Last news in Fakti

5 Септември, 2017 07:11 2 362 2

1 милион души на митинг в защита на рохингите (ВИДЕО)

  • мианмар-
  • чечня-
  • грозни-
  • протест
1 милион души на митинг в защита на рохингите (ВИДЕО) - 1
Снимка: АР/БТА

Лидерът на руската република Чечня Рамзан Кадиров заяви, че ще се обяви против курса на руското политическо ръководство, ако то поддържа властите на Мианмар, по отношение на протестиращите мюсюлмани от малцинството рохинги в западния щат Ракхайн. „Ако Русия поддържа тези дяволи, които днес извършват престъпления – аз съм против позицията на Русия, защото аз имам свое виждане и своя позиция”, казва Кадиров във видео обръщение публикувано в YouTube. Добре е да се види картата, къде се намира тази държава, кои страни са й съседи, къде на практика живеят мюсюлманите, допълва чеченският лидер. „По никакъв начин там не може да се изпрати войска, защото това е прерогатив на държавата. Но ако имах възможност бих ударил с ядрено (оръжие) там, за да унищожа тези хора които убиват деца, жени и сираци”, заканва се Кадиров. По неговите думи, случващото се в Мианмар е непоносима болка за мюсюлманите, за цялото човечество. Чеченският лидер окачествява случващото се там като геноцид.

Кадиров заявява още, че на него му е „близък” подходът на турският президент Реджеп Ердоган по отношение на казуса Мианмар, който е най-добрия и най-открития. Миналия петък президентът на южната ни съседка окачестви като „геноцид над мюсюлманите” сблъсъците между будистите и мюсюманите- рохинги в Ракхайн.

Над 1 милион души присъстваха в понеделник вечерта на митинг в Грозни срещу „геноцида срещу мюсюлманите” в Мианмар. Организаторите заявиха, че не се стигнало до сблъсъци. Основният лозунг на протеста е бил: „Без геноцид срещу мюсюлманите в Мианмар”. На митинга е било прието обръщение към президента на Русия Владимир Путин с молба да съдейства за прекратяване на насилието над мюсюлманите- рохинги.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че са обезпокоени от съобщенията за операцията срещу рохингите от страна на местните власти. В резултат на сблъсъците са загинали 400 души, от които над 350 рохинги. Последните се смятат за коренното население на територията на днешния мианмарски щат Ракхайн, макар повечето историци да вярват, че рохингите са се преселили в Мианмар по време на британското колониално владичество. Властите и обществото на Мианмар, където основната религия е будизмът, смятат мюсюлманите рохинги за нелегални мигранти от Бангладеш и им отказват гражданство. Конфликтът между рохингите и гражданите на Бирма, изповядващи будизъм в щата Ракхайн, тлее от години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    16 1 Отговор
    Мианмарци, ние сме с вас!
    Дръжте мюсюлманската зараза извън пределите на Мианмар!
  • 2 ССССЧ

    2 0 Отговор
    Е щом тлее, ем че то ще се запали и да видим кой ще изгори.
    Най опасното нещо е гражданската война. Ще наблюдаваме ситуажията .....