Тема: Украйна

7 Септември, 2017 19:19 3 930 16

Порошенко подкрепи руската инициатива за войната, но...

  • украйна-
  • донбас-
  • петро порошенко-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин

Президентът постави условия пред мироопазваща операция в Източна Украйна

Порошенко подкрепи руската инициатива за войната, но... - 1
Снимки: БТА/АР

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че операция по опазване на мира в Източна Украйна ще позволи да се направи пробив в уреждането на конфликта, но постави условия за тази идея, спомената за пръв път тази седмица от руския му колега Владимир Путин, съобщи Reuters.

Въпреки че Кремъл досега се противопоставяше на искането на Киев да бъдат изпратени сини каски в на изток, руският президент каза, че подкрепя идеята там да има подобни сили за поддържане на мира.

Идеята на Путин обаче е те да са с ограничен мандат и да отговарят само за охраната на наблюдателите от ОССЕ и на демаркационната линия между зоната, комадвана от Киев, и тази под контрола на проруските сепаратисти.

Порошенко подкрепи руската инициатива за войната, но...

"Разполагането на сини каски на ООН по цялата територия на Донбас ще бъде истински пробив в мирния процес", заяви украинският държавен глава в реч пред парламента.

Според Порошенко евентуална такава мисия трябва да обхваща "цялата окупирана територия, включително неконтролираната от Киев част от руско-украинската граница", през която според Киев и Запада влизат бойци и оръжия от Русия.

Украинският президент иска сред сините каски да няма нито един руски войник. Той изключи всякаква възможност за военна офанзива за повторно превземане на териториите под бунтовнически контрол, като изтъкна опасността от много цивилни жертви и неспособността на украинската армия да воюва с руската, което е "пет пъти по-голяма".

Порошенко подкрепи руската инициатива за войната, но...

Русия поиска във вторник от Съвета за сигурност на ООН да разреши разполагането на лековъоръжени бойци в Източна Украйна, но единствено с цел защита на около 600-те наблюдатели на ОССЕ във военната зона. Въоръженият конфликт отне живота на повече от 10 000 души от април 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барчо

    71 52 Отговор
    Порошенко е суперяк , Донбас рано или късно ще бъде украински !

    Коментиран от #2, #4, #5, #11

  • 2 Бесен Язовец

    39 71 Отговор

    До коментар #1 от "Барчо":

    Това никога няма да се случи бе менте

    Коментиран от #3

  • 3 Барчо

    68 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    По голямо менте от тебе, няма във Факти бг ! По пет пъти на ден си сменяш ориентацията, то си за руснаците, то против тях, истинска фурнаджийска лопата си !
  • 4 Morgoth

    29 19 Отговор

    До коментар #1 от "Барчо":

    Русия няма интерес да вземе Донбас - поддържа конфликта за да има разменна монета когато дойде време за сваляне на санкциите на запада. Явно сега след като в Сирия нещата са ясни от военна гледна точка е дошло време за сядане на масата за преговори и всичко ще се гледа в пакет.
    Нещо от сорта - даваме ви част от Сирия за да си направите Кюрдистан, помагаме ви да потушите екшъна в Донбас, а вие сваляте санкциите и забравяте за Крим. Пък Асад ще го сменим с "демократични" избори на които ще бъде избран друго наше протеже.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Барчо

    56 23 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Точно казано, именно заради санкциите, руснаците ще върна Донбас на украинците !

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фсфдс

    31 55 Отговор
    Абе хора, какво се карате. Изявления на политици се четат на обратно. Порошенко е казал, че няма да напада Новорусия, т.е. признава границата там където е и тва е. Като казва "ние няма да нападаме, защото руснаците са по-силни" разбирайте, че тия сини каски пазят Украйна от Новорусия, а не обратното.
    Излиза, че той признава границата, ама не се знае новите руснаци дали ще я признаят. Той не е в положение да поставя условия.
  • 9 Kcaniba

    57 41 Отговор
    Империята на злото е на колене! Започва да се огъва!В Русия идват избори и режима в империята на злото,започва да разбира и осъзнава какво и се случва, след агресивната си и терористична политика!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Вальо

    22 56 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    Канибал, нещо ти бяга ориентацията - ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО се осира в очакване на някакво ураганче, а какво ще стане, ако я връхлети онова УРАГАНИЩЕ от изток - Боже, не ми се мисли ...
    Апроро, знаете ли какво е знамето, което е навел пОРОШЕНКО???
  • 11 Марио

    20 56 Отговор

    До коментар #1 от "Барчо":

    От сто години дето има една дума президента Путин искаше сини каски в Дамбас и Логанск. Но не се обърна внимание. А да да мидим какво ще се направи по случая. Потрошеинко е като малко дете. Не искам, сега пък искам.
  • 12 Марио

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Барчо":

    Хаааааааааааааа-ха-ха.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ivan

    27 0 Отговор
    Забрави да добавиш-Крим също.
  • 15 стоян георгиев

    39 14 Отговор
    нищо няма да стане.руска инициатива глупости!!!!руснаците ги устроива този конфликт.дреме им че няколко милиона техни сънародници ще мрът от глад близките години,нали путин ще може да се пъчи с крим и да създава напрежение когато реши.донбас и крим са новата приднестровска република.считаи мизерия ,безработица и руски мутри,щом обаче местните ги кефи да им е честито.
  • 16 нпанов

    30 8 Отговор
    русия е във безизходица и води преговори за капитулация
Новини по държави: