Last news in Fakti

15 Септември, 2017 15:00 3 517 10

Русия, Турция и Иран се разбраха за Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • турция

Договорени бяха четири зони за деескалация

Русия, Турция и Иран се договориха за създаване на зони за деескалация в Сирия, съобщи „Ройтерс“.

Това се казва в декларация от общата среща в Астана. Зоните ще бъдат 4 и ще включват - изцяло или частично - Източна Гута, както и провинциите Идлиб, Хомс, Латакия, Алепо и Хама, както и някои райони от Южна Сирия

Те ще действат в рамките на срок от 6 месеца. При определени обстоятелства срокът може да бъде и удължен. Целта за зоните ще е да се гарантира спазването на споразумението за прекратяване на огъня в района.

Специални наблюдатели ще бъдат изпратени в Идлиб. Голяма част от района се контролира от джихадистки сили. Договорени са и границите за деескалация в провинцията.

Русия и Иран са едни от най-големите поддръжници на режима на Башар Асад в рамките на войната, докато Турция подкрепя част от бунтовническите сили.

Следващата среща в Астана ще се проведе през октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барбарас

    6 17 Отговор
    -Да си я взимат да си я делят и да продават пясък от нея по-целият свят след либийските и суданските арабески най-гадните бяха сирийските така че голяма загуба няма.....
  • 2 onq s konq

    5 26 Отговор
    И ДА Е ЯСНО-всякакви договорки между мишки БЕЗ АМЕРИКА е сметка без кръчмар!
  • 3 hıhjo

    18 2 Отговор
    Ти пък къде ги слагаш краварите те там тежест нямат

    Коментиран от #6

  • 4 ХАСАН

    2 11 Отговор
    Сирия да я разделят на четири!!! И Турция да си вземе своята част..без туй има три милиона бежанци плюс милион от Европа и да се се направи СеверноТурска Сирийска Ребублика...имат историческо право за това
  • 5 ХАСАН

    1 4 Отговор
    Като пример Кипър..имаше дрязги,междуетнически сблъсъци а сега има мир, просперитет и разбирателство
  • 6 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "hıhjo":

    всички зони извън тази на асад са американски.включително и турската.като изключим алкаида ,които така или иначе са обявени за унищожаване в тези зони ,другите противници на асад са американски съюзници.сащ вече имат и две бази в сирия ,а със сегашния план за деескалация реално се признава положението.

    Коментиран от #7

  • 7 ХАСАН

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "стоян георгиев":

    Интересно ми е като свърши ислямска държава и базите-на Сащ останат срещу базите на Русия тогава какво ще стане???Ако съюзника на Русия се раздели къде ще е ответния удар на Русия - Балтика,Полша,Балканите???

    Коментиран от #10

  • 8 ХАСАН

    4 3 Отговор
    Русия може да направи бази в Македония или Сърбия
  • 9 Киро

    1 2 Отговор
    АХАХАХАХА разбрали се били!

    А американците питахте ли?

    Сега лекичко ще въоръжат кюрдите и разбирателството на мишките приключва!
  • 10 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "ХАСАН":

    след идил ще има избори хасане.после правителство на помирението и после чао русия здравеи запад,щото парите за въстановяването на сирия ще доидат познаи от къде,а и пазарите и технологиите.руснаците ще се опитат да спазарят нещо ,но не е ясно дали ще успеят.сирия не е донбас и тук техните възможности да консервират конфликта са много малки ,така че след края на идли и ал каида ще има п[ътна карта за мир,избори както и страни донори.предполагам че кюрдите ще управляват новата сирия заедно с умерените сунити,но и шиитите ще имат пръст в управлението.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания