29 Септември, 2017 20:23 2 083 9

SpaceX ще колонизира Марс

  • спейс екс-
  • марс-
  • колонизация-
  • червената планета-
  • илон мъск-
  • spacex

Програмата за колонизация на Червената планета ще стартира през 2024 година

SpaceX ще колонизира Марс - 1
Снимки: БТА/АР

Американската компания SpaceX възнамерява да започне програма за колонизация на Марс през 2024 година, предаде ТАСС. Това обяви основателят на компанията Илон Мъск на международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия.

За целта ще бъде създадена нова ракета-носител BFR с височина 106 метра, диаметър 9 метра и капацитет за пренасяне на полезен товар до 150 тона. Тя ще може да изведе в орбита космически кораб с височина 48 метра, в който ще има 40 кабини, оборудвани за астронавти.

"Във всяка такава кабина ще бъдат настанени по двама-трима човека. По този начин целият кораб ще може да побере около 100 души", каза Мъск.

SpaceX ще колонизира Марс

Една от главните отличителни черти на ракетата-носител ще бъде възможността да бъде използвана многократно, което ще доведе до значителни съкращения на разходите.

Мъск заяви, че ще започнат да строят ракетата след 6-9 месеца и увери, че тя ще бъде завършена до 2022 г. Тогава създателят на компанията планира да осъществи два полета до Марс с товари, а през 2024 г. още четири полета - два с товари и два с астронавти.

Задачите на първите експедиции са да потвърдят наличието на вода за производство на гориво и да подготвят инфраструктурата за последващите етапи от колонизацията на Червената планета.

SpaceX ще колонизира Марс

Новата ракетна технология ще може да бъде използвана в бъдеще не само за космически полети, а и като транспортно средство за Земята, по думите на Мъск. Полетът от една до друга точка на планетата ни ще трае не повече от час. От Ню Йорк до Шанхай ще може да стигаме за 39 минути.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    7 13 Отговор
    Ми много ясно, да няма да го колонизира роскосмос я?!?

    Коментиран от #2

  • 2 абинасК

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Те руснаците вече са там и ги чакат да им светнат ,,ламбите,,.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    8 3 Отговор
    На която и планета да стъпи човек,той ще си остане същият като на Земята-може да забрави да си вземе хляб и вода,но ОРЪЖИЯТА И ВОЙНИТЕ ДО ВЗАИМНО УНИЩОЖЕНИЕ-НИКОГА!
  • 5 Съдия

    3 3 Отговор
    Нещо доста крива сметка ми се струва ...щото за 48метра дължина тези 40кабинки за по 2-3ма човека ...трябва да са по метър всяка и немога да се сетя как ШЕ се съберат в метър на четири метра диаметър 2-3ма човека!!!!?????? ХАХХАХАХАХ Този ни взе за нарисувани врабчета ,палячо

    Коментиран от #8

  • 6 Хахаххахаха

    1 4 Отговор
    Баце,ква Луна Къв Марс бе!???? Руснаците и германците отдавна са там,нещо сте се объркали....Хитлер още втората световна имаше учени измислили летящите чинии и преодоляха гравитацията...!!! Нещо пак започнаха да фантазират американските кравари да лъжат хората...хаххаха били на Луната хаххаха всеки вече разбра за техните измислени филми в стил Холивуд бла бла бла
  • 7 Гост

    6 0 Отговор
    Да Холивуд може всичко. Мисля си ,до кога службите и ЦРУ ще са зад Мъск ,и ще наливат колосални средства в така нареченият бизнесмен, олицетворение на американската мечта. Може да имаш велики идеи , но като нямаш "кеш" "сухо" " мъни" " зельоньй корекомскьй денег" си оставаш само обикновен мечтател , докато дойде банката.Това е правилната политика на силните държави, да отсеят великите си умове, да ги въоръжат с нужният капитал , да им премахнат бариерите , и да ги бутат напред, те да водят. Вярата в Американската Мечта ще бъде жива , и мнозина ще се борят за това. И за мнозина ,няма да има тази кешовица , но ще бутат успешно държавата. У нас кинтите и сладките бизнеси не се дават на велики умове , а на верни поставени лица, с които да делят откраднатото. Такива като "Делянчо" у нас е "великият" ум.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Велик е Илон Мъск, обаче и той я кара на общински и държавни поръчки. Излобирал си едно калифорнийско екочленче автопроизводителите, които не изпълняват квотата за електрички да му плащат отчисления, а сега я кара пак на държавна поръчка- НАСА да е жива и здрава ще му плаща с държавни заеми и с пари на данъкоплатците.
    Обаче блеем като агнета за свободния пазар, свободната конкуренция, демокрацията.
Новини по държави: