Last news in Fakti

25 Септември, 2017 02:17 6 617 9

Изпълниха завета на Кубрат край могилата му в Украйна

  • украйна-
  • кубрат-
  • мала перешчепина

Фолклорната звезда Поли Паскова и ансамбъл Мездра вдигнаха на хоро българи и украинци 

Всебългарският събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та годишнина от откриването на гроба на Цар Кубрат – основател на Стара Велика България събра българи от цял свят в с. Мала Перешчепина, район Нови Санжар, Полтавска област, Украйна.

В събора "Към Завета - Кубрат 105", призовал да обединим всички родолюбци по примера на великия държавник-обединител, се включиха българи от България, Украйна, Молдова, Албания, САЩ, Испания. Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с традиционна украинска пита, след което поднесоха венци и цветя на гроба на Великия Кубрат.

На метри от свещената за всеки българин могила бe вдигната сцена с амфитеатрални места за зрителите, а местните жители бяха подготвили изложение на сувенири и традиционни за района изделия на народно изкуство.

Официалното откриване на събора стартира с химните на България и Украйна. Приветствия към гостите отправиха Рита Владимировна Верба – зам.-ръководител на Новосанжарската районна държавна администрация, Виталий Мазан – кмет на Мала Перешчепина и народният представител Красимир Богданов.Той поздрави присъстващите от името на ПГ „Обединени патриоти“ и от ръководството на ВМРО и прочете писмо до участниците и гостите на фестивала, изпратено от Български национален фронт в САЩ и Канада.

Гостите бяха приветствани и от Емир Валеев – Ръководител на всеукраинската асамблея на татарите/волжките българи/ и зам.-ръководител на съвета на малцинствата в Украйна, Делян Дамяновски — председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, Симеон Желяпов – председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, Патриция Кирилова — журналист, председател на сдружение „Велика Болгария“, Марин Маринов — представител на мото клуб ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ и на Национално сдружение „Хан Кубрат“, Румен Спасов – председател на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“.

Статуетка на Кубрат, подарък от Ивелин Михайлов /автор на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия/, бе връчена на Димитър Христов от гр. Полтава, за принос към популяризирането на делото на владетеля на Велика България и създаването на мемориално-историческия комплекс в Мала Перешчепина.

Всички присъстващи почетоха с минутна мълчание паметта на Симеон Симеонов — член на Фонд „Хан Кубрат“ и Юрий Петрука — бивш главен архитект на Полтавската областна държавна администрация, активно работили за създаването на комплекса.

Народната певица и любимка на публиката Поли Паскова, заедно с ансамбъл Мездра, откриха големия концерт и вдигнаха на хоро българи и украинци. След тях на сцената се качи най-родолюбивата рок-група „Епизод“, както и ансамбълът за татарски песни „Булгар чекчеклари“ със солистка Венера Багаутдинова, танцови и певчески състави от България и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    10 17 Отговор
    Хайде бе, русофили и русороби- що не коментирате тази новина- нали уж нямало държава Украйна, нямало кан Кубрат, нямало Стара Велика България, щото- според вас- руските русолюбци- русия е над всичко и е по-стара държава от България! Къде сте СЕГА, под ТАЗИ статия, да коментирате каква държава е била Стара Велика България, за градовете Болград и Биляр, за кан Кубрат, неговият гроб и положеното в него съкровище и неговата роля за създаването на българската държава и държавност от кан Аспарух? Ако сте българи, ще коментирате тази новина, а не дали руският пилот наистина е паднал в турция! Но вие НЕ СТЕ българи, нали- и никак не ви интересува нито кан Кубрат. нито кан Аспарух, нито създаването на българската държавност- която пропагандирате, че е от 1878г. а то - изненада за вас, слепите духовно- Аспарухова България била създадена от кан Аспарух- СИНА НА КУБРАТ- през 681 г.- ВЕКОВЕ преди русия!

    Коментиран от #2

  • 2 историк

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "юрист":

    Много си зле девойче! Вземи си успокоителните и не се опитвай да трупаш някакви дивиденти върху историята ни! Незначителна и жалка си спрямо нея! Недей събужда духовете на дедите ни...ще те видят и ще съжалят че са изградили България. Дребно човече си!
  • 3 Грую

    4 5 Отговор
    Само дето от нашия велик хан е останал само един голям чеп в с. Мала Перешчепина. Т .е. нищо, каквото остава от всеки от нас, като си замине от този свят. Как пък разбраха, че това е гробът на Кубрат? То по тези земи колкото щеш племена и велики претенденти за наследство са минали.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 юрист

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    “...Публикувано във факти.бг: Как пък разбраха, че това е гробът на Кубрат?...“ ПЕПЕЛ ТИ НА ЕЗИКА! “Николай Овчаров: Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел 04.09.2012 15:57 Гробът на Хан Кубрат е единственият напълно доказан гроб на български владетел и то не на кой да е владетел, а на създателя на Велика България. Това каза пред журналисти проф. Николай Овчаров, предаде „Фокус”. Идеята е заедно с Асоциацията на българите по света да се направи Мемориален комплекс около гроба на Хан Кубрат, който да привлича не само българи, но и хора от цял свят, защото това е съкровище, съпоставимо с най-големите открития на световната археология. ... Хората там имат много вяра в тази насока, каза проф. Овчаров....Пръстта, която е предадена на кмета Йорданка Фандъкова, ще се съхранява в Музея за история на София. И на други градове ще бъде предадена пръст, за да може и местното население да се включи в тази инициатива. До скоро съществуваха съмнения за произхода на съкровищата от гроба на Хан Кубрат в село Малая Перешчепина в Украйна. Но през 1999 година излезе една хроника от Волжка България, писана през 13 век, по-късно преведена на руски език през 17 век. Тази хроника буквално разруши митовете за това, че Велика България на Кубрат е била унищожена от хазарите. Т.е. те не са били в района на град Полтава, в близост на който са намерени съкровищата. Това означава, че това са съкровищата на Хан Кубрат. Днес всички признават, че тов
  • 5 юрист

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Грую":

    “...Днес всички признават, че това е гробът на Хан Кубрат, че наистина той е погребан там. Сега съкровищата от гроба се съхраняват в Ермитаж в Санкт-Петербург, Русия.“
    https://www.actualno.com/society/nikolaj-ovcharov-grobyt-na-han-kubrat-e-edinstvenijat-napylno-dokazan-grob-na-bylgarski-vladetel-news_399264.html
    Разбра ли сега КЪДЕ се съхраняват съкровищата от гроба на хан Кубрат?
  • 6 ВМОРО

    2 4 Отговор
    Професор Овчаров не е последна инстанция в историческата наука и археологията. Не е доказано по категоричен и неопровержим начин, че съкровището от Мала Перешчепина е принадлежало на кан Кубрат.
    Също така си има логично обяснение защо съкровището се съхранява в Ермитажа.
  • 7 ВМОРО

    8 0 Отговор
    И все пак това е чудесно мероприятие. Дано стане традиционно.
  • 8 Българионъ

    1 0 Отговор
    Титлата на българските владетели до преди 1018 година:
    КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА ( КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога).
    Никъде в изворите, в хрониките, по каменните надписи няма ХАН, нито КАН! "кан" и "хан" са една и съща дума произнесена по два различни начина. ХАН(КАН/ KHAN| е титла на монголо-тюркските владетели от Чингис( 1162 -18 август 1227) насетне. А българите не са нито монголи, нито тюрки.Впрочем има регистрирана тракийска титла AKENAS – VIII век преди Христа.
    Титлата е KANAC BIГI. Канас У Биги - Княза от Бога. BIГI - БИГИ е падежна форма на Бог.
    Бога, Бага, Биги. Канас е княз . Канас = Кня(е)с(з) Ако премахнем гласните то става още по ясно - Кнс =Кнс(з).
    КАНАСИ – Линеар А, документ с регистрация Ко za 1c – от преди 3800 години.
    АКЕНАС – Фригийски надпис W-07 – от преди 2710 години.
    КАНАС, КАНЕС – Старобългарски надписи от ранното Средновековие – IX век.
    КЬНѦЅЪ – Писмени паметници от Х век.
    КЪНѦЗЪ – Писмени паметници от XI век.
    КНЕЅЪ- Писмени паметници от XVII век.
    КНЯЗ –Писмени паметници от XIX век.
    КНЯЗ – Най-ползваната форма през ХХ и ХХI век.
    Княз е висшата титла! От нея по висша няма! За пример- Княза на Мрака и Княза на Светлината! Е, отгоре е само БОГ!

    Родът Дуло носи имена използвани от сарматите в Боспорското царство. Едно от имената записани в боспорските надписи е Дулес. П
  • 9 Българионъ

    0 0 Отговор
    Та тази история със снопа пръчки е само един добре съчинен мит. Още у Езоп(тракиец) има басня с такова съдържание, пренаписана в стихове през ІІ в от н.е. от Бабрий и носеща заглавието „Селянинът и неговите синове”. http://www.bglibrary.net/ebooks/17en/en-bg-bashta-sinove.php
    У нас се знае точно кога се е пръкнала тази история - през 1882 г.в Пловдив излиза "Кратък учебник върху българската история, от най-старо време и до днес", със съставител Стефан Бобчев, в който е включена същата легенда, като в „главните роли” вече са хан Кубрат и синовете му. Откъде ли авторът е почерпил извори за да я включи в учебника, който е иначе копие на историята на Константин Иречек...хаха...
Новини по държави: