Last news in Fakti

6 Септември, 2017 08:42 2 514 4

ООН: Дайте гражданство на рохингите

  • рохинги-
  • мианмар-
  • антониу гутериш-
  • оон

Генералният секретар Гутериш предупреди, че има риск от етническо прочистване на мюсюлманите рохингя в Мианмар

ООН: Дайте гражданство на рохингите - 1

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че има риск от етническо прочистване на мюсюлманите рохингя в Мианмар, предадоха световните агенции. Той призова властите да им дадат националност или да им осигурят законен статут.

От съществено важно значение ще бъде да дадете на мюсюлманите в щата Ракхайн гражданство или поне засега юридически статут, който ще им позволи да имат нормален живот, в това число и свобода на движение, достъп до пазара на труда, до образование и до здравеопазване, каза Гутериш, обръщайки се към властите в Мианмар.

Гутериш припомни, че историята на дискриминацията, безнадеждността и бедността в Ракхайн е дълга и каза, че тежкото положение на рохингите, останало неразрешено, е продължило прекалено многоо.

Миналата седмица при сблъсъци на бунтовници рохинги с силите за сигурност загинаха близо 400 души. Десетки хиляди напуснаха Мианмар и избягаха в Бангладеш, страхувайки се от репресиите на мианмарските военни и полицаи.

По данни на УНИЦЕФ избягалите са вече 125 000, като 80 процента от тях са жени и деца. Организацията призова за спешна помощ за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    15 3 Отговор
    Гути, етническо прочистване от мюсюлмани е добра новина за света!

    Коментиран от #4

  • 2 Димитър

    5 2 Отговор
    Да се върнат в Бангладеш наглярите , не им пука че не са желани
  • 3 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    Ако и те хукнат към Европа,това вече ще е апокалипсис...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.