3 Септември, 2017 14:32 5 662 15

Взривът в Северна Корея – пет пъти по-мощен от Нагасаки

  • северна корея-
  • нагасаки-
  • бомба-
  • мощна-
  • взрив-
  • пхенян-
  • водородна

Северна Корея не спира с военните провокации

Взривът в Северна Корея – пет пъти по-мощен от Нагасаки - 1
Снимка: БТА/ AP

Северна Корея обяви, че успешно е провела тест с водородна бомба. Той бе поредният на въоръжените сили на азиатската страна, която беше остро разкритикувана за подклаждане на напрежение на Корейския полуостров.

Според експерти взривът се равнява на 10 килотона, което означава, че по мащаби бомбата на Северна Корея е пет пъти по-мощна от използваната от американците в Нагасаки през Втората световна война, съобщи „Скай нюз“.

Експлозията беше толкова силна, че създаде земетресение с магнитуд 6.3 по скалата на Рихтер. Международната общност осъди опита и призова Пхенян да преустанови агресивните си действия.

Китай, която е най-близкият съюзник на режима на Ким Чен-ун, също осъди военната провокация. Японските въоръжени сили потвърдиха информацията, че земетресението е причинено от експлозия, а не движение на земните маси.

Атомните бомбардировки на САЩ срещу Япония през 1945 година доведоха до масови поражения на японска земя. Американските ядрени бомби над Хирошима и Нагасаки са единствените в човешката история, използвани офанзивно в бойни действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    64 41 Отговор
    КОЙ ПУСНА БОМБИТЕ НАД ХИРОШИМА И НАГАСАКИ? -СЕВЕРНА КОРЕЯ, РУСИЯ ИЛИ ИРАК? НАПРЕД КИМ, ОЩЕ МАЛКО ТИ ТРЯБВА! ПУСКАЙ Я ПО СРЕДАТА НА АМЕРИКА. ДАНО ДА СЕ ОТЪРВЕ СВЕТЪТ ОТ ТЕЗИ ДЕМОКРАТИ.

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 jp power

    29 5 Отговор
    Китай казва на Ким ""стига още'"":)))
  • 4 ГОСТ

    17 7 Отговор
    Бомбата в Нагасаки е била 21 килотона. Тоест тази е наполовина а не пет пъти по-мощна

    Коментиран от #5

  • 5 Лост

    32 13 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Не е важно колко килотона е, важното е да се отървем от световния агресор- САЩ.

    Коментиран от #6

  • 6 Патриот

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Амин!
    Саго като им кзават от САЩ да пишат 5 пъти значи е 5 пъти.
    Ние на математиката ли да вярваме или на драскачите, спонсорирани от ФАЩ?
  • 7 реалист

    24 9 Отговор
    Не виждам никаква провокация ,както и не виждам с какво Северна Корея заплашва световния мир. Всяка суверенна държава има право да развива военния си потенциал както намери за добре и никой няма право да и се бърка в това. В конкретния случай точно притежанието прецизно ядрено и конвенционално оръжие от Северна Корея е гаранция за възпирането на американските домогвания в района. Северна Корея" пречи" единствено с това ,и единствено на САЩ.
  • 8 дедо Любен

    10 17 Отговор
    Много ми е интересно,до къде ще отиде Путин,ползвайки Сев.Корейската си маша...базика се с целият свят...по всяка вероятност,ще доживее и това, Ер Доган да му бие шута...за сега му е широко около врата,да видим до кога!?

    Коментиран от #9

  • 9 Бесен Язовец

    14 5 Отговор

    До коментар #8 от "дедо Любен":

    Чашка по полека с нея че почват да ти се привиждат разни неща

    Коментиран от #14

  • 10 Спиро

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Значи според теб, след като ония са хвърлили бомба срещу цивилни, тияимат същото право да сторят това?
    Не е ли по-зряла позицията на американците да не се развиват ядрени програми за масово унищожение?
    Ако е така, не са ли японците тези, които би следвало да търсят някакво възмездие по този начин а некорейците?
    Размърдайте си празните тикви и помислете преди да се опитате да напишете нещо. Към какво провокират действията на малкото смахнато тлъсто копче? Какъв е резултата?
  • 11 Георг Георгиев

    19 8 Отговор
    Тежко е когато трябва да загубиш монопола си върху световното управление и своеволие.Иначе администрацията трябва да се катери п
    високите върхове на високите планини за да оцелее за някой й друг ден в повече.
  • 12 Гост

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Защо пак си пропуснал да си изпиеш хапчетата!?
  • 13 Теди

    14 1 Отговор
    Човечеството уверено върви към самоунищожение.
  • 14 дедо Любен

    0 8 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Язовец,какво не ти хареса пак...те знам дали алкохола ми влияе,но като чета какво се пише в този сайт,коментарите включително,оставам с убеждението че повечето от писерушките тук,са перманентно пияни...!Няма лошо-забавлявайте се,заедно със редакторите на сайта!И най голямата трагедия е това,че невиждате по далеко от носа си.....
  • 15 бай село

    2 0 Отговор
    Напълно подкрепям мнението на реалист! Защо ядреното оръжие в ръцете на американците е безопасно , а в северно корейците не? Или никой не трябва да има ядрено оръжие , или всички да имат! Не може силният да го има с цел нападение или заплаха , а слабия да не може да се защити.Подкрепям Северна Корея , защото по този начин тя се противопостави на световния АГРЕСОР сащ!!! Поздравления , трябва да следваме примера на Корейците!
Новини по държави: