Last news in Fakti

18 Септември, 2017 16:30 4 837 7

Дамаск във финален щурм срещу "Ислямска държава"

  • сирия-
  • ефрат-
  • ислямска държава-
  • сирийски демократични сили-
  • дейр аз зур

Сирийската армия форсира река Ефрат при Дейр аз Зур и напредва по източния бряг 

Дамаск във финален щурм срещу "Ислямска държава" - 1
Снимки: БТА/АР

Сирийските правителствени сили, сражаващи се срещу джихадистите от "Ислямска държава", за първи път пресякоха река Ефрат и минаха в настъпление на източния й бряг при град Дейр аз Зур, след като в началото на този месец разкъсаха блокадата на части от града.

Новината предаде Reuters, цитирайки базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Представител на центъра съобщи, че сирийските войски са форсирали реката от южното предградие Джафра. Руското министерство на отбраната потвърди тази информация, като посочи в съобщение, че сирийската армия е прогонила джихадистите от редица села на източния бряг на Ефрат и развива настъплението си в източно направление, разширявайки завзетия плацдарм.

Дамаск във финален щурм срещу "Ислямска държава"

Подкрепяните от САЩ бунтовнически отреди на Сирийските демократични сили (СДС), в които главна роля играят кюрдските въоръжени формирования, също напредват срещу ИД по източния бряг на Ефрат, докато сирийските правителствени сили и техните съюзници напредват от запад.

Правителствените сили там бяха в обкръжение от близо три години. Едновременното настъпление срещу ИД предизвиква опасения от сблъсъци между СДС и силите на Дамаск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    11 21 Отговор
    явно за това е била бомбандировката над кюрдите,а именно за да ги изпреварят и да дебаркират на другия бряг на ефрат.почва надлъгването за останалата територия на идил и явно въпреки договорките ще има мръсни номера.сега очакам да се объркат американците .

    Коментиран от #3

  • 2 Kcaniba

    55 5 Отговор
    Русия изначално оповести стратегията си в Сирия, когато по покана на законното и правителство запуца брадите и чалмите с ракети, бомби, безпилотници и "калибър“.
    Неделима и едина Сирия, в рамките на конституцията, в рамките на демократично избраното правителство!!!
    Къде е тази опозиция, защо козяк мълчи!??Беше американски внос тази опозиция!!!
    Никой в тази опозиция не бе родом от Сирия, а тарамбуки от цял свят!!!
    Муслимски интернационал!!!
    Братушки газете!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Бах

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Нали знаете.Който бие пръв,бие два пъти..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъпанар

    9 23 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Виж сега мойто момче, аз CNN не гледам, интересуват ме само Българските новини. Ти явно прекалявяш с програма ВРЕМЯ :)
    Явно не можеш да "стоплиш" че господарита на които така усърдно лижеш МАЗНИТЕ ЗАДНИЦИ имат за цел да ни занимават с глупости и да ни противопоставят на ....фили и ....фоби за да не се обединим и изринем 240-те търтеи заедно с проклетите им партийки. Но, като гледам ти липсва умствен багаж, малкото
    ти мозъче е прекалено добре полирано и разбира само от спуснати наготово опорни точки. Така, че продължаваи да бълваш простотии и може татко Путин да те цунка по бузката за добре свършената работа!
  • 7 Kcaniba

    5 1 Отговор
    Не плачи, малката!!
    На здравииии