Last news in Fakti

23 Септември, 2017 19:23 21 277 12

Отвлечен самолет на „Луфтханза”, се завърна след 40 години (СНИМКИ + ВИДЕО)

  • луфтханза-
  • самолет-
  • отвлечен-
  • ландсхут

Машината бъде изложен в музея на авиацията „Дорниер"

Отвлечен самолет на „Луфтханза”, се завърна в Германия след близо 40 години, съобщава ДПА.

Става дума за самолет Boeing 737-230QC - „Ландсхут”, който беше отвлечен на 13 октомври 1977 г. от четирима палестински екстремисти от Народния фронт за освобождение на Палестина. Драмата приключи пет дни на 18 октомври 1977 г. в сомалийската столица Могадишу. Там германски спецчасти щурмуваха самолета и освободиха всички 86 пътници. Пилотът Юрген Шуман беше убит преди това от един от терористите.

След заложническата драма „Луфтханза” продължава да използва самолета. На 5 септември 1985 г. той е продаден на американската авиокомпания Presidential Airways. След това той е използван от редица авиокомпании в Азия до 2008 г. , когато е бракуван.

В началото на 2017 г. вицепремиерът Зигмар Габриел обяви, че самолетът ще бъде върнат в Германия, за да бъде реставриран и изложен в музея на авиацията „Дорниер” в южния германски град Фридрихсхафен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОБИ КОЧА

    64 11 Отговор
    Браво Венци ,гръмкото заглавие ме накара да прочета, иначе безсмислената ти статия.

    Коментиран от #2

  • 2 Венци Михайлов

    56 8 Отговор

    До коментар #1 от "БОБИ КОЧА":

    Благодаря, германците от всяко парченце правят история. А ние от нашата 1300 годишна история, я докарахме до клозета .....
  • 3 Сева

    28 20 Отговор
    Забележете с какъв самолет и на коя държава бяха докарани въпросните останки от нещо някога било самолет.Що не си ги возят сами нали са много отворени,налагат санкций на Русия ама като нас за къде са без Русия.

    Коментиран от #5

  • 4 München

    13 12 Отговор
    Г-н Михайлов, елементарна математика: 1300 г. Минус 200 г. Византийско, минус 500 г.Турско = колко години????
  • 5 Радо Смилков

    13 17 Отговор

    До коментар #3 от "Сева":

    До: "Сева" Самолетът, които, достави боинга, го забелязахме какъв е - украински е! Не ви ли обърнаха внимание, докато раздаваха опорните точки, за да не стават грешки, товарищ? 😀
  • 6 Сева

    4 4 Отговор
    Самолета е построен по съветско време от руски специалисти и тогава и сега самолетите се строят в завод различен от конструкторкото бюро,в момента може да е украински но какво са украинците,руснаци които мразят руснаците,като хърватите чисти сърби които мразят сърбите.

    Коментиран от #7

  • 7 Радо Смилков

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Сева":

    Сева, виждам, че са пристигнали опорните точки, но защо не помолиш да ти изпратят и кратко помагало по български правопис и пунктуация?! 😀

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Сева

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Радо Смилков":

    До коментар #7 от Радо Смилков Групата от компании "Волга-Днепър" е световен лидер в сегмента на свръхтежъкият транспорт и извънгабаритни товари и от 1990 г. насам успешно представлява руското извънгабаритно гражданско въздухоплаване на международния пазар, чрез три водещи руски товарни авиокомпании като част от "Волга-Днепър" и "ЭърБриджКарго" многократни носители на Националната награда "Криле на Русия" и "Атран", чиято история датира от 1942;Това че самолета е на ОКБ “Антонов”не означава че е украински,тогава е било СССР,а ОКБ „Антонов” чисто руско,създадено е през 1946 г. в Новосибирския авиационен завод, а от през 1952 г. е преместено в Киев.Между другото от 26.07.2017 г.държавният авиостроителен концерн "Антонов" е история,лилвидирахого и него бандеровците.Да им е честита демокрацията.Украинците са тръгнали на там, където бяхме ние преди 26г.
    Нашият преход продължава с пълна сила, техният тепърва започва.

    Коментиран от #10

  • 9 Сева

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Радо Смилков":

    По отношение на правописа и пунктуацията съм съгласен, и моля да бъда извинен, но от мобилен телефон и без очила това мога.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Баджанака

    1 1 Отговор
    на опашката е руското знаме ,не украинското
  • 12 Сева

    1 0 Отговор
    И аз това казвам че е руски,ама някой си украински та украински,аз не виждам добре без очила,ама някой са си направо сляпи.
Новини по държави: