14 Септември, 2017 23:30 1 274 2

Косово: Време е за решителни преговори със Сърбия

  • хашим тачи-
  • косово-
  • федерика могерини-
  • сърбия-
  • балкани-
  • ес

Идва решителна фаза на диалога между Белград и Прищина, заяви косовският президент Хашим Тачи 

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и е време за нова, решителна фаза в този диалог. По думите му нормализирането на отношенията означава мир и стабилност в региона и сигурна евроатлантическа перспектива за Косово и европейска за Сърбия, съобщи Танюг.

Тачи заяви за радио The Voice of America, че полза от това ще имат и Белград, и Прищина, и за това са заинтересовани и международната общност плюс всички останали страни от Балканите.

Искам да вярвам, че това ще отвори нова страница в диалога между Косово и Сърбия или ще бъде финална фаза, което означава известна интеграция на Прищина в ООН и бърза европейска перспектива за Белград, заяви Тачи.

Коментирайки твърденията, че в двустранният диалог, който се осъществява с посредничеството на Европейския съюз, може да се включат САЩ, Тачи каза, че ЕС и първият дипломат на Брюксел Федерика Могерини ще запазят главната роля в този процес.

Но естествено винаги съм искал САЩ да имат по-активна роля, тъй като за косовските институции това означава доверие и гаранции, че процесът на постигане на споразумение и неговата реализация ще бъде успешен, заяви още Тачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    11 0 Отговор
    И за чий дедов па са им на сърбите добри отношения с банда сунити, които поради някакъв религиозен фанатизъм изпитват ненавист към препуциума???
  • 2 ели

    1 0 Отговор
    Един от главните канали за наркотика в Европа е Косово това го знаят и в Брюксел но те са свикнали да мълчат когато трябва и да попадат в истерия когато е нужно .В даклада за Европейски съвет специално по проникновение на наркотика в Европа бе казано, че един от каналите е Косово.