10 Октомври, 2017 23:01 2 475 14

Какви цели преследва Ердоган в Сърбия?

  • реджеп ердоган-
  • сърбия-
  • турция-
  • цели-
  • президент-
  • александър вучич-
  • визита

Ердоган с внушителна турска делегация в Сърбия

Какви цели преследва Ердоган в Сърбия? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Тъмносиньо и карирано: така изглежда сакото, донесло късмет на двама силни мъже през април тази година. Така беше облечен Александър Вучич в деня, в който спечели президентските избори в Сърбия - още на първия тур. Така беше облечен и турският президент Реджеп Ердоган в деня, в който с референдум за промяна на конституцията той прокара въвеждането на президентската система в Турция. Дреха, която кара могъщите да изглеждат модерно и лежерно. Дреха, която сръбските потребители на Туитър нарекоха "диктаторското сако".

Ердоган и Вучич си приличат не само по модния си стил. Сърбия не може да се мери с Турция по територия, затова Вучич и Ердоган всъщност играят в различни лиги. Но двамата обичат абсолютната власт, включително и опекунстването на опозицията и на критичните медии. В същото време и двамата се изживяват като спасители, които неуморно се трудят за благото на народа с цел да създадат нови работни места и да донесат растеж на икономиката.

Впрочем, точно за това ще става въпрос и днес, 10 октомври, когато Ердоган пристига на официално посещение в Белград, придружаван от 150 висши представители на бизнеса. За турския президент това не е нищо необичайно. За сръбското правителство обаче това е събитие, с което непременно трябва да се натрупат точки пред населението. Посланието гласи: към сръбските земи ще потекат огромни количества пари.

... и всички са доволни

Икономическите нужди на турското правителство лесно влизат в съзвучие с тези на сърбите, казват икономистите. Вълшебната думичка за Анкара е "експорт": само ако износът продължи да нараства, може да бъде постигнат и наскоро обещаният годишен ръст от 5,5%. А Западните Балкани предлагат на турските инвеститори достатъчно евтина работна ръка и улеснен достъп до пазарите на ЕС. "Процесът на присъединяване на Турция към ЕС практически е мъртъв. Затова и за турските инвеститори е изключително важно да могат да произвеждат стоката си в страни, които са по-близо до ЕС или дори са негови членки", казва истанбулският икономист и политически коментатор Атила Йешълада.

Александър Вучич пък залага на свежи капитали и нови работни места - той дори е готов да плаща на чуждестранните инвеститори субсидии в размер на около 10 000 евро за създадено работно място. Сръбският автократ непрестанно повтаря, че в Европа страната му ще заеме първото място по растеж. Само че засега цифрите говорят друго: със своите 1,6 % през последните три години Сърбия бе последна по растеж в региона (Черна гора отбеляза 7,7%, Косово - 9,1%, а Македония - 10,2%). А средната работна заплата в страната е под 400 евро - една от най-ниските в Европа.

Всъщност турските пари ще потекат най-вече в т.нар. индустрии с ниска добавена стойност, т.е. там, където има нужда от обикновена работна ръка, а не от висококвалифицирани кадри. Секторът на иновациите ще усети турските инвестиции по-скоро слабо. Днес над 1 000 сръбски работници са заети в производството на евтини дънки за турски фирми. Според сръбското правителство, броят им ще скочи до 3 000. В Сърбия се говори и за турски интереси към местната дърводобивна и дървообработваща индустрия, както и към производството на млечни продукти. "В подобни браншове в балканските страни много бързо може да се стигне до растеж и същевременно тези страни могат да бъдат използвани като експортна база на турската икономика", коментира Атила Йешълада за Дойче Веле.

Неоосмански мечти

"Бизнес-инвазия: Турция отново завладява Сърбия" - през миналата година булевардният вестник "Blic" излезе със заглавие, което се заиграва с вековното османско владичество. Биляна Степанович, главен редактор на белградското икономическо списание "Nova ekonomija" обаче препоръчва да се гледа по-реалистично на ситуацията. Тя подчертава, че до момента турските инвестиции в региона се броят едва ли не на пръсти.

Износът в шест западнобалкански страни, всички от които са на опашката за ЕС (Сърбия, Албания, Босна, Косово, Македония и Черна гора) и имат общо 20 милиона население, е под 2 милиона долара на година. Турските производители продават повече продукция в Азербайджан или Израел, чието население взето заедно е дори под 10 милиона. Затова първо трябва да се изчака и да се види колко сериозни въобще са намеренията на турците, смята Степанович.

Немалко наблюдатели обаче предполагат, че балканските апетити на Турция са свързани не само с икономиката. Така например и днес Турция финансира джамии, училища и хуманитарни организации - най-вече в страните с преобладаващо мюсюлманско население като Босна или Албания. "Тук си имаме работа и с неоосманизма. Турците живеят с илюзията, че бившите им колонии ги чакат едва ли не с широко отворени обятия", казва Атила Йешълада. А това не е така, подчертава икономистът и допълва, че все пак Турция има достатъчно причини, за да проявява и политически интерес към тези страни. "От една страна турците се нуждаят от стабилност в съседство. От друга обаче правителството на ПСР вижда ЕС в средносрочен план по-скоро като съперник, отколкото като партньор. А в такъв случай Балканите могат да му бъдат полезни", коментира истанбулският икономист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    10 8 Отговор
    Подпалиха се на немеца партенките...хората искат да правят бизнес и търговия а какво му боли на немеца..

    Коментиран от #3

  • 2 Ильо войвода

    10 7 Отговор
    Само такива партньори им пожелавам на сърбите!
  • 3 dynamo

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Да искат. И аз искам хеликоптер...
  • 4 Госпожицата​.

    4 14 Отговор
    Това е само пред Европа,иначе договорката е да нападнат и да си разделят България.
    Сърбия взима цяла западна България,от Никопол до Гоце Делчев, Турция останалата територия.

    Коментиран от #6, #13

  • 5 стоян георгиев

    8 9 Отговор
    сърбите имаха велики политици като пашич и тито,единия българин другия хърватин,а сега се управляват уж от сърби ама само идиоти!

    Коментиран от #7

  • 6 Tr.tc

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Госпожицата​.":

    Какви кошмари си сънувала та говориш такива глупости годпожице. ....
  • 7 Осман

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    То пък България е цъфнала и вързала,начело с винету и компания или с родолюбците преди него

    Коментиран от #11

  • 8 Хасан

    15 4 Отговор
    Турците отиват в Сърбия да отварят фабрики,да правят производство ..а немците само отварят супермаркети за да си отварят своята немска стока

    Коментиран от #9

  • 9 КАСАПИН

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Ще правят като тая Т ърговище фабриката за стъкло вложиха много пари една година работи и фалира.На това се казва хубава работа ама Циганска.
  • 10 Гост

    3 0 Отговор
    Е това е . не успях нашите продажни "лидери" да проумеят, че с легитимен бизнес може да се спечели много повече от колкото с измекярските им схеми (но не толкова бързо де).
    Спокойно можеше българия да изнася за бившия СИВ доста стоки и услуги, а сега става обратното Та и дори Турция се насочва в тази посока.
    После иди ги гони....

    Коментиран от #12

  • 11 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "Осман":

    квато е с винету същата беше и със сокола начело.или тва си го забравил?
  • 12 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    как да изнася в бившите страни от сив като теб без русия отидоха в ес?българия в момента има хиляди пъти по-големи възможности от сърбия за износ,финансиране и т.н.затова и вече сме пред сърбите и то значително,а през соца бяхме зад тях и то в пъти.всеки сръбски националист си спомня с блаженство как българите 87 година са идвали на събора в крива паланка и са гледали като негри цигарените дъвки и чорапогащниците!сега те идват в мола и охкат и ахкат.времената се върят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 батко бугар

    0 2 Отговор
    Двамата циг**и да млъкват и да си ходят в турция, да ги онождат роднините! Не ни трябват такива да ни дават акъл! Марш в джамиите на Анадола, да си пасете овцете! И без това за друго не ставате!
Новини по държави: