21 Септември, 2017 10:25 1 393 3

Исторически договор срещу ядрените оръжия

  • ядрено оръжия-
  • оон-
  • доналд тръмп-
  • северна корея

42 страни подписаха споразумение за забрана на атомния арсенал 

Повече от 40 страни подписаха договор за забрана на ядрените оръжия - пакт, който бе пренебрегнат от световните сили, но е смятан все пак за историческо споразумение от поддръжниците си, съобщи CNN.

"Вие сте държавите, показали морално лидерство в свят, който в днешно време отчаяно се нуждае от морални лидери", заяви в началото на церемонията по подписването Беатрис Фин, изпълнителен директор на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия.

За един час 42 държави сложиха имената си под договора. Гвиана, Тайланд и Ватикана вече ратифицираха договора, който трябва да бъде ратифициран от 50 държави, за да влезе в сила.
За тях ще важи забрана да разработват, да изпробват, да произвеждат, да притежават или да се запасяват с ядрени оръжия.

Още през юли 120 страни дадоха одобрението си за такъв договор, но преговорите за него бяха бойкотирани от ядрените сили и техните съюзници.

Седем десетилетия след като САЩ пуснаха две атомни бомби над Япония по време на Втората световна война, се смята че днес в света броят им е около 15 000. На фона на напрежението заради севернокорейските ядрени и ракетни опити, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза във вторник, че светът е изправен пред най-голямата заплаха от ядрена атака от края на Студената война.



САЩ, Великобритания и Франция смятат обаче, че забраната няма да сработи. Американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви, че разоръжаването ще окуражи "лошите играчи", а френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан нарече договора "пожелателно мислене", което "граничи с безотговорност".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 0 Отговор
    Нищо ще измислят още по разрушително оръжие от ядреното само като се променят физичните зависимости
  • 2 Гостенин

    9 1 Отговор
    Северно корейците подписали ли са?

    Коментиран от #3

  • 3 tost

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гостенин":

    Ако подпишат, това означава че чичо САМ на мига ще им наложи американска демокрация тип Ирак,Либия,Сирия и Авганистан.