20 Септември, 2017 08:43 2 594 4

Скопие премахва бутафорните паметници

  • паметници-
  • скопие-
  • македония-
  • скопие 2014-
  • проект-
  • алагьозовски

Проектът ще бъде поставен "под карантина"

Македонското министерство на културата ще спре проекта „Скопие 2014“, който бе започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски, съобщиха медиите в западната ни съседка.

Преди няколко години беше дадена зелена светлина за проекта, който промени центъра на македонската столица. Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски.

Македонският министър на културата Роберт Алагьозовски заяви, че ще постави под карантина проекта, който включва редица бутафорни паметници по думите му.

„Имайки предвид, че се работи за сложен проект, който се състои от хиляди паметници и нова културна инфраструктура, към проблема подхождаме много внимателно. Тъкмо в този смисъл "Скопие 2014" не е включен в новата стратегия за развитие на културата. Смятаме го за един вид вирус, който първо трябва да поставим под карантина, да го третираме изолирано, пък след това да решим какво може евентуално да планираме с него като следващо развитие", каза Алагьозовски.

Над река Вардар бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът предвижда и поставяне на огромно „Панорамно колело“ за над 15 милиона евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок.

Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

„Незабавно трябва да спрем проекта „Скопие 2014", защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони..., които са абсолютно ненужни и струват скъпо", каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Цецо

    29 2 Отговор
    Една стъпка в правилната посока. Дано да не е първа и единствена.

    Коментиран от #2

  • 2 Република Скопие

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Цецо":

    Аааа що още малко и можеше да продадат всичко на Дисниленд и щеше да има нов световен атракцион "Измислената страна" !
  • 3 гость

    0 0 Отговор
    За парите да не берат грижа , винаги могат да ги продадат на Гърция ,а паметника на Самуил ( Самоил) на нас. Ще намерим място за още един.
  • 4 Луно Луно земльо макЯдонска

    1 0 Отговор
    Да сложат паметниците в станцията на метрото, което води до Луната!
Новини по държави: