с новите си отношения с Хамас Русия иска да стане посредник в един конфликт, в който същевременно е и страна. Москва навярно ще поиска да извлече политическа печалба от ролята си на посредник. Каква точно ще е тази печалба, засега не е ясно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офффф

    15 32 Отговор
    офффф Москва винаги е работила с терористите но винаги са обвинявали Запада за същото .

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Деее и олигофренията се развъди ....

    19 13 Отговор
    Дойче Веле...ясно...Но този път надминаха себе си...
  • 3 реалист

    15 17 Отговор
    Натаняху каза на Путин ,че израелската авиация ще разбомби двореца на Асад заради връзките му с Хизбула.
    И друго - Иран строи в Сирия някакъв завод , Израел подозира,че е за ракети. Търсят доказателства и ако това се окаже вярно камък върху камък няма да остане там.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен Язовец

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "Офффф":

    Пуффффффф тия господрите ти разлюляха целия близък Изток та чак и Европа а ти си седнал тука. Я си е............та
    .
  • 6 Барчо

    15 9 Отговор
    СССР ухажваше. Сега е капиталистическа Русия и тя не ухажва. Има бизнес партньори и такива дето не са. Има и врагове. Ако не беше капиталистическа, да сега да беше спряла кранчето на нефта и газа на всички, дето и налагат санкции, включително и на нас. Да не говорим, че щеше да затвори пазарите си за стоките. Няма ли най-сетне да разберете, че това е необятен пазар? И не се притеснявайте за техния газ. Има къде да го реализират. Със сигурност ще понесат загуби! Но какво са някакви си икономическите загуби за комунистите спрямо политическите печалби? Пропуснатите ползи обаче на американците ще са в пъти повече.
    Така че ако има такъв ход на руската политика, то си е тяхно решение. Израел не трябва много, много да заплашва, защото сегашните арабски войски не са като предишните. Вече няма да има 6 дневни войни. И няма да се водят само на "фронта", а и отвътре.
    Най-добре е американците да престанат да обучават ИД - излъчи се такъв репортаж с документален клипов материал с имена и звания. Също и да се примирят, че вече не са единствената политическа и военна сила и да престанат с постоянните заплахи към "различните" държави и да си гледат тяхната "къщичка", както бе казал в предизборната си кампания Тръмп. Между другото се чудя защо и трябва на американците президент. Той няма никаква власт да реши нищо с неговата си глава. От създаването си с агресия, та чак до сега те продължават с агресивната си военна политика. Който президент се опита да промени това

    Коментиран от #7

  • 7 Барчо

    15 9 Отговор

    До коментар #6 от "Барчо":

    Който президент се опита да промени това БИВА УБИВАН. Тръмпи явно вече го е разбрал и иска да направи вече само стената между Мексико, ма други да я плащат. Как може да задължиш една страна да плаща половината от това, което изобщо не го иска? Като ти се иска стена, строй и плащай сам. Руснаците развалиха БЕРЛИНСКАТА СТЕНА, а американците ще правят МЕКСИКАНСКА, "та дори и да се наложи да се затварят конгресмени". Да ти имам демокрацията нещастна.

    Коментиран от #18

  • 8 СССР

    6 10 Отговор
    Другари какво лошо има че чалмите са ни първи приятели ?
  • 9 стоян георгиев

    6 10 Отговор
    справедливия и добър путин се обгражда с такива като него.иран,хизбула,мадуро,ким чен ун...и ако някои се радикализира веднага му отправя покана за приятелство и помощ светъл пример е ердоган.само не мога да разбера путиновите тролове тук що го защитават?тва ли е вашия свят другари на венецуела,филипините,иран,сирия ...русия ????те ли ви са по мили от българия ,европа ?????само една година да ви заточат там и ще станете толкова радикални антипутиновисти че ще се палите масово пред парламента само при споменаването на буквата п,жако че няма да ви се случи.

    Коментиран от #10, #12

  • 10 читател

    9 5 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Като чета написаното от теб-Публикувано във факти.бг: парламента само при споменаването на буквата п,жако че няма да ви се случи.
    май ти се е случило!
  • 11 Kcaniba

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Офффф":

    Офффф.... Ф... ОФФФФ
    Талибан, ИДИЛ, ие от осква ли са троле?!
    Вашингтон са терористите, каква Москва!??
  • 12 Kcaniba

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Краставите магарета се надушват!
  • 13 Kcaniba

    5 10 Отговор
    Империята на злото !Коментарите са излишни!

    Коментиран от #14

  • 14 Сиргей

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Серега стина вече, че вашта империя на злрто, изостави нашата империя на великиие укри!!!
    На здраве!!
    Пратете долари поне, че идва студа!!!
  • 15 Kcaniba

    3 6 Отговор
    Наздраве тролейников!Студа не може да ни уплаши,а защо ти го давам за домашна работа! Успех в решението на домашното!И не прекалявайте с количеството бояришинка!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 simonm

    0 0 Отговор
    Дружба народов-Дружба терористов Новото мото на Русия
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания