Last news in Fakti

12 Септември, 2017 07:21 3 204 7

Истанбул става гробница при над 7 по Рихтер

  • истанбул-
  • турция-
  • трус-
  • рихтер-
  • земетресение

Около 600 хиляди сгради може да се срутят в мегаполиса при силно земетресение

Истанбул става гробница при над 7 по Рихтер - 1
Снимка: Shutterstock

Около 600 хиляди сгради може да се срутят в Истанбул в случай на силно земетресение, за което учените отдавна предупреждават, че се очаква в този район, съобщава "Хюриет дейли нюз".

Признанието е на министъра на околната среда и градоустройството Мехмет Йозхасеки.

Министърът напомни, че учените прогнозират в Истанбул силен трус през следващите 15 до 30 години и акцентира върху необходимостта да бъдат взети превантивни мерки за ограничаване на последствията.

"Ето защо ние работим. Взели сме всякакви мерки, отчитайки реалностите; подготвили сме инфраструктурата, наясно сме с проблемите", каза министърът. По думите му обаче има около 600 000 здания, за които съществува риск да се срутят при евентуален силен земен трус.

Наскоро ръководителят на истанбулската обсерватория заяви, че в близко бъдеще се очаква районът на Мраморно море да бъде разтърсен от трус с магнитуд от над 7 по скалата на Рихтер.

Всички учени приемат, че ще има подобно земетресение около района Мармара, но не можем да определим дата, каза експертът на пресконференция по повод отбелязването на 18-ата годишнина от труса на 17 август 1999 г., при който загинаха 18 хиляди души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очо

    15 7 Отговор
    Недай Бог на никому-дори и на тях.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 име

    8 3 Отговор
    В България много ще се радва част от населението, ако не дай си боже това се случи.
  • 4 Ahmet

    4 8 Отговор
    Нищо, в Източна Румелиа има много земя и празни къщи може там да се преселят след незаконното отцепване преди 100 години!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сойка Присмехулка

    3 1 Отговор
    Ако турчолято не отделяха по толкова време да се кланят на алах, докато се молят, то може би щяха да имат по-добри архитекти. Ама какво да се очаква от народ, който поради някакъв религиозен фанатизъм изпитва ненавист към препуциума. Те горките не могат да се обръснат, та сгради тръгнали да строят. Смешна работа.
  • 7 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ahmet":

    Все пак и в България трябва някой да върши черната работа по селата, а именно да рине и почиства кочините на свинете, за те биха свършили чудесна работа.
Новини по държави: